Çocuklarda Bacak Ağrısının Nedenleri
Kemik,kas ve bağların zarar görmesi veyahut düşme sebepli yaralanmalar çocuklarda bacak ağrısına sebep olmaktadır.
Çocuklarda bacak ağrısının bir diğer sebebi ise büyüme ağrılarıdır. Büyüme ağrıları: 5 ila 10 yaş arası çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Bacaklarda görülen büyüme ağrıları tamamen zararsız olup çocukların gelişmesinin bir parçasıdır. Bu ağrılar geceleri olup 1 saat veya daha fazla sürebilir. Her gece bacağın farklı bölgelerinde görülebilir. Çocuklarda yapılan fiziksel aktivite arttıkça ağrının yoğunluğu da artacaktır. Büyüme ağrılarının en iyi kısmı; sabah olduğunda geçmesi gitmesi önceki geceki acıyı unutturmasıdır. Ağrı olduğunda masaj yapmak etkili bir yöntem olabilir.
Çocuklarda görülen bacak ağrısı; kas spazmı, bel fıtığı, sırtta yaralanma ve artrit nedeniyle siyatik sinir iltihabı sebebiyle de oluşabilir. Çoğu zaman siyatik sadece bir bacağı etkiler.
Bir diğer sebep ise bacak kemiklerindeki kırılmadır. Kırılma; genellikle kemiğin iç kısmında mevcut sinir uçlarında ortaya çıkan bir ağrı olarak belirti gösterir. Çevredeki kaslar, ağrıyı daha da yoğunlaştıran spazmlar geliştirir.
Burkulmanın meydana gelmesi, yani bağ liflerinin gerilmesi, kasların ve tendonların gerilmesi, çocuklarda bacak ağrısının yaygın görülen bir nedenidir.Bazense; aşil tendonu yırtılması da ayak ve baldırlarda ağrıya neden olabilir.
Herhangi bir fiziki darbenin neden olabileceği bacaklara kan akışından sorumlu olan arterlerde kan pıhtılaşması oluşması kan dolaşımının zayıflamasına neden olur. Bu durum da çocuklar da bacak ağrısına yol açabilir.
Bacaklardaki kan damarlarının tıkanması sonucu kan dolaşımının zayıflaması yürürken ağrıya yol açabilir. Bunun sebebi ise yürürken bacaklardaki kasların daha fazla oksijene ihtiyaç duymasıdır. Eğer bacağa yeterince kan gitmezse bacaktaki ağrı artar.
Periferal nöropati sinir hastalığı da bacaklarda ağrıya neden olabilir. Periferal nöropati; omurilik ile ilişkili olmayan sinirlerin iltihaplanması olarak tanımlanır. Bu iltihap; sinir tahrişi tarafından tetiklenebilir.
Kanser,vitamin ve mineral (potasyum ve kalsiyum) eksiklikleri gibi kronik hastalıklar da bacağın hareketini kontrol eden sinirleri etkileyebilir. Ve bacakta ağrıya yol açabilir.
Çocuklarda görülen bacak ağrısının diğer nedenler arasında kalça eklemlerinin iltihaplanması, büyüme plaklarına hasar veren fiziksel stres, derin ven trombozu, juvenil romatoid artrit ve romatoid ateşi sayılabilir.
Çocuklarda Bacak Ağrısının Diğer Nedenleri Nelerdir?
- Ewing sarkomu (çocuklarda görülen bir kemik kanseri türü)
- Osteosarkom (kemik kanseri türü)
- Lösemi kan kanseri
- Sarkom (yumuşak doku kanserli tümör)
- Osteomiyelit (kemik enfeksiyonu)
- Septik artrit (enfeksiyöz artrit)
- Bursit
- Juvenil ankilozan spondilit (omurlar arasındaki eklem iltihabı)
- Juvenil romatoid artrit (eklem iltihabı ile tanımlanan kronik otoimmün hastalık)
- Legg-Calve-Perthes hastalığı (uyluk kemiğine giden kan akışında azalma )
- Psöriyatik artrit (ciltte sedef hastalığı ile ilişkili artrit)
- Sistemik lupus eritematozus (vücudun kendi sağlıklı hücrelerine ve dokularına saldırdığı bir hastalık)
Çocuklarda Bacak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ortopedi doktoruna gidilir. Çocuklarda görülen bacak ağrısı için uygulanacak tedavi ağrının sebebine bağlıdır. Çocuklarda ağrının sebebi ise röntgen ve fiziksel muayene yardımı ile teşhis edilebilir. Uygulanacak tedaviler şunlar: ağrı kesiciler,fizik tedavi ve alçı kullanımıdır. Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.
Çocuklarda Bacak Ağrısı İçin Doğal Tedavi
- Her gece ağrıyan bacağa ılık zeytinyağı ile masaj yapın. Bu ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Çocukta görülen bacak ağrısının sebebi siyatik sinir problemi ise, siyatik için egzersiz yapılmalıdır.
- Çeyrek çay bardak hardal yağı ve kafuru karıştırıp ısıtın. Ağrıyan bacağa bu ılık karışımla masaj yapın. Bu yöntem ateşle ilişkili olabilecek şiddetli bacak ağrısının tedavisinde çok etkilidir.
- İbuprofen ve asetaminofen gibi ağrı kesiciler bacaklarda ağrı durumunda geçici rahatlama verecektir. Bu ağrı kesiciler ağrı sürekli olmadığında ve aniden meydana geldiğinde alınır. Bu hem alt hem de üst bacak ağrısını rahatlatacaktır. Bu ilaçlardan herhangi birini kullanmadan önce mutlaka reçetesini okuyun ve doktorunuza danışın.
- Çocuğun ağrıyan bacaklarını tuzlu ılık suda 15-20 dakika bekletin. Bu da ağrıyı rahatlatmaya yardımcı olacaktır.