Bebeklerde Çocuklarda Kum Dökme Belirtileri Nedenleri Tedavisi
Yetişkin bireylerde kum dökme rahatsızlığı yaygın olarak görülebildiği gibi, bu duruma bebeklerde ve çocuklarda da sıklıkla rastlanabilmektedir. Kum dökme; taş düşürmenin biraz daha hafif aşamasıdır diyebiliriz. Böbrek taşından önceki evre, kum dökme evresidir. Esasen kum dökme, çok minik taş dökme durumudur. Bebeklerde ve çocuklarda görülen kum dökmenin iyileştirilmesinde etkili bitkisel tedaviler mevcut değildir. Fakat doktorun bilgisi dahilinde olmak şartıyla, kızılcık suyu ve maydonoz suyu gibi içecekler verebilirsiniz. Bunlar, mesanenin temizlenmesini sağlamaktadır.
Çocuklarda Ve Bebeklerde Kum Dökme Belirtileri Nelerdir?
İdrarda ya da iç çamaşırında kum görülmesi, böbreklerde, sırt ve karın bölgesinde ağrı, birden bire oluşan idrar sıkışması, idrar yaparken yanma ve ağrı hissedilmesi, bazen idrarda kan görmek; kum dökmenin en yaygın belirtilerindendir.
Bebeklerin bezinde ve çocukların iç çamaşırında görülen tuz parçacıklarına benzer beyaz veya turuncu renkli maddeler, kum dökme sorununun yaşandığını göstermektedir.
Ağrıların çok şiddetli olması, kum dökmenin en büyük işaretidir. Bıçak saplanıyormuş gibi ağrı duymak ve zaman zaman idrar yaparken ağrı ve yanma hissetmek, böbrek kumunun en önemli sinyallerindendir. Bunun yanı sıra, idrarın tam olarak boşalmadığını hissetmek de kum dökme şüphesini kuvvetlendirmektedir. Kum döken hastalarda mide bulantısı, kusma ve benzeri yakınmalar da söz konusudur.
İdrar yapma sıklığının artması ve azar azar idrar yapmak da, kum dökmenin diğer belirtileri arasındadır.
Bebeklerde Ve Çocuklarda Kum Dökme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerin ve çocukların böbreklerinden kum geliyorsa, öncelikle idrar ve kan testlerinin yapılması gerekmektedir. Bu tetkiklerin ardından bebeklerde çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde ebeveynlere düşen en önemli görev sabırlı olmaktır. Ayrıca ebeveynler daima doktorun bildirdiklerine uymalı, tedaviyi bu doğrultuda sürdürmelidir.
Tedavi boyunca doktorun talimatlarına harfiyen riayet edilmelidir. Bebeklerin ve çocukların tedavisinde yapılacak en küçük hata bile, onların böbreklerine ve idrar kanallarına zarar verebilir. Bundan dolayı çok temkinli hareket etmeniz ve çocuğunuz kum dökerken çocuğunuzun sağlığına ve hijyen kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bebeğinizde kum dökme oluştuysa hiç vakit kaybetmeden tedavi ettirmeli ve su içmeye başladıklarında ise bol miktarda su vermeye özen göstermelisiniz. Zira bol su tüketimi, kum dökmeye iyi gelmektedir.
Anne ve babalar, evlatlarında kum dökme sorunu meydana geldiğinde telaşlanır ve tedirgin olurlar. Bir bebeğin böbrekleri zaman içinde gelişip olgunlaştığından, bu durumun geçici olduğu bilinmeli ve paniğe kapılmamalıdır. Bebeğiniz büyümeye devam ettikçe ve düzenli olarak su içmeye başladıkça, bu problem de ortadan kaybolacaktır.
Bebeklerde ve çocuklarda görülen kum dökme rahatsızlığı, böbrek taşlarına ve idrar yolunda taş oluşumuna yol açabilir. Bebeğiniz kum döküyorsa, böbreklerini ve idrar yollarını mutlaka kontrol ettirmelisiniz. Doktorunuz ultrason ile görüntüleme sağlayacak ve eğer taş olmadığını saptarsa, 2 yaşına gelinceye dek bebeğinizi 3-4 ay ara ile yeniden ultrason muayenesine getirmenizi isteyecektir. Ultrason ile bebeğinizin böbreğinde veya idrar yolunda taş olduğu tespit edilirse ve bu taşlar 5-6 mm veya daha büyük ise, tedavi için taş kırma ve benzeri işlemlerin yapılması gerekebilir.
Bilhassa bebeklerde pembe veya bez kırmızı rengindeki lekelerin varlığı, kum dökmenin en önemli belirtisidir. Kum dökmesi yaşayan çocuklar her gün muhakkak bol sıvı almalı, tuzlu yiyeceklerden uzak durmalı ve Oksalat isimli maddenin yer aldığı besinlerden de kaçınmalıdır. Kum dökmekte olan çocukların sağlıklı beslenmeleri şarttır. Fakat bu, kum dökme şikayetine çözüm olmuyorsa, taş kırma ve ESWL uygulamaları yapılabilir. Öte yandan çocuklardaki kum dökme rahatsızlığının giderilmesinde ilaç tedavisine de başvurulmaktadır.