Bebekler İçin Mantar Tedavisinde Kullanılan Krem Markaları Nelerdir?
Bebeklerde mantar enfeksiyonu, mantarların kafa ya da vücut derisine yerleşmeleri sonucu meydana gelir. Parazitler grubunda yer alan mantarlar, cilt üzerinde yaşayan ve enfeksiyona yol açan canlılardır. Ter, sıcaklık, nem ve cildin kirli olması mantar oluşumunu tetikler. Bebekte mantar enfeksiyonu görülmemesi için cildini daima temiz tutmak gerekir. Bu enfeksiyon bebeklere çoğu zaman insanlardan geçer. Bazen hayvanlardan da bulaşabilir. Oyuncak, giysi, halı ve tarak gibi ürünlerden de mantar enfeksiyonu kapmak mümkündür.
Bebeklerde Mantar Tedavisinde Hangi Kremler Kullanılır?
Bebeklerde mantar tedavisinde kullanılan kremler şunlardır;
- Nystain (Mycostain)
- Clotrimazole (Lotrimin)
- Miconazole (Micatin)
- Econazole (Spectazole)
- Ketoconazole (Nizoral)
Bebeklerde Mantar Neden Olur?
Bebeklerde mantar enfeksiyonu, deride, ağızda, gastrointestinal sistemde ve vajinada doğal olarak bulunan ve en yaygın olarak candida albicans olarak bilinen bir tür mantarın aşırı çoğalmasından kaynaklanır. Mantar candida normalde herkesin vücudunda bulunur ve sağlıklı bakteriler tarafından kontrol altında tutulur, ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu mantar aşırı miktarda artabilir.
Bebekler, gelişen ve olgunlaşmamış bir bağışıklık sistemine sahip oldukları için, yetişkinlere göre mantar enfeksiyonlarına daha yatkındırlar. Uzmanlar mantarın, sıcak ve nemli ortamlarda da geliştiğini, bu nedenle kapalı bir bebek bezindeki cildin mantarların çoğalması için ideal bir yer olduğunu bildirmektedir.
Bebeklerde antibiyotik kullanımı, bebeklerin vücudundaki iyi ve kötü bakteri dengesini bozabildikleri için bebeklerde mantar enfeksiyonunun bir başka yaygın nedenidir .
Bebeklerde Mantar Belirtileri Nelerdir?
- Cildinde ağrılı yaralar
- Ayak tabanında çatlaklar
- Tırnakların kalın ve renksiz olması
- Deride batma ve yanma hissi
- Saç derisinde kızarıklık
- Enfeksiyon görülen bölgenin çevresinde siyah noktalar
- Saç kırıkları
- Saç dökülmesine ek olarak, o bölgelerde cilt döküntüsü
- Deride irinli iltihap
- Kaşıntı
Bebeklerde Mantar Nasıl Geçer?
Bebeklerde mantar tedavisi için genelde mantar kremi kullanılır. Bunlar candida isimli mantara karşı etkilidir. Nemi ortadan kaldırır. Böylece mantarlar çoğalmak için uygun bir ortam bulamazlar. Bebekler için mantar kremi olarak şu ürünler önerilmektedir:
- Nystain (Mycostain)
- Clotrimazole (Lotrimin)
- Miconazole (Micatin)
- Econazole (Spectazole)
- Ketoconazole (Nizoral)
Kremlerin kullanım süresi herkeste farklı olabilir. Tedavi çoğunlukla mantar lekesi tamamen yok olana kadar devam ettirilir. Bu süre ortalama 4-7 gündür.
Bebeklerde mantar enfeksiyonunun tedavisi için ekseriyetle hap kullanmak gerekmez. Ancak rahatsızlık şiddetli ve uzun süreli ise mantar önleyici hapların reçete edilmesi mümkündür.
Bebeklerde Mantar Tedavisi Bitkisel
Hindistan Cevizi Yağı: Bu doğal yağ mantarları etkisiz hâle getirir. Bebeklerin hassas cildinde güvenle kullanılabilir. Öyle ki, bebek Hindistan cevizi yağına dokunup elini ağzına soksa bile bunun hiçbir zararı olmaz. Katı gıdaya geçiş yapan bebeklere bir miktar Hindistan cevizi yağı içirmek faydalıdır.
Çay Ağacı Yağı: 1 su bardağı suya 1 damla çay ağacı yağı eklenir. Yağ suda çözüldükten sonra bir parça pamuk yardımıyla bebeğin cildine nazikçe sürülür. (Bu işlem altını değiştirirken de yapılabilir. Günde 5 defa uygulanmalıdır.) İşlemin ardından kurulamayı da unutmamalıdır.
Sarımsak Suyu: 2-3 diş sarımsak iyice kıyılır. Bir çay bardağı su ile karıştırılır. Mantar lekesinin olduğu bölge bununla güzelce silinir ve kurulanır.