Bebeğim Atopik Dermatit Oldu Nasıl Geçer Ne İyi Gelir

Bebeklerde Atopik Dermatit Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi

0 12

Bebeklerde Atopik Dermatit Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi

Atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama, ciltte kırmızılık, döküntü ve kaşıntı gibi problemlere yol açan bir cilt hastalığıdır. Bu durum bebekler dahil her yaşta görülebilir.

Atopik dermatit kalıtsal ve kronik bir rahatsızlıktır. Aile bireyleri arasında egzama, alerji veya astım yaşayan kişilerde görülme sıklığı daha fazladır.

Bebeklerde Atopik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

  • Cilt kuruluğu ve ciltte pullanma
  • Şiddetli cilt kaşıntısı
  • Ciltte kızarıklık ve şişlik
  • Ciltte kalınlaşma
  • Bebek cildinde kırmızı yamalar
  • Yüzün, cildin soluk görünmesi
  • Göz kapaklarının veya göz çevresindeki cildin renginin koyulaşması

Yenidoğanlarda atopik dermatit çoğunlukla yüz bölgesini etkiler. Bilhassa çenede ve yanaklarda belirgindir ve görünümü kırmızı yamalar biçimindedir.

Bebeklerde Atopik Dermatit Neden Olur?

Bebeklerde atopik dermatit nedenleri konusunda net bir şey söylenemez. Çünkü bu rahatsızlığın hangi faktörlerden kaynaklandığı tam olarak belli değildir. Fakat araştırmalara göre hem kalıtsal hem de çevresel etkenler bu durumu tetiklemektedir.

Bebeğin atopik dermatitte hastalığına yakalanmasında genetik faktörlerin etkisi yadsınamaz. Anne veya baba atopik dermatit hastası ise bunun bebekte de meydana gelme riski yüksektir.

Bebekler daha 2-3 aylık iken atopik dermatit sorunuyla karşılaşabilir. Bebeklikte atopik dermatit genellikle yiyeceklerden kaynaklanır ve en geç 2-3 yıl içinde iyileşir.

Atopikdermatitt bebeklerde stres nedeniyle de ortaya çıkabilir. Belirtilerin şiddetlenmesinde de stresin rolü vardır.

Bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan bebeklerde atopikdermatitt oluşabilir. Cilt tabakası koruyuculuk işlevini düzgün bir şekilde yerine getiremediğinde atopik dermatit baş gösterebilir.

Sıcak veya soğuk hava şartları, bebeğin hep nemsiz, kuru ortamlarda bulunması da bebeklerde atopik dermatit sebepleri içerisindedir.

Bebeklerde Atopik Dermatit Nasıl Geçer?

Bebeklerde atopik dermatit varsa doktor tedavisinde olmalısınız. Tedavinin amacı lezyonların iyileştirilmesi, kaşıntı ve kuruluk gibi şikayetlerin giderilmesidir. Bundan dolayı cilt yapısı ve rahatsızlığın şiddeti göz önünde bulundurularak uygun bakım kremleri ve nemlendiriciler önerilir. Bunun yanı sıra kortizonsuz yahut kortizonlu alerji kremlerinden de yardım alınır.

Hekiminiz size kortikosteroid merhem veya krem kullanmanızı tavsiye edecektir. Bunlar ekseriyetle Hipokort ve benzeri kortizon içeren ürünlerdir. Kaşıntı olan bölgeye incecik bir tabaka halinde sürülmelidir.

Antihistaminik ilaç veya damla kaşıntıyı hafifletir, rahatlama sağlar. Antihistaminikler histamin reseptörlerini etkileyerek kaşıntıya engel olurlar ve uyumadan 1 saat önce kullanılması istenir. Bu ilaçların etkisiyle kaşıntı daha az hissedilecek ve bebeğin rahat uyuması daha kolay olacaktır.

Bebeğin cildi her zaman nemli tutulmalıdır. Her gün en azından 2 defa nemlendirmeyi ihmal etmemelidir. Atopik dermatit olan bebeklerin terlemesini ve cildinin kurumasını engellemek gerekir. Doktorun verdiği losyon da bebeğin cildine banyo sonrası iyice yedirilerek tamamen nüfuz etmesi sağlanmalıdır.

Kaşıntıya en iyi çözümlerden biri mısır nişastası banyosudur. Bunun için bebeğinizin banyo suyuna biraz mısır nişastası ekleyip onu bir müddet bu suda bekletebilirsiniz. Ardından ılık su ile durulamalısınız. Bu sayede bebeğinizin kaşıntısı azalacak ve cildi yumuşayacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.