Anne Karnında Bebek Ne Zaman Baş Aşağı Döner Dönmesi İçin Ne Yapmalı

Bebek Anne Karnında Ne Zaman Kaçıncı Haftada Döner

0 88

Anne Karnında Ters Duran Bebek Ne Zaman Döner, Ne Zaman Baş Aşağı Döner

Bebekler anne karnında sabit olarak durmaz, bilakis devamlı hareket ederler. Bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısı, rahimde büyük yer kaplamaktadır. Bu yüzden bebeğin rahimdeki pozisyonu sürekli değişir. Bazen ters dönebilir, bazen yer değiştirebilir.

Bebeklerin yüzde 96’sı doğum anı yaklaşmaya başladığı zaman baş aşağı durur. Bu sayede önce başı, sonra vücudu çıkar. Bu normal doğumdur. Fakat bebeklerin çok az bir kısmı rahimde tam tersi bir pozisyonda durmaktadır. Yani kafası yukarıda, poposu aşağıda olmaktadır. Buna makat geliş denir. Bu pozisyondaki bebek, sezaryen ile doğacaktır.

Sual: Hamilelikte bebek kaçıncı haftada dönecektir?

Cevap

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Meryem Uslu’nun cevabı: (Bu konuda kesin bir şey söyleyemeyiz. Bunun sınırı yoktur. Yani bebek doğum sancıları başladığında bile dönebilir.)

Hamilelikte Bebeğin Dönmesi, Yer Değiştirmesi İçin Ne Yapmalıdır?

Karnınıza Fener Tutun

Bebekler hem ışığa hem de sese duyarlıdır. Bir ışık kaynağını karnımıza yaklaştırarak bebeğimizi uyarabiliriz. Mesela bir fener tutarak bebeğimizin dikkatini çekebiliriz.

Yerçekimi Etkisinden Yararlanın

Bebeğimizin dönmesine yardım etmek için yerçekiminin etkisinden de faydalanabiliriz. Peki bunu nasıl yapacağız? Önce koltuğun önünde yere uzanıyoruz. Sonra kalçamızı yavaşça kaldırıp ayaklarımızı koltuğa uzatıyoruz. Yatağımıza yatıp belimizin altına bir yastık koyarak da bu etkiyi yakalayabiliriz. Bebeğe zararı yoktur fakat bu pozisyonda uzun süre kalırsak midemiz bulantımız artabilir. O nedenle 3-4 dakikadan fazla yapmamak daha iyidir.

Sıcak Ve Soğuk Kompres Uygulama

Anne karnındaki bebekler de herkes gibi sıcaklığı ve konforu sever. Ters pozisyonda duran bebeğin başı, karnın üst kısmında olur. Bundan dolayı o bölgeye soğuk kompres uygulamak bebeği rahatsız ederek dönmesini sağlayabilir. Ayaktayken karnın üst tarafına soğuk, alt tarafına sıcak kompres yapılabilir. Bunun için sıcak su torbasından yararlanılabilir. Buz küplerini temiz bir beze koyup karnınıza tutabilirsiniz.

Bol Bol Yüzün

Temiz olduğuna inandığınız bir havuzda veya denizde sık sık yüzmek de faydalı olacaktır. Tabii ki bunun için öncelikle doktorunuzun onayını almalısınız. Sizin suda hareket etmeniz, bebeğinizin de karnınızda hareket etmesini kolaylaştıracaktır.

Makat Geliş Manevrası

Bebeğin ters durup durmadığı, doktorun elle muayene etmesi veya ultrasonla anlaşılır. Eğer bebek ters pozisyondaysa, doktorunuz Çeşitli manevralar yaparak onun pozisyon değiştirmesini sağlayabilir. Ancak bu uygulamanın büyük riskleri söz konusudur ve sadece doktor tarafından yapılabilir. Yoksa annenin organları veya bebeğin kemikleri zarar görebilir. Bu yöntem %50 oranında işe yaramaktadır. Fakat yeniden altını çizmeliyiz ki bu, doğru yapılmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurur. Böyle bir durumda çoğu zaman manevra yöntemi değil, daha güvenli olduğu için sezaryen doğum tercih edilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.