Bebeğim Kilo Almıyor Nasıl Kilo Aldırabilirim Bebekler Nasıl Kilo Alır

Bebeklere Kilo Aldıran Yiyecekler, Çoçuklara Kilo Aldırıcı Besinler

1 23.240

Bebeğim Nasıl Kilo Alır?

Bebeğim, çocuğum çok zayıf diye üzülen annelerden misiniz? Bebeklere, çocuklara kilo aldıran yiyecekler ve içecekler makalemizde bebekler nasıl kilo alır, ne yapmalı? Konusunda bilgiler verdik. Bebeğinizin, çocuğunuzun zayıflamasının ya da kilo almasının çeşitli nedenleri vardır. Boy ve kilo bebek büyüme grafiğine baktığınızda, bebeklerde kilo alma oranı ilk 1-3 ay boyunca çok yüksektir. Bebeğin ağırlığı ilk 5-6 ayda iki katına çıkar. 1 yaşına kadar geçen 6 ay içinde ise bebeğiniz, doğum ağırlığının 3 katına ulaşır.  Bu genel bir bilgidir, her bebek için geçerli değildir,. Bebeğiniz iyi yediği halde kilo almıyorsa bunun nedeni genetik de olabilir. Hareketli ise ve hastalanmıyorsa ortada endişe edilecek bir şey yoktur.

Zayıf Çocuklar, Bebekler Nasıl Kilo Alır?

Bebeğinizin, çocuğunuzun zayıflığından muzdaripseniz ilk olarak onu uzman bir çocuk doktoruna götürmelisiniz. Çocuk doktoru bebeğinize çeşitli testler uygulayıp neden kilo alamadığını tespit etmeye çalışacaktır. Kansızlık da bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlık yapabileceğinden, çocuğunuzun kan seviyesini kontrol ettirmeli, düşükse doktorun vereceği ilaçları kullanmalısınız.

Bebeğinizin, çocuğunuzun kilo alması için onu kalorisi ve doymamış yağ oranı yüksek, enerji veren gıdalarla beslemelisiniz. Kalorisi yüksek gıdalar tüketmesi kilo almasının şifresidir. Kalorili gıdalara devam ederek, bebeğiniz kısa sürede ideal kilosuna ulaşır. İşte kalorisi yüksek olup, bebeklere kilo aldıran gıdalar;

Anne Sütü

Anne sütü en iyi ve en sağlıklı kalori kaynağıdır. Bebeğiniz ilk 6 ayda anne sütü ile kilo alır ve hatta bebek maması gibi ek gıdalara geçilse bile anne sütü bir yaşına kadar birincil enerji kaynağıdır. 2.yılda, bebeğe verilen anne sütü miktarı azaltılsa bile bebeğiniz hala enerjisinin büyük bir kısmını anne sütünden alır.

Muz

Muz kalorisi yüksek, besleyici bir gıdadır. Potasyum, manganez, B ve C vitamini açısından zengindir. Muzla bebeğinizi kolayca besleyebilirsiniz. Bebek 6. Ayını doldurduktan sonra ona muz yedirmeye başlayabilirsiniz.  Günde 1 muz bebeğinizin sağlıklı bir şekilde kilo alması için idealdir. Olgun bir muzun üçte birini veya yarısını cam rendede püre haline getirin. Bekletmeden bebeğinize yedirin. Bir muzu üçe bölüp, püre haline getirdikten sonra gün boyu ara ara bunu yedirebilirsiniz. Muz açık durdukça kararacağından bebeğinize vermeden hemen önce rendeleyip taze taze yedirin.

Kuruyemiş ve hurma

Kuruyemişler ve hurma kalorisi yüksek olduğundan dolayı bebeklere ve çocuklara kilo aldıran besinlerdendir. Özellikle badem, ceviz, kaju gibi kuruyemişlerin vitamin, yağ ve protein içeriği yüksektir. Bir gece suda bekletilmiş, ardından suyu süzülmüş badem zengin Omega-3 kaynağıdır ve bu şekilde kolay sindirimi sağlanmış olur.

Bebeğinizin, çocuğunuzun kabızlık sorunu varsa ona bir gecede suda bekletilmiş, bir tatlı kaşığı siyah üzüm püresi verin. Kuru yemişler cilt, saç ve sağlık açısından da çok yararlıdır.

Zayıf bebeklere, çocuklara kilo aldıran yiyeceklerden bahsedip de hurmayı es geçmek olmaz. Hurma kalori oranı yüksek, doğal yağ ve doğal şeker deposu bir yiyecektir. Bu özellikleri ile çocuklara kilo aldırmak için doğru bir besindir.

Et ürünleri

Dana eti kalorisi ve besin değeri yüksek olup çocuklara kilo aldıran besinlerdendir. Bebeğinizi 8 aylıkken etle tanıştırabilirsiniz. Doğrudan et yemiyorsa bundan yapacağınız çorbalar da yağ içeriği açısından yeterli olacaktır. Tavuk ya da koyun eti çorbası bebekler, çocuklara için iyi birer yağ kaynağıdır, bebeğinizin hızla kilo almasına yardımcı olurlar.

Süt Ürünleri Lor, Yoğurt, Peynir

Peynir kalorisi en yüksek ve kilo yapan gıdalardandır. Süt ürünleri, enerji, kalsiyum ve yağ bakımından müthiş yiyeceklerdir. Çocuklar genelde peynirin tadını sevmezler. Bebeğinizin sevdiği bir sebzeye bunlardan birini ekleyerek hem sebzeyi hem de süt ürününü yemesini sağlayabilirsiniz. Mesela bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse yoğurda meyve ekleyip yedirebilirsiniz.

Avokado

Avokado da bebeklere, çocuklara kilo aldıran besinlerdendir. Muz gibi yumuşak yapısıyla kolay tüketilir, bebeklerin sevdiği bir yiyecektir. Olgun bir avokadoyu cam rendede yahut çatalla ezip püre yapıp bebeğinize verebilirsiniz.

Patates

Patates bebekler için oldukça faydalıdır. Yüksek miktarda potasyum, C vitamini ve Folik Asit içerir. Patatesi haşlayıp püre haline getirin ve içine biraz tereyağı ekleyin, çocuğunuza bu şekilde yedirin.

Yumurta

Yumurta sarısı vitamin, mineral, protein ve açısından zengin bir yiyecektir. Bebeğiniz, çocuğunuz yumurtanın tadını sevmiyorsa, yumurtayı çorbaya karıştırıp, ona yedirebilirsiniz, bunun için yumurtayı kaynatın, sarısını alın sebze püresinin ya da çorbanın içine ekleyip, bebeğinize yumurtayı bu şekilde verin.

Tatlı Patates

Tatlı Patates bebeğinize, çocuğunuza verebileceğiniz en iyi katı gıdalar arasında yer alır. Tatlı patates, normal patatesten daha az A ve B vitamini içerir, fakat doğal şeker olarak ise daha zengindir. Diyet lifleri ve kalori açısından iyi bir kaynaktır. Tatlı olduğu için tadını dengelemek zorunda kalmazsınız. Bebeğinize yedirmek için haşlayıp, püre haline getirmeniz yeterlidir.

Not: Bebeklerin yiyeceği gıdalar ayına göre değiştiğinden, yukarıdaki gıdalara başlamadan doktorunuza danışın.

1 yorum
  1. rana diyor

    43 günlük bebeğime günlük kaç ml rezene çayı verebilirim

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.