Anne Karnındaki Bebek Kilosu Hakkında Doktorların Verdikleri Bilgiler
Hamilelik döneminde en çok merak edilen konulardan biri de, anne karnındaki bebeğin kaçıncı haftada kaç kilo aldığıdır. Siz de onlardan biriyseniz, yazımızı okuyarak hafta hafta bebeğin kilosu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Günler birbirini kovalarken bebeğiniz de karnınızda hızla büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Bebekte kilo artışı hamileliğin ilk haftalarında sadece birkaç gramdır. Ancak bebeğiniz büyüdükçe tabii ki daha fazla kilo almaya başlayacaktır.
Anne Karnındaki Bebek En Çok Ne Zaman Hangi Haftada Kilo Alır?
Anne adayları bebekte kilo artışı en çok ne zaman olur? diye merak etmekte, “Anne karnındaki bebek en fazla hangi haftalarda kilo alır?” diye sormaktadır. Bunu kısaca hamileliğin 3. trimesteri olarak ifade etmek mümkündür. Yani anne karnındaki bebeğin kilosu hamileliğin son 3 ayında iyice artmaktadır. Mesela bebeğin 4 kilo doğduğunu düşünelim, 3 kiloyu son 3 aylık dönemde aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle hamileliğin son ayına girildiğinde bebekler her gün ortalama 25-30 gram alır. Hamileliğin son ayı, bebek için oldukça önemlidir. Anne karnındaki gelişimi tamamlanırken bu ayda takriben 1 kilo+750 gram alacaktır.
Hamilelikte Anne Karnındaki Bebek Kilo Artışı Nasıldır? Dr. Barış Korkmaz Anlatıyor
Anne karnında bebeğin kilosu, gebeliğin 8. haftasında yalnızca 1 gramdır. 9. haftada 2 gram olur. 10. haftada 4 gram, 11. haftada ise 7 grama ulaşacaktır. Fakat bebekte kilo artışı hamilelik boyunca böyle yavaş yavaş gerçekleşmez. Bebek, gebeliğin sonraki haftalarında daha hızlı kilo almaya başlar.
Anne karnında 25 haftalık bebek kilosu yaklaşık 660 gramdır. Boyu da ortalama 34.6 santim civarındadır.
Geldik hamileliğin 26. Haftasına… 26 haftalık bebek kaç kilo olur? Sorusuna yaklaşık 760 gram diye cevap verebiliriz.
Peki doğum yaklaşırken anne karnında 33 haftalık bebeğin kilosu ne kadardır? Yaklaşık 1918 gram olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bunlar ortalama vücut ağırlıklarıdır. Bebeğin kilosu daha az veya daha fazla olabilir. Bu durum bebekte bir problem olduğunu düşündürmemelidir. Zaten bebeğinizin kilosu normalden çok düşükse ve herhangi bir sorun varsa, doktorunuz bunu size bildirecek ve ne yapılması gerektiğiyle ilgili size yol gösterecektir.
Hamilelikte Bebeğin Kilo Alması İçin Ne Yapmalıdır?
Anne karnındaki bebeğin yeterli miktarda kilo alması çok önemlidir. Gelişimini tamamlayıp sağlıklı bir şekilde doğması buna bağlıdır. Anne adayı beslenmesine dikkat etmeli, özellikle protein bakımından zengin gıdalar tüketmelidir. Eğer hamilelikte yeteri kadar protein alınamazsa, bebek doğmadan hayatını kaybedebilir. Gebelik döneminde anne karnındaki bebeğe kilo aldıran yiyecekler şunlardır; Yumurta, süt ve süt ürünleri, mercimek, mevsiminde olan meyve ve sebzeler, fındık ve diğer kuruyemişler, nohut tam tahıllı besinler ve yulaf