Karpuz Bebeklerde Gaz Yapar mı Sağlığa Ne Gibi Zararları Vardır?

Karpuz Gaz, Şişkinlik Bulantı Yapar mı Diyetisyenler Anlatıyor

0 38

Karpuz Gaz, Şişkinlik Bulantı Yapar mı Diyetisyenler Anlatıyor

Karpuz yaz aylarının en lezzetli, besleyici meyvelerindendir. Karpuzun sağlık için pek çok faydası vardır; Böbrekleri, mesaneyi temizler, kilo vermeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir… Bu kadar faydasının yanı sıra karpuzun bebeklerde ve yetişkinlerde gaza, şişkinliğe neden olabilme gibi çeşitli yan etkileri, zararları da mevcuttur.

Karpuz Gaz Sancısı Şişkinlik Yapar mı?

Diyetisyen Dilara Koçak anlatıyor

“Her meyvede fruktoz adı verilen doğal şeker bulunur. Ancak fruktoz hassasiyeti olan kişiler bu meyveleri tükettiklerinde gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemleri yaşayabilmektedir. Armut, kiraz ve karpuz gibi bazı meyvelerde çok fazla fruktoz bulunduğundan gaz yapma riski yüksektir. Kuru erik, şeftali, elma ve armut gibi meyvelerin içerisinde sorbitol vardır. Sorbitol, besinlerin daha geç sindirilmesine yol açan bir şeker alkolüdür. Bu nedenle söz konusu meyvelerin vücutta yan etkiye sebep olmadığı anlaşıldıktan sonra ölçülü olarak tüketilmesi gerekir. Meyveleri çok soğuk halde veya kabuklarını soymadan yemek de şişkinlik ve gaz problemlerinin artmasına sebep olabilir. Bu konuda tedbirli olunmalıdır.”

Diyetisyen Sevgi Gökçen Eryılmaz anlatıyor;

Karpuz son derece faydalı bir meyvedir. Ancak yine de aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerekir. Meyvelerin her biri çeşitli hastalıklara iyi gelir ve sağlığımızı destekler. Fakat aşırı miktarda tüketimi vücuda zarar verir. Örneğin meyvelerde fruktoz şekeri bulunur. Çok fazla meyve yemek, kan şekerinin yükselmesine neden olur. Karpuzu tüketirken ölçüyü kaçırırsanız midenizde bulantı, şişkinlik, gaz ve benzeri problemler meydana gelir. Karpuzun glisemik indeksi yüksektir. Bu nedenle daha çabuk acıkmanıza sebep olur ve iştahı artırır.”

Diyetisyen Deniz Zünbülcan anlatıyor;

“Karpuzun glisemik indeksi yüksektir. Bu sebeple günlük 1-2 porsiyondan fazla karpuz tüketilmemelidir. 1 porsiyon karpuz üçgen şeklinde 3 ince dilime yani toplam 200 grama karşılık gelmektedir. 3 dilim karpuz ise 15 gram şeker ve 60 kalori ihtiva eder. Günlük karpuz tüketimi önerilen miktardan fazla olursa hazımsızlık, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı gibi şikayetler başlar. Ayrıca karpuzu gereğinden çok tüketmek kanınızda potasyum birikmesine ve kas problemlerine sebep olabilir. Tüm bunlardan anlaşıldığı üzere karpuzun ideal miktarlarda tüketilmesi gerekir. Bu sayede karpuz sağlığımıza faydalı olacaktır. Fakat böbrek ve şeker hastaları karpuz tüketirken daha dikkatli olmalıdır. Bu hastaların karpuz yiyip yiyemeyeceği ve porsiyon miktarı uzman bir hekim tarafından belirlenir. Öte yandan karpuzun bazen kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara sebep olma ihtimali de vardır.”

Karpuzun Zararları Nelerdir?

  • Karpuzun zararları diye bir ifade kullanmak pek insaflı olmayacaktır. Karpuz genel olarak sağlığa çok faydalı bir meyvedir. Onu riskli hale getiren şey, gereğinden fazla tüketilmesidir.
  • Aşırı miktarda karpuz tüketmek gaz, şişkinlik, bulantı ve hazımsızlık gibi istenmeyen durumlar oluşturabilir.
  • Karpuzun glisemik indeksi yüksektir ve bu nedenle kan şekerinin birden artmasına yol açabilir. Bu ise daha kısa sürede acıkacağınız anlamına gelir. Karpuz yüksek oranda şeker bulundurur ve tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Böyle yapmak kan şekerini düzenleyecektir. Diyabet hastalarının karpuzu peynirle birlikte tüketmesi önerilir.
  • Karpuz yüksek miktarda şeker içerdiğinden fazla tüketimi kilo almaya yol açabilir.
  • Karpuzda sorbitol isimli bir şeker bileşiği yer alır. Gaz oluşumunu tetikleyen sorbitol, karpuzu az miktarda tüketmemiz için geçerli bir sebeptir. Karpuzun parlak rengi likopenden gelir ve sindirim problemlerine davetiye çıkarır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.