Bebeğim Emzirirken Kusuyor Emzirirken Kusma Nasıl Önlenir

Kusan Bebek Tekrar Emzirilir mi Ne Zaman Emzirilir

0 35

Bebeğim Kustu Tekrar Emzirebilir miyim?

Bebeklerde kusma reflü hastalığı, anne sütü alerjisi, bebeğin gazının çıkarılmaması, bebeğin soğuk algınlığı geçirmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir.

Emzirdikten Sonra Kusan Bebek Emzirilir mi?

Evet emzirdikten sonra kusan bebek emzirilir. Ancak kusmanın ardından hemen emzirmemelidir. Bebeğin midesi yatışsın, biraz rahatlasın, 15-20 dk bekleyip öyle emzirilebilir.

Bebeklerde Emzirirken Kusma Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerin mide kapakçıkları henüz gelişmediği için kusmaları çok normaldir. Özellikle de yenidoğan bebeklerde işlevini yerine getiremeyen mide kapaçığı sebebiyle bu durum emzirildikten sonra veya mama yedikten sonra yaygın olarak görülür. Yeni anneler bu durum karşısında endişelenip korksalar da bu durum oldukça olağandır. Ancak şunu da belirtmekte fayda vardır ki, eğer kusma yanında kilo azalışı varsa ve başka belirtiler de varsa doktora gidilmelidir. Bebeklerin beslendikten sonra kusması çoğunlukla bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde sonlanmaktadır. Çünkü bu süreçte hem bebeğiniz büyüyecek hem de organları gelişecektir.   Bebeklerde kusmaya sebep olabilecek durumlar şunlardır;

  • Reflü hastalığı
  • Enfeksiyonel Rahatsızlıklar: Bebeklerde kusmanın yanında eğer ateş, uykuya dalmada zorlanma ve huzursuzluk görülüyorsa vücutta enfeksiyon oluşmuş olma ihtimali yüksektir. Çünkü orta kulak iltihabı, bağırsak enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksionu bebeklerde genellikle kusmaya neden olabilir.
  • Gıda alerjisi
  • Süt intoleransı
  • Mide üşütmesi
  • Öksürme: Bebeklerde kusmanın bir sebebi de şiddetli öksürük olabilir. Öksürük sonucu oluşan kusma çoğunlukla reflü hastalığının bir sonucu olabilir.
  • Enflamatuar barsak hastalığı
  • Pilorstenozu: Vücutta tüketilen besinlerin mideden ince bağırsağa geçişini engelleyen pilor stenozu bebeklerde kusmaya neden olabilir.
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri: Bebeklerde kusma bebeğinize verdiğiniz bir ilacın yan etkisi olabilir.
  • Aşırı beslenme: Bebeklerin aşırı mama yemesi veya anne sütünü çok içmesi onlarda stres ve paniğe yol açabilir. Bu durumda ağlayan bebeklerin kusma ihtimali yüksektir.

Bebeklerde Kusma Nasıl Önlenir?

Bebeğiniz sık sık kusuyorsa çocuk doktoruna götürmeli, bu durum nedeni tespit edilip tedavi olunmalıdır. Doktorunuz, bebeğinize uygun tedavi yöntemini belirleyecek ve bu tedavi kusmayı önleyecektir. Bebeklerin çok sık kusması iyi değildir. Çünkü kusmak hem vücuttaki vitamin ve minerali azaltır hem de kilo kaybına yol açar.

Bebeğinizin kusmasını önlemek için uygulayabileceğiniz en iyi yöntem onu besledikten sonra mutlaka dik oturtmanızdır. Yatar pozisyonda olmaması kusmasını engelleyecektir. Ek olarak bebeğinizin sırtına masaj yaparak sindirimini destekleyebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz hem kusmayacak hem de gazını kolayca çıkaracaktır.

Reflü yastığı kullanımı: Bebeğinize bir reflü yastığı alabilirsiniz. Bu yastık sayesinde bebeğinizin kusmasına yol açan mide asitinin yemek borusuna kaçmasına engel olabilirsiniz. Bebeklerde gelişmeyen mide kapakçığı nedeniyle ortaya çıkan bu durum reflü yastığı sayesinde önlenebilir. Bu yastık bebeğiniz yan yattığında onun bel ve karın bölgesini destekler. Bu pozisyonda yatmak bebeğinizi rahatlatacaktır.

Yavaş yavaş anne sütü yanında ek gıdaları yemeye başlayan bebeklerde ek gıda zorla yedirilmemelidir. Diğer bir deyişle, bebek ağlatılmamalı ve mamayı yemediği durumda zorlayarak yedirilmemelidir. Bebek, zorla yediği mamaları kusacaktır.

Bebeğinizdeki kusmanın sebebi vücuttaki enfeksiyon veya grip-soğuk algınlığı ise bu durum tedavi ediline kadar bebeğe zorla yemek yedirilmeye çalışılmamalıdır.

Bebeğinizi aşırı beslememeli ve beslenme düzeninizi belli aralıklara göre planlamalısınız. Sık sık ama az az beslenen bebeklerin kusması azalacaktır.

Bebeğinizi emzirdikten sonra veya mama yedirdikten sonra çok hareket ettirmemeye çalışın. Çünkü yemek yedikten hemen sonra yapılacak hareketler midesinde bulantıya yol açacaktır. Örneğin havaya zıplatma gibi hareketler yapılmamalıdır. Karnı doyan bebeğinizi bir yere hafifçe yatırmalı veya oturtmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.