Bebeklerde makat çatlağı anüsün iç yüzeyindeki yırtık oluşmasına denir. Bu durum makatta kaşıntı ve ağrıya neden olabilir. Makatında çatlak olan çocuğunuzun poposunu sildikten sonra tuvalet kağıdında parlak kırmızı kan görülebilir. Bebeklerde makat çatlağı genellikle kabızlıktan kaynaklanır.
Bebeklerde Makat Çatlağı Ne Demektir?
Bebeklerde anal fissür olarak da bilinen makat çatlağı, anüsü çevreleyen ciltte küçük bir yırtık, kesik veya çatlak demektir. Anal fissürler her yaşta ortaya çıkabilse de en sık çocuklarda ve genç erişkinlerde ortaya çıkar.
Bebeklerde Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?
- Anal bölgede gözle görülür bir yırtık
- Bebeğin bezinde veya kakasında kan görülmesi
- Bebeğin büyük abdest bozarken ağrı duyup ağlaması
- Makat çatlağı özellikle büyük abdest bozarken ve sonrasında bölgede ağrı veya kaşıntıya neden olabilir.
- Makattan sarı su veya akıntı gelmesi
- Huzursuzluk
- Bebeğin kaka yapmaktan korkması, kakası geldiğinde çocuğun ağlaması
Bebeklerde Makat Çatlağı Neden Olur?
Bebeklerde makat çatlağının nedenleri çoğu zaman kabızlıkla ilişkilidir. Tuvaletini rahat yapamayan bebeğin sürekli ıkınması ve ağlaması makat çatlağı oluşumunu tetikler. Sert kaka nedeniyle o bölgedeki mukoza yırtılır. Kaka yaparken ağrısı olur ve bebeğin dışkısında veya bezinde kan görülür. Makat çatlağının en önemli belirtisi budur.
Anüs bölgesinin normalden dar olması da bu probleme yol açabilir. Bebeğin makat bölgesi normal genişliğe sahip mi? sorusuna doktor muayenesi yanıt verecektir. Bazı bebeklerde anormal darlık olduğundan dışkılarken problem yaşarlar. Buna bağlı olarak haliyle makatta çatlak meydana gelir. Tek çare makat bölgesinin cerrahi müdahale ile genişletilmesidir.
Bebeklerde Makat Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde makat çatlağı tedavisi için önce ilaç verilir. Doktor tarafından reçete edilen pomadlar bebeğin makat bölgesine uygulanır. Bunların günde en az 4-5 defa sürülmesi gerekir. Pomad tedavisi yaparken bebeğinizin poposunu temiz tutmaya ve sık aralıklarla Pomad tedavisinde sürmeye özen göstermelisiniz. İlaç kullanımıyla birlikte makatta oluşan çatlak 7-10 gün içinde iyileşecektir.
Bebeklerde makat çatlağı ekseriyetle Hametan kullanılarak tedavi edilir. Bunun sarı pomad olanı hem makat çatlağı hem de pişik için tercih edilir. Anestol kremi de ağrı kesici olarak uygulanır. Makat çatlağı olan bölgeye günde 4 kere sürülmesi tavsiye edilir.
Bebeklerin vücudu çok hassas, cildi oldukça narindir. Makat çatlağının onu nasıl rahatsız edeceğini tahmin etmek zor değildir. Bundan dolayı kronik hâle gelmeden bir an evvel tedavi edilmesi şarttır. Aksi takdirde maalesef alt kaslara yani cildin alt tabakasına yayılır ve o bölgeye de zarar verir. Bebek ve çocukların bazılarında görülen makat çatlakları ilaçla geçmez. Bu durumda ameliyat etmekten başka yapılacak bir şey olmamaktadır. Makat çatlağı ciddi bir sorundur ve daha da kötüleşmeden giderilmesi lâzımdır.
Bebeklerde Makat Çatlağına Oturma Banyosu
Oturma banyosu da bebeklerde makat çatlağına iyi gelir. Bebeğin normal banyo suyu kaç derece sıcaklıktaysa oturma banyosu da öyle olmalıdır. Tabii ki suyun temizliğine de özen göstermeli, bebeğin poposunu yıkamayı da unutmamalıdır. Bebek bu suya oturtulur ve 10-15 dakika boyunca bekletilir. Suyun içerisine birkaç damla antiseptik bir yağ (çay ağacı yağı, lavanta yağı, adaçayı yağı vb.) yahut batikon damlatılır.
Bebeklerde Makat Çatlağı Bitkisel Tedavisi
Zeytinyağı
Makat çatlağı ve pişik tedavilerinde zeytinyağı kullanımı yaygındır. Saf zeytinyağıyla makat kısmını sürekli yağlamak daha hızlı geçmesini sağlar. Pamuğu zeytinyağı ile ıslatıp bebeğinizin bezini her değiştirirken bunu poposuna uygulamalısınız. Bu işlem gün içinde sık sık tekrarlanmalı, böylelikle çatlağın kuruması engellenmelidir.
Kantaron Yağı
Bebeklerde makat çatlağına ne iyi gelir? sorusuna verebileceğimiz bir diğer cevap ise kantaron yağıdır. Bu; yaraların çabucak iyileşmesinde büyük rol oynar. Ayrıca kanamayı dindirir. Şayet kanayan yaraların üzerine sürülürse kanamanın kesilmesini sağlayacaktır. Kantaron yağı damar büzücü özellikte olduğu için makat çatlağına birebirdir. Bebeğinizin temiz cildine istediğiniz her zaman bu yağı sürebilirsiniz. Fakat bilhassa gece uyumadan önce kullanmanız önerilir.
Isırgan Lapası Kürü
Makat çatlağına çözüm olan bu kür aktarlardan temin edilen kuru ısırgan otu ile yapılır. Ancak kullanım tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Isırgan, formik asit adı verilen güçlü bir iltihap sökücü içerir. Az miktarda suya 3 yemek kaşığı ısırgan eklenir ve 5 dakika haşlanarak lapası hazırlanır. Ilımaya bırakılır ve ince tülbente sarılır. Ardından makat çatlağının olduğu bölgeye koyulur ve 15 dk burada tutulur. Lapa o kısma temas etmelidir ki işe yarasın.