Bebeklerde Egzamaya Zeytinyağı Kullanımı Ve Bitkisel Tedavisi
Egzama, bebeklik döneminden itibaren başlayan çocuklarda sık görülen bir cilt hastalığıdır. Bebeklerde, çocuklarda egzamaya alerji, genetik, cilt kuruluğu, yenilen gıdalara karşı alerji gelişmesi gibi çeşitli nedenler yol açabilmektedir. Bu rahatsızlık, 1 yaşına girmemiş bebeklerde daha fazla görülmektedir. Bebeklerde egzama nedenleri çeşitli olsa da en belirgin sebep genetik faktörlerdir.
Bebeklerde Egzama İçin Kullanılan Krem İsimleri Listesi
Bebeklerde egzama için doktorların reçete ettiği kremler şunlardır;
- Locoid Krem
- Advantan pomat
- Fito krem
- Lavian Dermal Krem
- Nerisona krem
- Hipokort krem
Bebeklerde Egzama İçin Bitkisel Çözümler
Zeytinyağı
Zeytinyağı asidik bir yağ olduğundan bebeğin hassas cildine doğrudan sürülmesi bebeğin cildini tahriş edip zarar verebilir. Bu nedenle aşağıda bildirdiğimiz taşıyıcı yağlar ile karıştırarak zeytinyağını egzama için bu şekilde kullanabilirsiniz.
Aynı Safa Yağı Ve Zeytinyağı
Bebeklerde ve yetişkinlerde egzama problemi için uygulanabilecek en etkili yöntemlerin başında zeytinyağı ve aynı safa yağını kullanmak gelir. Aynı safa yağından 3-4 damla kadar alınır ve bir yemek kaşığı zeytinyağına ilave edilir. Hazırlanan yağ, egzamalı bölgelere masaj yapılarak uygulanır.
Yulaf
Bebeklerde egzamaya iyi gelen ürünlerden biri de yulaftır. Bebeğin banyosunda yulaf ezmesi kullanmak, rahatsızlığı tedavi edecektir. Küvet ılık suyla doldurulur ve içerisine 1 bardak yulaf ezmesi eklenir ve karıştırılır. Bebek 15-20 dk yulaflı suda bekletilir.
Karbonat
Karbonat, bebek cildinin PH oranını düzenler. Bebeğin küvet suyuna bir yemek kaşığı organik karbonat atılır ve karıştırılır. Bebeğiniz küveti kaplayacak kadar büyüdüyse karbonatı 1 yerine 2 kaşık koyabilirsiniz. Bebeğinizi 10-15 dakika boyunca karbonatlı suda tutarak ve bu uygulamayı düzenli bir şekilde tekrarlayarak egzamanın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı
Antibakteriyel özelliğe sahip olan hindistan cevizi yağı egzamaya oldukça iyi gelir. Bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra, cildi nemliyken biraz hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz. Ya da küvet suyuna 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı koyabilirsiniz.
Bebeklerde Egzama Nasıl Önlenir?
Bebeğin giysileri sabunla yıkanmalı ve cildine nemlendirici krem, bebe yağı, ıslak mendil ve şampuan gibi içerisinde kimyasal maddelerin bulunduğu ürünler temas ettirilmemelidir. Bebeklerin narin bir cildi vardır. Yabancı maddeler onların cildini kolayca tahriş edebilir ve egzama oluşumuna yol açabilir.
Alerjik rahatsızlıklardan biri olan egzama, çoğu zaman genetik nedenlere bağlıdır. Aile içerisinde alerjik rinit, egzama ve astım gibi problemler yaşayan birileri varsa, bebekte egzama görülme ihtimali daha yüksektir.
Kozmetik ürünler, deterjanlar ve kimyasallar da egzamayı tetikler.
Elinizden geldiğince bebeğinizi kimyasal ürünlerden uzak tutmalı, doğal ürünler kullanmalısınız. Bebeklerde egzama tedavisi için bir uzmana başvurmanız da önemlidir.
Cilt kuruluğu, bebeklerde görülen egzamanın diğer bir sebebidir. Cildin suyla sık sık temasta bulunması, nem kaybetmesine yol açar. Bu nedenle bebeği çok sık banyo yaptırmak doğru değildir. Banyo yaptırdıktan sonra da 3-5 dakika içinde, yani bebeğin cildi henüz nemli durumdayken, egzamalı bölgeye merhem sürülmelidir. Nemli cilde uygulamak daha faydalı olacaktır. Tabii kullanılan merhem doktor tarafından önerilmiş olmalıdır.
İngiliz Independent gazetesi, balık tüketiminin bebeklerde egzama riskini %24 oranında azaltttığına dair bir haber yayınlamıştır. Söz konusu haberde, İsveçli bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmadan bahsedilmiştir. Araştırmada hem yağlı hem de yağsız balık türlerinin aynı etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Doğduktan sonraki ilk 9 ay içerisinde balık yemeye başlayan bebeklerde egzamayla karşılaşma olasılığının daha düşük olduğu saptanmıştır.
Bu araştırmanın sonuçları Archives of Disease in Childhood dergisinde yayınlanmıştır. Öte yandan evde kuş beslemenin de bebeklerde egzama oluşma riskini %65 oranında azalttığı tespit edilmiştir.
Bebeklerde egzamaya neden olan birçok faktör vardır. Onlardan biri de gıda alerjisidir. Bu durum egzamaya sebebiyet verebilir, üstelik bu durumda egzama daha şiddetli olabilir. Bu yüzden bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde çok dikkatli olunmalıdır. Çoğunlukla süt ve süt ürünlerinin, katı gıdaların bebeklerde alerji yaptığı ve egzama rahatsızlığına önayak olduğu bilinmektedir. Bebeğinizin tedavisinde egzama diyeti uygulanırken alerji yapan besinlerden de uzak tutulması gerekecektir.