Bebek Anne Karnında Ölürse Annede Hangi Belirtiler Yaşanır?
Bebeğin kalp atışı hamileliğin 6. haftasından itibaren duyulmaya başlanır. Bu oldukça heyecan vericidir. Üstelik kalp atışı görüldükten sonra gerçekleşen bebek ölümleri azdır. Fakat buna rağmen bebeğin kalbi hamileliğin ilerleyen haftalarında çeşitli faktörlere bağlı olarak durabilir. Yani böyle bir risk her zaman için söz konusudur.
Hamilelikte Bebekte Kalp Atışı Durmasının Belirtileri Nelerdir?
- Vajinadan kan gelmesi
- Kasıkta ağrı
- Ultrasonda bebeğin kalbinin atmayışından bebeğin öldüğü anlaşılır.
- Bebeğin uzun süre hareketsiz kalması
- Karında ağrı, kramp yaşama
- Bebekteki hareketsizlik
- Vajinadan lekelenme veya pembe renk kan gelmesi, kahverengi lekeler gelmesi
- Belde ve sırtta ağrı
- Alt karın bölgesinde oluşan şiddetli ağrılar
- Kusma, bulantı, koku hassaslığı gibi gebelik belirtilerinin geçmesi
Hamilelikte Bebeklerde Kalp Atışı Neden Durur?
En önemli sebeplerinden biri kromozomal anomalidir. Bu, anne ve babaya ait kromozomların yanlış dizilmesi anlamına gelir. Bebek sağlıklı olmadığı için fazla yaşayamaz.
Bebek ölümünün nedenlerinden bir diğeri de anne adayının sahip olduğu rahatsızlıklardır. Örneğin kronik böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyon bebeğin kalp atışının durmasına yol açabilir. Öte yandan aşağıdaki faktörler de bebek ölümüne sebebiyet verebilir:
- Kullanılan ilaçların yan etkisi
- Bebeğin oksijensiz kalması
- Hamilenin karnına aldığı bir darbe,
- Kan uyuşmazlıkları,
- Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastası olmak
- Kromozomal rahatsızlıklar,
- Kalıtsal genetik bozukluklar,
- Bebeğin anne karnı içinde geçirdiği enfeksiyonlar
- Tedavi edilmemiş, sifiliz, lupus antikoagülanı
- Kadında preeklampsi, eklampsi
- Kordon sarkması
- Kordonda düğüm oluşması
- Annedeki mevcut olan kalıtsal problemler
- Plesantaya giden kanın azalması, bebek eşinin ayrılması, kanama olması
- Bebeğin yaşamsal organlarında gelişim geriliği mevcutsa anne karnında ölme riski vardır.
- Yaş da bebek ölümlerinde etkili olan bir faktördür. Anne adayı 15 yaşından küçükse veya 40 yaşını geçtiyse bebeğini doğmadan kaybetme ihtimali yüksektir.
Hamilelikte Kalp Atışı Durmuşsa Ne Yapmalıdır?
Bebeğin kalp atışının durduğu kesin olarak belirlendikten sonra anne karnından çıkarılması gerekir. Bunun için uygulanan birkaç yöntem vardır. Doğmadan hayatını kaybeden bebekler genelde kürtaj ile alınmaktadır. Rahim içinin bir aletle temizlenmesi anlamına gelen kürtaj, bebek ölümü gerçekleştiğinde en sık başvurulan yöntemdir. Bebeğin öldüğü netlik kazandığında vakit kaybedilmeden annenin ölü bebekten kurtarılması lazımdır. Bunun için tercih edilen kürtaj yöntemi anestezi verilerek uygulanmaktadır.
Kürtaj yerine ilaç kullanılarak düşük yaptırıldığı da olmaktadır. İlacın mı yoksa kürtajın mı anne için daha uygun olduğu uzman bir hekim tarafından kararlaştırılmalıdır. Anne adayı bebeğini düşürmek amacıyla tek başına ilaç almaktan kaçınmalıdır.
Bebek ölümü hamileliğin 10. haftasından önce meydana geldiyse zehirlenmeye sebep olmayacaktır. Fakat bu durum 10. haftadan sonra olduysa 1-2 hafta içinde zehirlenme gerçekleşebilir. Anne karnında ölen bebek ilk hafta anneye zarar vermez. Ancak zaman ilerledikçe zehirlenme ihtimali yükselir. Bu nedenle bebeğin anne karnında ölmesi durumunda erken müdahalede bulunmalı, annenin hayatı kurtarılmalıdır.