1 Aylık Bebek Ne Kadar Kaç Dakika Kaç CC Emer?
Mümkünse bebeğe ilk ay boyunca anne sütünden başka bir şey verilmemelidir. Bebeklerin ihtiyaç duyacakları her şey anne sütünde mevcuttur. Bundan dolayı sadece ilk ay değil, 6 ay anne sütünden başka bir şey tüketmese bile olur. 1 aylık bebeği o ne zaman istiyorsa emzirmek gerekir. Hem sık aralıklarla emzirmeniz, sütünüzün daha fazla gelmesini sağlayacaktır. Bebeğim doydu mu? doymadı mı? diye tedirgin oluyorsanız günde kaç kez idrar ve dışkı yaptığını gözlemleyerek bu sorunun cevabını almanız mümkündür. 1 aylık bebeğin her gün 4-5 defa kaka yapması karnının iyi doyduğunu gösterir. Bu dönemde bebeğin kakası katı değil sıvı kıvamda olur.
1 Aylık Bebek Ne Kadar Kaç Saatte Bir Emmelidir?
Emzirme zamanını bebeğinizin keyfi belirler. Yani o emmek istediğinde bunu hiç geri çevirmemelidir. Doğumun ardından sütünüz azar azar gelebilir. Bebeğinizi sık sık emzirmeye devam ederseniz süt miktarı da çoğalacaktır. Öte yandan yeni doğum yapan anneler emzirme sürecinde bol su tüketmeye özen göstermeli, sıvı gıdaları beslenme programından eksik etmemelidir. Bu da sütün artmasında büyük öneme sahiptir.
Bebeklerin hiç değilse 2 veya 2 buçuk saat arayla emzirilmesi lâzımdır. Fakat örneğin 1 veya 1,5 saatte bir emzirilmek isterse yine emzirmekten geri durulmamalıdır.
1 aylık bebekler ortalama 15-20 dk boyunca anneyi emerler.Diğer memeye geçebilmek için önce bebeğin emdiği meme boşaltılmalıdır.
Bazen annelerin sütü yavaş yavaş, azar azar gelir. Bu durumd a bebek memede daha uzun süre kalacaktır. Fakat onun memeyi emzik gibi kullanmasına izin verilmemeli, emzirme işlemi yarım saatten fazla sürdürülmemelidir.
1 aylık bebek ortalama 120-150 ml süt tüketebilir. 1 aylık bebek genelde 2-3 saatte bir 120-140 cc süt içer. Sütünüz gelmiyorsa doktorunuza danışarak bebeğiniz için uygun bir mama satın alabilir ve beslenmesini bununla sağlayabilirsiniz. 1 aylık bebek mamaları anne sütü gibi 3 saat arayla verilmelidir.
1 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Anne sütü, bebek beslenmesinin temelini oluşturan mükemmel bir gıdadır. Bebeğin bütün vitamin, mineral gibi gereksinimlerini karşılamaya yetecek kadar zengin içeriğe sahip olan anne sütü, tüketebileceği en sağlıklı ve güvenli besindir. Öte yandan bebeğe su içirebilmek için de belli bir süre geçmelidir. İşte bebek anne sütü ile beslenince otomatikmen su da almış olmaktadır.
Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Ne var ki bebeğiniz acıktığı için değil de gaz sancısından, altını ıslattığından dolayı da ağlıyor olabilir. Belki de sıcaktan veya kalabalıktan bunalmış olması sebebiyle mızmızlanıyordur. Henüz konuşmaya başlamadığı için tabii ki her şeyi ağlayarak haber vermek zorundadır ve onun neden ağladığını çözmek de size düşmektedir.
Bebeği emzirirken memeyi tamamen kavrayabilmesine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yeterli beslenemeyebilir.
Anne, bebeğini iyi beslemeye çalışırken kendini ihmal etmemeli; sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Bol sıvı tüketmeyi de unutmamalıdır.
1 yaşındaki bir bebek geceleyin de emmeye ihtiyaç duyacaktır.
Emziren anneler sigara ve alkol kullanmamalı, kafein içeren gıdalardan kaçınmalıdır.
Bebek beslenmesi ilk 7. ayına girene dek anne sütüyle devam ettirilmelidir. Fakat ek gıdaya geçtikten sonra da emzirmeyi bırakmamalı, 2 yaşına gelene kadar emzirmeyi sürdürmelidir. Ek gıdaya geçiş, 6. ay sonrasında başlar ve kademeli olarak gerçekleşir.
Bebeğe mama veya anne sütü verilirken ninni söylenmesi, onunla konuşulması rahatlamasını sağlar. Yüzünüzü okşaması, size dokunması ona kendini güvende hissettirir. Böyle emzirmek bebeğin hem bedensel hem ruhsal sağlığı açısından mühimdir.
Emzirme işleminin ardından bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Bebek emerken istemsiz olarak hava yutar ve hâliyle gaz oluşur. Bunun için beslendikten sonra gazını gidermelidir.
1 Aylık Bebek Uyuyorsa Beslemek İçin Uyandırılmalı mıdır?
1 aylık bebek 3 saat arayla emzirilmelidir. Bebek geceleri acıkınca zaten kendiliğinden uyanacaktır. Fakat bazen uyku süresi 4-5 saati bulabilir. Bebeği beslemek için uyandırmanızın gerekip gerekmediğini doktoruna sormalıdır. Bebeğin kilosu normalin altındaysa 3 saat arayla uyandırılması gerekir. Kilosu iyiyse süt veya mama verilmediği halde 4-5 saat uyuması bir sorun teşkil etmeyecektir.