Bebekler Ve Çocuklarda Vücutta Ve Yüzde Kızarıklık Neden Olur?
Bebeklerin ve çocukların yüzünde ve vücudunda çeşitli nedenlerden dolayı kırmızı lekeler meydana gelebilir. Bu durum alerjik dermatit, kızamık, kızıl hastalığı, kızamıkçık, egzama, alerji gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Böyle bir şeyle karşılaştığınızda öncelikli olarak Cildiye doktoruna gidilmelidir. Doktor nedeni tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Bebekler Ve Çocuklarda Vücutta Ve Yüzde Kızarıklığın Nedenleri
Kurdeşen
Kurdeşen; cilt üzerinde oluşan lekeler, kabartılar ve kızarıklıklar ile seyreden alerjik bir reaksiyondur. Görülme sıklığı fazla olan bu rahatsızlık, bebeklerin ve çocukların hem yüzünde hem de vücutlarının diğer kısımlarında ortaya çıkabilmektedir. Meydana gelen döküntülerin sebep olduğu şikayetlerden biri de kaşıntıdır. Ayrıca kurdeşen, dudaklarda şişmeye, baş dönmesine ve nefes darlığına da yol açabilir. Kurdeşenin tedavi edilmesinde alerjik belirtilerin ve iltihabın iyileştirilmesi amacıyla kortikosteroid ve antihistaminik ilaçlardan yararlanılır.
Alerji
Çocukların vücudunu saran lekeler çoğunlukla alerjiden kaynaklanmaktadır. Küçük çocuklar alerjik cilt semptomlarına karşı daha hassastır. Cilt üzerinde meydana gelen döküntüler, soyulmalar, kırmızı lekeler, ürtiker ve kaşıntı gibi şikayetler alerjik reaksiyon belirtileridir. Genellikle çocuklardaki döküntü sorunu gıda alerjilerine bağlı olarak gelişir. Diyetinizde alerjen besinlerden birine yer veriyorsanız ve bebeğiniz emme dönemindeyse, vücudu alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu sebeple bebeğinizin cildindeki bazı kısımlarda kırmızı lekeler belirebilir ya da bu lekeler vücudunun her tarafını sarabilir.
Bebekler herhangi bir yiyeceği ilk defa yediklerinde alerjik reaksiyon görülme olasılığı vardır. Bu duruma genellikle bal, çikolata, şeker, yumurta, narenciye, kırmızı meyveler ve bilhassa çilek neden olmaktadır.
Egzama
Egzama, bebeklerdeki yaygın cilt rahatsızlıklarından biridir. Belirtileri ise; bebeklerin, çocukların yüzünde ve vücutlarında kırmızı leke, kızarıklık, döküntü ve kabuklanma oluşmasıdır. Bazı bebekler kalıtsal olarak egzama rahatsızlığına yatkındır. Bazı bebeklerde ise gıda, ev tozu akarı ya da polen alerjisi ve benzeri alerji çeşitleri egzama oluşumunu tetiklemektedir. Bebeklerde ve çocuklarda rastlanan egzamanın tedavisinde bu rahatsızlığa sebebiyet veren şeylerden kaçınmak esastır. Aynı zamanda kaşıntı giderici ve antihistamin kremlerden de faydalanılır.
Suçiçeği
Herpes virüsü, su çiçeğine yol açar. Bebeklerin, çocukların vücutlarında, genital bölgede ya da göğüs, baş, boyun, yüz bölgelerinde kırmızı lekeler, döküntüler ve kırmızı noktalar ile kendini gösterir. Bunun yanı sıra kaşıntıya da sebep olur. Tedavisi için doktora başvurulmalıdır.
Kızamık
Bu rahatsızlık, “rubivirüs” isimli bir virüs çeşidinden kaynaklanmaktadır. Kızamık hastalığı yaklaşık 2-3 hafta arasında sürmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda görülen kızamık belirtileri; ateş, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, ışığa bakamama, gözlerde sulanma, yüz bölgesinde ve vücudun diğer yerlerinde kızarıklıklar ve kırmızı lekelerdir. Kızamık, cildiye doktoru tarafından tedavi edilmektedir.
Bebek, Çocuk Vücudunda, Yüzünde Kızarıklık, Kırmızı Lekeler Nasıl Geçer?
Bebeğin cildinde kırmızı lekeler ve kızarıklıklar oluştuysa vakit kaybetmeden bir cildiye uzmanına müracaat edilmelidir. Bebeğiniz muayene edilerek yaşadığı rahatsızlık saptanacak ve topikal tedavi için hidrokortizon, antialerjik, ya da antihistaminik krem önerilecektir.