1 Aylık Ve 5 Haftalık Gebelikte, Hamileliğin İlk Haftasında 6 Haftasında Kanama Olur mu Normal mi?
“Eğer hamileliğinizin ilk ayında kanama yaşadıysanız, yalnız değilsiniz. Diğer hamile kadınların da çoğu gebeliğin ilk döneminde vajinal kanama yaşamıştır. Ve çoğu zaman bu durum ciddi bir nedenden kaynaklanmaz. Ancak doktorunuzun bu durumu yaşadığınızı, doktorun haberdar olması gerekir. Doktorunuz neden kanama yaşadığınızı tespit için test yapmak isteyebilir. Eğer hamileliğinizde kanama yaşadığınızı fark ederseniz doktorunuzu arayın.”
Hamileliğin ilk ayında vajinadan kan gelmesi yaygın görülür. Neredeyse 4 hamilelikten 1’inde bunun yaşandığı düşünülüyor. Kanama hafif ya da şiddetli, aralıklı ya da sık, ağrılı veya ağrısız olabilir. Hamileliğin erken zamanlarında kanama olağandışı değildir ve çoğu zaman da ortada yanlış giden bir şey yoktur.
Hamilelikte İlk Ayda, İlk Haftalarda Kanama Nedenleri Nelerdir?
- İmplantasyon kanaması
- Dış gebelik
- Çocuk düşürme (Doğal düşük)
- Endometrium, serviks, vajina enfeksiyonları (ör. Vajinit)
- Cinsel yolla taşınan hastalıklar
- Serviksin veya vajinanın yaralanması
- Rahimde veya serviks bölgede polip
İmplantasyon Kanaması
İmplantasyon (yerleşme) kanaması embriyonun rahim içerisine yerleşmesi sırasında meydana gelen kanamaya denir. İmplantasyon kanaması genelde döllenmiş yumurta rahminize yerleştiğinde, gebelik başlangıcından 6-12 gün sonra, başlar. İmplantasyon kanaması çoğunlukla 24 ile 48 saatten fazla sürmez. İmplantasyon kanaması hamileliğin normal bir belirtisi olup genellikle tehlikeli değildir. Bu yüzden tedaviye gerek yoktur. İmplantasyondan dolayı olan kanama genelde tedaviye ihtiyaç duyulmadan 1-2 gün içerisinde geçer.
Düşük
Eğer hamilelik 24. haftadan önce biterse buna düşük denir. Düşüğün ilk 3 ay içerisinde olması çok yaygındır ve yaklaşık 5 hamilelikten 1’i bu yolla sonuçlanır. Çoğu düşük hamileliğin ilk 12 haftasında (3 ay) oluşur ve ne yazık ki önlenemez. Düşük belirtileri; Vajinal kanama. Bu genelde az miktarla başlar ama büyük miktarlara, regl sancısına benzeyen rahim krampına, hamilelik kaybı semptomları olan bulantı ve göğüs yumuşamasına kadar ulaşabilir.
Molar Gebelik
Molar gebelik, döllenen yumurtanın etrafını saran dokunun anormal şekilde büyümesi sonucu oluşur. Bu 100 hamilelikten 1’inde meydana gelir. Molar gebeliğin belirtileri; Vajinal kanama veya hamileliğin erken zamanlarında vajinada koyu boşalma, bulantı ve kusma, ceninin hareketsizliği veya kalp atışının olmaması.
Ektopik (dış) gebelik
Ektopik gebelik, döllenmiş yumurtanın dölyatağı dışında geliştiğinde oluşur – mesela yumurta kanalında. Kanalların çok küçük ve rahmin kan desteğinden yoksun olmasından dolayı, ektopik gebelik gerçekleşemez. Yumurta kanalları, yumurtayı yumurtalıktan rahme taşıyan kanallardır. Dış gebelik ayrıca yumurtalıklarında birinde, servikste (rahim girişi) veya karında oluşabilir. Ektopik gebeliğin belirtileri ağır kanama, keskin karın ağrısı ve kramp içerir. Ektopik gebelikler hayati tehdittir.
Cinsel İlişki
Hamileliğin erken zamanlarında cinsel ilişkiye girmek tamamen güvenlidir, ancak bu durum vajinal duvarları tahriş edebilir ve hafif kanamaya sebep olabilir. Cinsel ilişkiden dolayı oluşan tahriş, kanamaya sebep olabilir.
Enfeksiyon
Nadiren, hamileliğin ilk ayında olabilecek vajinal kanama enfeksiyondan dolayı da meydana gelebilir. Kanama, idrar yollarındaki veya pelvis boşluğundaki enfeksiyondan dolayı oluşabilir.
Bakteriyel vajinoz veya mantar enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan uçuk, klamidya, bel soğukluğu veya trikomonas gibi enfeksiyonlar aynı zamanda ilk ayda vajinal kanamaya sebep olabilecek olan serviksin kızarmasına ve tahriş olmasına sebep olabilir.
1 Aylık, 1 Haftalık Hamilelikte Kanama Olunca Bu Durumda Ne Yapmalı?
Böyle bir durumla karşılaşınca hemen doktorunuzla iletişime geçmelidir.
Doktorunuz tarafından değerlendirilene kadar cinsel ilişkiden uzak durun. İlişki, servikse kan akışını hızlandırır ve kanamaya sebep olabilir. İlişkiden sonra hafif kanama normal sayılabilir ve genelde hamileliğinizle ilgili bir sorun teşkil etmez.
Yüksek miktarda besin değeri içeren meyveleri, sebzeleri, tahıl ve yağsız protein içeren sağlıklı bir diyet yapınız. Doğum öncesi vitaminlerinizi alın. Düzensiz beslenme gebelik kanamasına ve düşüğe sebep olabilir.
Kanama; enfeksiyon, dış gebelik, serviksel değişimler ya da bozuk veya kopuk plesanta gibi tibbi durumlardan kaynaklanabilir. Eğer reçetenize ‘dinlenme’ yazıldıysa, hatta iyi hissetseniz veya kanamanız yoksa bile, yatakta kalın.
Ben kolomen ılacı kullanmıstım bıtınce gek demıstı doktor gıttım yumurtalar buyumus yumurtlama donemmıs o gun ılıskıye gır dedı gırdım adet subat 12 sınde bıttı mart 5 de olmam lazımdı 7 gun gecıktı bugun adet oldum ama agrım falan yok kanım akmıyo sılınce brze gelıyo sankı adet degılmısım gıbı hıssedıyorum doktora gıtmem lazımmı neden bole oldu