Bebeklerde Ve Çocuklarda Kanda Enfeksiyon, Mikrop Nedenleri Ve Tedavisi
Vücudumuzdaki kan; normalde mikrop veya herhangi bir yabancı madde içermeyen çok temiz olan bir sıvıdır. Kanda enfeksiyon olması ise; virüs, parazit ve bakteri gibi kanda zararlı maddelerin bulunduğu bir durum olup CRP kan testi sonucunda teşhis edilebilmektedir.
Bebeklerde de görülebilen bu durum; eğer zamanında tedavi edilmezse ciddi problemlere sebep olabilmektedir. Kanda mikrop yani enfeksiyon eğer hiç tedavi edilmezse ölümle dahi sonuçlanabilmektedir.
Bebeklerde Kanda Enfeksiyon Teşhisi
Bebeklerde kanda enfeksiyon CRP kan testi sonucunda teşhis edilebilmektedir. Eğer kan tahlilindeki CRP seviyesi yüksek ise bu; kanda enfeksiyon olduğunu gösterir. Bebeklerde görülen kanda enfeksiyon oluşumunun birçok sebebi vardır. Bebeklerde kanda enfeksiyon daha çok doğumdan sonra uzun süre hastanede kalan ve bağışıklık sistemi güçsüzleşen bebeklerde görülür. Bir diğer yaygın sebep ise romatizmal ateşli hastalıktır. Bebeklerdeki kanda enfeksiyon tüm vücuda hızla yayılma riski olan bir durumdur bu sebeptendir ki erken müdahale bebeğin hayatını kurtarmaktadır.
Bebeklerde Kanda Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş: Bebeğin kanındaki bakteri, mantar ve virüs gibi zararlı organizmalar sonucu oluşan hastalıklarda da kanda enfeksiyon oluşmaktadır.
- Meme emme isteksizliği
- Kusma
- İshal: Kanda enfeksiyon olan bebekte ishal de gözlemlenebilir. Bu durumda ishali; yüksek ateş, deride döküntüler ve baş ağrısı da takip edebilir. Kandaki enfeksiyonun nedeninin virüs olduğu durumlarda tüm vücutta kas ağrıları da yaşanmaktadır.
- Huzursuzluk
- Sarılık
- Baş ağrısı
- Deri döküntüsü
- Karında şişlik
- Vücut sıcaklığının düşmesi
- Öksürük
- Ciltte kaşıntı
- Yaraların geç iyileşmesi
- Yaralardan beklenmedik akıntıların gelmesi
- Bilinç bulanıklığı
- Sürekli uyuma ve halsizlik
- Kan basıncında düşme
- Hormonal değerlerin düşmesi
- Organların fonksiyonlarının bozulması
Sepsis Nedir Belirtileri Nelerdir:
Bebeklerde kanda enfeksiyon durumu ciddileşip iltihaba dönüşürse sepsis olarak adlandırılan kan zehirlenmeleri görülmektedir. Bu durumda görülebilecek sepsis belirtileri şunlardır:
- Yüksek ateş (bazen titremeli)
- Kalbin hızlı atması (taşikardi)
- Hızlı nefes alıp verme
- Aşırı terleme
- Baş dönmesi, bilinç bulanıklığı veya baygınlık
- İshal, bulantı, kusma
- Cilt renginin değişmesi
Sepsis durumundan şüphelenildiği durumlarda acilen 112 ambulans aranmalıdır.
Bebeklerde Kanda Enfeksiyon Nasıl Yayılmaktadır?
- Bebeğin tükettiği yiyeceklerin temiz ve sağlıklı olmaması
- Kirli ellerle bebeğe temas edilmesi
- Kan bulaşması ile
- Deride oluşan çatlaklar
Bebeklerde Kanda Enfeksiyon Nedenleri Nelerdir?
Hasta Bireyle Temas
Bu tür kan enfeksiyon durumları şu şekilde bulaşabilir: Ten teması, hapşırma, öksürme ve şahsi eşyaların ortak kullanımı.
Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
Normalde, kandaki mikroplar akyuvarlar tarafından kısa sürede yok edilebilmektedir. Fakat bağışık sistemi zayıfladığında kanda enfeksiyon oluşma ihtimali yükselir ve enfeksiyon meydana geldiğinde ise iyileşme süresi uzar. Bağışıklık sistemini zayıflatan bazı durum ve hastalıklar şunlar olabilir: Stres ve uykusuzluk, beslenme yetersizlikleri, iltihaplı romatizma, alerji vb. bazı otoimmün hastalıklar, HIV (AIDS) ve kanser.
Antibiyotik kullanımı:
Yoğun ve uzun süreli antibiyotik kullanımı da kanda mikrop oluşumuna sebep olabilir.
Açık Yaralar
Kan vücutta damar ve deri gibi kapalı bir sistemin içinde dolaşmaktadır. Bu kapalı sistem herhangi bir etken ile zarar görürse kanda enfeksiyon oluşma riski yükselir. Yaranın iltihap kapması, diş çekimi vb. diş tedavileri, damar yolu açılması, idrar sondası takılması, cerrahi müdahaleler, vücudun başka bölgelerinde ortaya çıkan enfeksiyonlar (akciğerlerde, idrar yollarında veya sindirim kanalında sık görülür), yanıklar.
Zatürre
Akciğerde enfeksiyon sebepli oluşan iltihaplanma zatürre olarak adlandırılmaktadır. Zatürre durumunda oluşan enfeksiyon mantar,bakteri veyahut virüs nedeniyle oluşabilmektedir. Zatürrenin en yaygın belirtileri; ateş, baş ağrısı, terleme ve halsizliktir.
Enfeksiyonun Diğer Nedenleri
- Aşısı yapılmamış bebekler aşılı bebeklere oranla daha büyük kan enfeksiyonu riski taşımaktadır.
- Açık yara veya kesikler eğer uzun süre tedavi edilmezse; stafilokok bakterileri kan dolaşımına girerler.
- Erken doğan bebeklerde; NICU uygulaması kateter, tüpler ve IV hatlarına dayanır. Bu uygulama için açılan kesik bebeğin kan dolaşımına mikropların girmesine yol açabilir.
- Gebelik komolikasyonları yenidoğanlarda kan enfeksiyonuna sebep olabilir. Anne vücudundaki bakteriler doğum esnasında şu durumlar olursa bebeğin kan dolaşımına geçebilir:
- Eğer anne rahmi veya plesantasında enfeksiyon varsa
- Doğum öncesi amniyotik kese çok erken yırtıldıysa
- Doğum esnasında anne ateş veya enfeksiyon yaşarsa
- Temiz olmayan ortama doğan, yeterince iyi beslenmeyen ve bağışıklık sistemi güçsüz olan bebeklerde kan enfeksiyonu görülme riski daha yüksektir.
- Bebeklerde görülen idrar yolları enfeksiyonu, zatürre, kulak enfeksiyonu ve bazen de menenjit hastalıklarının teşhis edilmemesi veyahut tedavi edilmemesi kan enfeksiyonu riskini yükseltmektedir.
Bebeklerde Kanda Enfeksiyon, Mikrop Nasıl Tespit Edilir?
Bebeklerde kanda enfeksiyon hastalığı; kan tahlili ile kolayca teşhis edilebilmektedir. Bu tahlil için 1 tüp kan yeterlidir. Koldaki damardan alınan bu kan laboratuvar ortamında incelenir ve CRP ve sedimantasyon değerlerine bakılarak kan enfeksiyonu olup olmadığı anlaşılır. Eğer bu değerler normal seviyede değilse enfeksiyon olduğu anlamına gelmektedir.
Bebeklerde Kanda Enfeksiyon Tedavisi
Kanda enfeksiyon belirtisi gösteren bebek acilen bir hastaneye götürülüp, yapılan tahlil ve tetkikler sonucu uygun tedaviye başlanmalıdır. Öncelikle kan enfeksiyona sebep olan mikrop için antibiyotikler verilmeli sonrasında bebek için uygun beslenme düzeni planlanmalıdır. Eğer böyle bir durumda bebekte nefes problemi görülürse, oksijen takviyesi de verilebilmektedir. Bebekte yüksek ateş görüldüğünde ise doktor ibuprofen veya asetaminofen gibi ateş düşürücü ilaçlar verebilir. Ebeveynler doktorun verdiği tüm tedavi önerilerine uymalıdır.