Bebeklerin Uykudan Ağlayarak Uyanması Nedenleri ve Çözümleri

2 Yaşındaki Çocuğun Gece Ağlayarak Uyanması Nedenleri

0 75

Bebekler Neden Ağlayarak Uyanır

Bebeklerde uykudan ağlayarak uyanma çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bebeğin kabus görmesi, gaz sancısı, bebeğin acıkması gibi durumlar bebeği huzursuz edip uykudan uyanmasına yol açabilir. Özellikle bu problemle 2 yaş civarında sıklıkla karşılaşılır.

Bebeklerin, 2 Yaş Çocuğun Uykudan Ağlayarak Uyanması Neden Olur?

Kabus Görme

Bebeğin rüyasında onu korkutacak şeyler görmesi de uykuda ağlayarak uyanmasının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Bunu önlemek için bebeğin odası resimsiz ve mümkün mertebe sade döşenmiş olmalıdır. Bebeğinizi uyuttuktan sonra Ayetelkürsi, Felak ve Nas surelerini okumak da onu koruyacaktır.

Bebeğin Acıkması

Bebek acıktığında vücudu bu durumdan rahatsız olur, uyurken açlık hissederse uyanmak ister, uyanmak için de ağlar. Bebeğinizin beslenmesine dikkat edin, aç kalmamasına özen gösterin. Bunun en sık görülen sebebi bebeklerin beslenme ihtiyacıdır. İlk altı ayda bebeklerin gece beslenme için uyanması gayet doğaldır. Altı aydan sonra ise anne sütüne devam eden bebekler, beslenmek için gece uyanırlar ve emme süreci boyunca bu devam eder.

Diş Çıkarma

Diş çıkarma genellikle çocuklarda gece uyanmaya neden olur. Bebeğiniz gece sık sık uyanıyorsa bu durum diş çıkarmasından kaynaklanabilmektedir.

Karanlıktan Korkması

Bazen çocukların korkması için gereken tek şey karanlık ve sessizliktir. Uyudukları halde, gecenin bir saatinde birdenbire korkarak uyanabilirler.

Gece Terörü

Çocuklarda gece ağlayarak uyanma ‘gece terörü’ isimli hastalıkta çok sık karşılaşılan bir durumdur. Gece teröründe, çocuk uyuduktan kısa bir süre sonra ağlayarak uyanır, telaş halindedir, kendini sağa sola atar, terler, o esnada tam olarak kendinde değildir ve anne babasını tanıyamaz. Gece terörü rahatsızlığında, çocuk geceki olayı sabah hatırlayamaz, kabus bozukluğunda ise çocuk geceki rahatsızlığını sabah hatırlayabilir.

Bebeğin Üşümesi

Bebekler soğuğa karşı çok duyarlıdırlar. Sıcaklığın hafifçe düşmesinde bile çok üşüyebilirler. Bu durumla uyurken karşılaşmaları da uykudan ağlayarak uyanmasına yol açabilir.

Altının Islak Olması

Bebeklerin geceleri uyanmasının bir diğer sebebi ise bezlerinin ıslak olmasıdır. Bazı bebekler bu durumda uykuya devam edebilirken, diğerleri bundan rahatsız olur ve uykusundan uyanır. Böyle durumlarda bebeğinizin altını değiştirdikten hemen sonra yatağı yatırmalı ve uykusuna devam etmesini sağlamalısınız.

Kaybetme Korkusu

Bebekler annelerinin kokularını sürekli duymak isterler. 4. aydan itibaren ise anneyi kaybetme korkusunu duymaya başlarlar.Bu durum da bebeğin gece ağlayarak uyanmasına yol açabilir. Bebeğinizi uyuttuktan sonra bir süre daha yanında kalarak, başını okşamanız, elini tutmanız onu rahatlatacak ve derin uykuya huzurla geçmesine yardımcı olacaktır.

Gaz Ağrısı

Bebeğin uykudan ağlayarak uyanmasının en sık karşılaşılan nedeni bebekteki gaz sancısıdır. Bebeğiniz uykuda ağlarken bacaklarını karnına çekiyorsa, yüzü kızarıyorsa, ellerini yumruk yapıp geriliyorsa ilk aklınıza gelmesi gereken bebeğin gaz sancısı çektiğidir. Bu durumda bebeğinizi kucağınızı alıp sırtını sıvazlayıp gazını çıkarmayı deneyebilirsiniz.

Anne Sütünün Yetmemesi

Bebeklerin gece sıkça uyanmasının en önemli nedeni beslenme yetersizliğidir. Yeterince anne sütü alamayan bebekler gece boyunca sıkça uyanırlar.

Gündüz Çok Uyuması

Gündüz uykuları da bebeğin gece uykusunu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Eğer bebeğiniz gündüz çok uyumuş ise gece uyumakta zorlanır veya uyumak istemez. Bu yüzden, anne-babaların gündüz ve gece uykusu dengesini iyi tutması gerekir.

Beyin Gelişimi

Bilişsel gelişim bebeklerin gece uykusunu bölmesine sebep olan faktörlerdendir. Özellikle ilk 1 yıl beyin hücre yapısı olarak çok büyüdüğünden gece uyanma durumu meydana gelir.

Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonları veya kulak ağrıları ( kulak kiri veya diğer faktörlerin neden olduğu) ağrısı  bebeği gece uyandırabilir.

Bebek Uykudan Ağlayarak Uyanıyorsa Ne Yapmalıdır?

Çocuğunuz uykuda ağlıyorsa onu bir çocuk doktoruna götürmelisiniz. Doktorunuz çeşitli tetkikler sonucunda bebeğinizin uykuda neden ağladığını tespit edecek, size çeşitli önerilerde bulunacaktır.

  • Bebeğinizin gece uykudan uyanmaması için bebek odasının da sağlıklı uyku koşullarını destekler nitelikte olmasına özen göstermeniz önemlidir. Havalandırılmış, uygun oda sıcaklığında, sessiz ve hafif ışığın olduğu, fazla eşyanın yer almadığı bir oda bebeğiniz için daha sağlıklı olacaktır.
  • Bebeğiniz gece boyunca uyandığında ona karşı sıcak şefkatli davranın. Bebeğinize her şeyin yolunda gittiğini hissettirin. Sakinleşene kadar onunla kalın, fakat konuşmayı en aza indirip ışıkları kısın.
  • Karnı güzelce doyan ve altı temizlenen bebeklerde gece uyanma yaşanması azalır.
  • Bebeğin uyuduğu odanın soğuk ya da aşırı sıcak olması düzgün bir uyku için önemli faktörlerdendir. 20-24 derece, bebeğin uykusundaki bölünmeleri önleyebilir.
  • Fatiha, AyetelKürsi, Felak, Nas surelerini okumak da çocuğu koruyup gece uyanmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.