Oldukça yaygın olan çocuklarda uykuda diş gıcırdatması hastalığına kısaca bruksizm denir. Bruksizm, diş gıcırdatma veya çene sıkımanın tıbbi terimdir. Bruksizm genellikle derin uyku sırasında veya çocuklar stres altında olduğunda meydana gelir.
Çocuklarda Diş Gıcırdatmak Hangi Hastalığın Belirtisi ve Nedenleri
Çocuklarda diş gıcırdatmak yani Bruksizme neyin neden olduğu kesin belli olmamakla birlikte, uzmanlar bazı durumlarda, üst ve alt dişlerin düzgün şekilde hizalanmaması durumunda çocukların diş gıcırdatma eyleminde bulunduğunu belirtiyor. Bazı çocuklar bunu bir kulak ağrısı veya diş çıkarma durumundaki ağrıya tepki olarak yapar. Ağrıyı hafifletmenin bir yolu olarak çocuklarda uykuda diş gıcırdatması olabilir.
çocuklarda uykuda diş gıcırdatması sebepleri
Genellikle sinirlerdeki gerginlik veya öfkenin neden olduğu stres çoçuklarda uykuda diş gıcırdatması nedendir. Örneğin, okuldaki bir sınav, yeni bir kardeş veya yeni bir öğretmen gibi rutin bir değişiklik sonucu endişeler ile oluşan stres diş gıcırdatmaya neden olabilir.
Hiperaktif olan bazı çoçuklarda diş gıcırdatması eğilimi görülebilir. Bazen serebral palsi gibi tıbbi koşullara sahip çocuklar veya bazı ilaçları kullanan çocuklarda diş gıcırdatma eğilimi gelişebilir.
Çoçuklarda Diş Gıcırdatması Sağlığa Etkileri
Bazen baş ağrısı veya kulak ağrısı nedeni ile çocuklarda diş gıcırdatma gelişirken birçok durumda, hiçbir kötü durum yokken de gelişebilir.
Genellikle çocuklarda uykuda diş gıcırdatması yaşayan bir çok çocuk bunun farkında bile değildir, bu yüzden genellikle sorunu kardeşler veya ebeveynler fark edebilir.
Çoçuklarda Diş Gıcırdatması Nasıl Tespit Edilir?
Çocukların diş gıcırdatma durumunu tespit etmek için bazı yöntemler;
- Çocuğunuz uyurken sesleri kontrol edin
- Sabah uyandıktan sonra boğaz ağrısı veya yüz şikayetleri var mı?
- Çiğneme sırasında ağrı hissediyor mu?
Diş Gıcırdatma için Hangi Doktora Gidilir
Çocuğunuzun dişlerini gıcırdattığını düşünüyorsanız, diş doktorunu ziyaret edin, dişlerinde erime, olağandışı aşınma ve yıpranma olup olmadığını inceleyecek ve olağandışı hassasiyeti kontrol etmek için dişlere hava ve su püskürtecektir.
Dişlerde hasar bulunursa, diş hekimi çocuğunuza birkaç soru sorabilir:
- Yatmadan önce nasıl hissediyorsun?
- Evde ya da okulda bir şey için endişeleniyor musun?
- Birine kızgın mısın?
- Yatmadan önce ne yapıyorsun?
Diş hekimi yanlış hizalanmış dişlerden ya da stres gibi psikolojik bir nedenden olup olmadığını tespit ederek bir tedavi planı ile yardımcı olacaktır.
Çoçuklarda Diş Gıcırdatması Tedavisi
Çoğu çocuk diş gıcırdatma veya çenesini sıkma gibi durumu fark edemeyebilir, ancak ebeveynlerin bunu gözlemlemesi ve dişçi randevularında kontrol edilerek sorun varsa tespit ve tedavisini yaptırması gerekir.
Diş gıcırdatma ve çene sıkıma çocuğun yüzünü ve çenesini ağrıttığı gibi dişlere de zarar verdiği durumlarda, diş hekimleri diş gıcırdatma için özel gece plağı ağızlık tavsiye edebilir. Çocuğunuzun dişlerinin kalıbına uygun gece plağı ağızlık temin edilir, bu sporcular tarafından giyilen koruyucu ağızlıklara benzer. Gece plagı ağızlığa alışmak biraz zaman alabilir fakat olumlu sonuçları hızlı gelişir.
Çoçuklarda Diş Gıcırdatması Bruksizm Ne Kadar Sürer?
Çoğu çocuk bebek dişlerini kaybettiğinde diş gıcırdatmayı bırakır. Bununla birlikte, bazı çocuklar ergenliğe kadar devam edebilir. Eğer bruksizm stresten kaynaklanıyorsa, stres azalıncaya kadar devam edecektir.
Çoçuklarda Diş Gıcırdatmanın Önlenmesi
Bazı diş gıcırdatma bruksizm vakaları, çocuğun büyüme ve gelişime karşı doğal tepkisidir, çoğu durumda önlenemez. Strese bağlı bruksizm önlenebilir. Bu yüzden çocuklarla düzenli olarak konuşun ve stresle baş etmelerine yardımcı olun. Rutin dişçi randevuları çocuklar için bruksizm tedavisine yardımcı olabilir.