7-8 Aylık Bebeklerde Kabızlık
7 ve 8 aylık bebeklerde kabızlık sık karşılaşılan bir durumdur. Kabızlık sonucunda bebek büyük abdest yaparken çok zorlanır ve sert bir şekilde dışkılar. Bebeğiniz 7 aylık yahut 8 aylıksa ve kabızlığına çözüm arıyorsanız aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
7 Aylık ve 8 Aylık Bebekte Kabızlık İçin Ne Yapmalıdır?
Bebeğinize Kabızlığa Çözüm Olarak Bunları Yedirin
- Lif bakımından zengin besinler ve bol sıvı tüketimi bebeklerde kabızlık tedavisi bakımından çok önemlidir.
- Beslenme programına bağırsakları çalıştıran meyveler dâhil edilmelidir. Bebeğim kabız oldu, ne yapmalıyım? diye düşünüyorsanız ve kış mevsimiyse elma suyu, portakal suyu veya armut suyu vermek çok iyi gelecektir. Mevsim yaz ise bu durumda çilek, kiraz ya da taze kayısı yedirmeniz soruna çözüm olacaktır.
- Bebekte kabızlık problemini engellemek istiyorsanız ona hiç inek sütü vermemeniz gerekir. Şeftali, muz, patates, pişmiş havuç, pirinç gibi besinleri de mümkün olduğunca az tüketmelidir. Bebeğe her gün 1-2 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı vermek kabızlıktan kurtulmasına yardım edecektir.
- Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi lifli gıdalar bebeklerde kabızlığın tedavisi için son derece mühimdir. Zira lif oranı yüksek gıdalar bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar ve dışkıyı yumuşatır. Böylece kabızlığa şifa olur. Mesela sebze çorbasının içine bal kabağı, pırasa yahut yeşil kabak ilâve etmek bebeğin lif ihtiyacını karşılamanın en iyi yollarından biridir.
Doktora Gidin
Sağlık ocağındaki doktora veya çocuk doktoruna gitmek ve doktorun verdiği şurupları, fitilleri kullanmak da bebeğin bağırsaklarını çalıştırıp kabızlığa çözüm olabilir.
Zeytinyağı Verin
8 aylık bebeğinizde kabızlığı gidermek için ona sabah ve akşam bir çay kaşığı zeytinyağı içirmeyi deneyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz kakasını daha rahat yapabilecektir. Üstelik zeytinyağının sağlığa faydaları daha şimdiden onun minik vücudunda da ortaya çıkacaktır. Zeytinyağına azıcık limon damlatmanız da bebekte kabızlığa çözüm olmasını sağlayacaktır. Ayrıca bir kulak çubuğu yardımıyla makatının dış kısmına zeytinyağı sürmeniz önerilir.
Kuru Kayısı veya Erik Hoşafı Verin
Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir? sorusunun en iyi cevaplarından bir diğeri de hoşaftır. Bizler kabızlık sorunuyla karşılaştığımızda neleri tüketiyorsak onların çoğu, bebeklere de fayda sağlar. Kuru erik veya kuru kayısı hoşafı da buna örnektir. Bu hoşaflardan birini yapıp bebeğe her gün az miktarda içirmeye devam etmek kabızlıktan kısa zamanda kurtulmasına yardımcıdır. Kabızlığa engel olan şeylerin başında su gelir. Çocuğunuz su içmeye başladıktan sonra düzenli olarak su tüketmesine özen göstermeniz gereklidir. Sabahleyin aç karna içilecek 1 bardak su kabızlıktan korunmada etkilidir. Bunu yaptıktan sonra üzüm kayısı, mürdüm eriği, incir gibi meyveler de tüketilmelidir. Bildirdiğimiz meyvelerin kompostosunu içmek de aynı şekilde faydalıdır.
Bebek artık farklı yiyecekler ile beslenebiliyorsa pişmiş havuç, muz, pirinç ve benzeri kabızlık yapan gıdalar verilmemelidir.
Düzenli Banyo Yaptırın
Ilık bir banyo, bebekte kabızlığın geçmesine destek olur. Banyo esnasında karın bölgesine masaj yapmanız tavsiye edilir.
Egzersiz Yaptırın
Bebeğe hafif egzersiz yaptırılmalıdır. Emekliyor ise evin içinde birkaç tur atması sağlanmalıdır. Daha emeklemeye başlamadıysa bacaklarını çekip uzatmasına yardım edilmelidir. Bebeğiniz sırtüstü yatıyor vaziyetteyken pedal çeviriyormuş gibi bacaklarını dairesel biçimde ileri-geri hareket ettirmeniz bağırsak faaliyetlerini teşvik edebilir.
Çörek Otu Yağı Verin
Soğuk pres 1 çay kaşığı çörek otu yağı verilebilir. Bunu günde 2 defa (sabah ve akşam) yapmalıdır. Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeyler arasında çörek otu yağı da ön plandadır.