Kistik Higroma Nedir?
Kistik higroma bebeklerin baş veya boyun bölgesinde gözlenen anormal doku büyümesidir. Bu dokular bir veya daha fazla kistten oluşup zaman içinde büyüme eğilimindedir. Bu hastalık bebek daha anne rahmindeyken oluşur. Ancak doğumdan sonra da meydana gelebilir. Kistik higromalar, lenf sisteminde oluşan tıkanıklıklar sonucu dolan sıvı dolu keseciklerdir. Lenf sistemi vücuttaki sıvıları hareket ettirmeye ve beyaz kan hücrelerini taşımaya yardımcı olan organ ve doku ağıdır. Sıvı dolu bu keseler genellikle gebeliğin 9. ve 16. haftası arasında oluşur. Kistik higromalar ayrıca düşük yapma riskini artırabilir ve hatta hayati tehlike oluşturabilir.
Kistik Higroma Sebepleri Nelerdir?
Kistik higroma; genetik hastalıklar veya çevresel faktörler sonucu oluşabilir. Tanı anında bir veya daha fazla büyüme mevcut olabilir. Kistik higromaya sebep olan sorunlar şunlardır;
- Kistik higromaya sebep olan çevresel faktörler şunlar olabilir:
- Gebelik sırasında anneden bebeğe virüs enfeksiyonları geçmesi
- Gebelik sırasında uyuşturucu veya alkol kullanımı
Genetik hastalıkları olan bebeklerde kistik higroma daha sık görülmektedir. Özellikle kromozom anomalileri olan bebeklerde daha da yaygındır. Higrom ile ilişkili bazı genetik durumlar şunlardır:
- Turner’s sendromu (kız çocukların 2 değil 1 X kromozomu olması)
- Trisomy (çocukların bir kromozomun fazladan bir kopyasına sahip olduğu durumdur)
- Noonan sendromu (yedi belirli genden birinde değişikliğin (mutasyon) neden olduğu bir bozukluk)
Kistik Higroma Belirtileri Nelerdir?
Doğumdan sonra gelişen kistik higroma, bebek doğduğunda farkedilemeyebilir. Higromalar daha da büyüdükçe ve çocuk büyüdükçe görünür hale gelebilir. Kistik higromalar genellikle çocuk 2 yaşında olduğu zaman ortaya çıkar.
Kistik higromadaki ana belirti bebeğin cildinde bulunan yumuşak ve süngerimsi bir yumrudur. Bu yumru ise en yaygın olarak boyun bölgesinde görülür. Bununla birlikte, koltuk altlarında ve kasık bölgesinde de kistik higroma oluşabilir.
Kistik higromaların boyutu bir beyzbol topunun çeyreğinden tamamına kadar büyüklükte değişir. Daha büyük olması, harekete müdahale edebilir veya başka zorluklara neden olabilir.
Kistik higroma belirtileri ve işaretleri, kistlerin oluşum yerine göre değişmektedir. Bununla birlikte, birçoğu boyunda mevcut olduğundan, değişik belirtiler gösterebilir. Kistik higroma belirtileri şunlardır:
- Ağız mukozası veya dil üzerinde açık, siyah veya kırmızı kesecik kümeleri (mikrokistik formu)
- Uyku apnesi, bazen tıkanıklık
- Nefes alma zorlukları
- Beslenme problemleri
- Gelişme bozuklukları (özellikle gastrointestinal sisteminde problem olan çocuklarda)
Kistik Higroma Teşhis Edilmesi
Bazı hastalarda muayenede tanı koymak için gözle görülür lezyonlar olsa da, bazılarında gözle görülemez bu durumda yumuşak doku lezyonları MRI taraması, CT taraması, ultrason ve bazen X-ışınları ile görüntülenebilir. Doktorunuz ultrason sırasında kistik higroma fark ederse amniyosentez isteyecektir. Amniyosentez, fetüsünüzdeki genetik anormallikleri kontrol eden bir testtir.
Bu test sırasında, doktorunuz göbeğinizi iyot çözeltisi ile temizler ardından ultrason kullanır ve amniyotik keseden iğne ile bir sıvı örneği alır.
Bebek doğduktan sonra kistik higroma görünmezse tanı koymak için başka testler de kullanılacaktır. Bu testler ise şunlardır:
- Göğüs röntgeni
- Ultrason
- CT tarama
Kistik Higroma Tedavisi
Kistik higroma bebek rahimdeyken tedavi edilemez. Bunun yerine doktor bebeğin sağlık durumunu yakından izler. Gebeliğin erken döneminde bulunan kistik higromalar bazı zamanlarda doğumdan önce yok olur. Doğum sırasındaki komplikasyonların olması durumunda doğumun büyük bir tıbbi merkezde planlanması gerekecektir.
Kistik higroma doğumda mevcutsa veya daha sonra gelişirse genellikle tedavi edilebilir bir durumdur Uygulanacak tedavinin ilk adımı ise ameliyattır. Bu gelişim, geri oluşmasını önlemek için tamamen alınmalıdır.
Bazı vakalarda ise doktor kistik higromayı almak istemeyebilir. Bu tarz durumlarda kist genellikle kansersiz olduğu için sağlık için bir tehlike arz etmediğinden alınmasına gerek olmaz. Bunun yerin şu teknikler kullanılır:
- Kist içine ilaç enjekte yöntemi (skleroterapi)
- Kemoterapi
- Radyasyon tedavisi
- Steroid ilaç
Bu yöntemler küçük kistlerin tedavisinde pek etkili değildir ancak büyük olan kistleri küçültmede faydalı olabilirler. Büyüme yeterince büyük olduğunda, cerrahi olarak alınması daha kolaydır.