Bebeklerde Pamukçuk Nedir?
Bebeğin dilinde ağzında, ağız tavanında mantar hastalığının neden olduğu hastalığa pamukçuk denir.
Bebeklerde pamukçuk belirtileri şunlardır:
Ağız içinde, diş etlerinde, yanak içerisinde, damağında, dilinin üzerinde beyazımsı lekeler; iştahsızlık, yutkunurken güçlük çekmesi, emzirilirken, beslenirken ağlayıp mızmızlanması. Bebekte pamukçuk ne zaman geçer? sorusuna ise ‘ortalama 2 haftada iyileşir’ diye cevap verilebilir.
Bebeklerde Pamukçuk İçin Karbonat Nasıl Kullanılır?
Pamukçuk tedavisi için doğal çözüm olarak karbonatlı sudan yararlanılabilir.
1 çay kaşığı karbonat 1 çay bardağı ılık suya eklenir ve karıştırılır. Hazırlanan karışım 1 gün boyunca azar azar kullanılabilir. Sonraki gün yeniden hazırlanmalıdır. Eczaneden aldığınız gazlı bezi ya da evdeki temiz bir tülbenti veya mendili parmağınıza sarın, karbonatlı suyun içerisine batırın ve bebeğinizin ağız içini, dilinin üstünü bununla silin. (Dilinin üzerinde ileri-geri hareket ettirin.)
Bu uygulamayı bebeğinizin karnı açken yapmanız önerilir. Çünkü midesi bulanabilir ve kusabilir. Bir şey yemediği için fazla kusmayacaktır. Fakat karnı tokken yaparsanız daha kolay kusar ve kustuğu zaman yediğini olduğu gibi dışarı çıkarmış olur. Bebeklerin ağzında çıkan pamukçuk bebeğinizi emzirirken meme ucuna da bulaşır. Meme başını da bu karışımla temizleyebilirsiniz.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Pamukçuk İçin Doğal Çözüm
Ağız içerisinde meydana gelen pamukçuk, erişkinlerde de ortaya çıkan bir sorundur. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, aft, pamukçuk ve buna benzer ağız yaraları için bitkisel tedavi olarak papatya çayını tavsiye etmiştir. Papatya kürünün ağız yarasına iyi geldiğini söyleyen Saraçoğlu’nun paylaştığı şifalı tarif şöyledir:
İhtiyacımız olacak malzemeler kır papatyası (2-3 yemek kaşığı kadar) ve 1 bardak sudur. (Kır papatyasını aktarlarda bulabilirsiniz.) Papatyaları suda kaynatıp ılımasını bekleyin. Daha sonra ağzınızı bu kür ile çalkalayıp gargara yapın. Bu uygulama düzenli olarak tekrarlanabilir, herhangi bir zararı olmaz.
Bir parça pamuğu papatya çayına batırıp bebeğinizin ağzını bunla silebilirsiniz.
Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?
Pamukçuk; bebeğin damağında, dilinde ve yanaklarının iç kısmında oluşan hafif kabarık ve beyaz lekelerdir. Bu lekeleri silmek hemen çıkmasını sağlamaz. İlk belirti bu beyaz lekelerdir.
Pamukçuk ağrıya sebep olur. Bu yüzden pamukçuk geçiren bebeklerde huzursuzluk, ağlama, yeterli beslenememe gibi durumlar görülür.
Pamukçuk olan bebek devamlı keyifsizdir, süt veya mama verilirken huysuzlaşır.
Bebek pamukçuk nedeniyle ağrı hissettiği için emmek istemez, memeyi reddeder.
Biberonla besleniyorsa onu da geri çevirir.
Emerken ve yutarken zorluk yaşar.
Damağına veya diline süt değince acı duyar.
Ateşi çıkabilir fakat bu, bebeklerde pamukçuğun seyrek karşılaşılan belirtilerindendir.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?
Önce bebeklerde pamukçuk neden olur? sorusuyla başlayalım. Bunun en önemli sebeplerinden biri Candida Albicans isimli bir mantar türüdür. Bu mantar, ağız içerisinde doğal olarak bulunur. Sağlıklı bireylerde hiçbir yakınmaya sebebiyet vermez. Ancak bebeğin ağız içinde enfeksiyon meydana getirebilir.
Bebeğin bağışıklık sistemi yeterince güçlü değilse ağzında pamukçuk oluşma riski yüksektir. Bundan dolayı anne karnındaki gelişimini tamamlamadan doğan bebeklerin pamukçuk rahatsızlığına yakalanma olasılığı daha fazladır. 37 haftada ve sonrasında yapılan doğumlar normal doğum, daha öncesinde gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak kabul edilir. Erken doğan yani prematüre bebeklerde vücut direnci daha düşük olduğundan pamukçuk daha sık görülmektedir.
Bebek kısa bir süre önce antibiyotik aldıysa pamukçuk hastalığı ortaya çıkabilir. Çünkü antibiyotikler ağızdaki yararlı bakterilerin azalmasına sebebiyet verir, ağız içinde bulunan mantar oranını da artırır.
Emziren anne bu süreçte antibiyotik kullanıyorsa bebeğinde pamukçuk oluşabilir.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?
Pamukçuk kendi kendine geçen bir hastalık değildir, muhakkak tedavi uygulanması gerekir. Vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı, bebeğin reçete edilen ilaçları düzenli bir şekilde alması sağlanmalıdır. İlaç verildikten sonra yarım saat bebeğe bir şey yedirilmemelidir. Antibiyotik içeren damlalar pamukçuk tedavisinde etkilidir. Fakat bunlar uzman bir hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Pamukçuk belirtileri çoğunlukla tedavinin 2. veya 3. gününde hafifler, ancak tamamen geçmesi 10-14 gün sürebilir. Anne de bebeğiyle beraber enfekte olduysa ikisine yönelik bir tedavi uygulanır.
Pamukçuk olan bebeğe yoğurt yedirin. Yoğurt pamukçuk hastalığına engel olur ve tedavide büyük fayda sağlar. Çocuğun doğal yoğurt tüketmesi acıyı azaltır hem de pamukçuğun daha kısa sürede iyileşmesine yardım eder.
Bebeğinizin ağzına götürdüğü oyuncak, biberon ve emzik gibi eşyaları sirkeli suda yıkamalısınız. Böylece yeniden enfeksiyon kapmasına karşı tedbir almış olursunuz.