Bebeklerde Pişik Ve Mantar Neden Olur Nasıl Geçer?
Bebeklerin cildinde görülen kızarıklık, pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bundan dolayı nedeninin doğru tespit edilmesi önemlidir. Çoğu zaman bebeklerin genital bölge, popo, boyun ya da koltuk altı gibi bölgelerinde meydana gelen kızarıklık mantar iltihabına da işaret edebilir, hafif bir pişik belirtisi de olabilir.
Bebeklerde Pişik Ve Mantar Nasıl Ayırt Edilir?
Pişik ve mantarı birbirinden ayıran en belirgin özellik, mantarın pişik tedavileriyle iyileştirilemiyor olmasıdır. Pişik tedavisi yapıldığı halde 2 gün içerisinde sonuç alınamadıysa, kızarıklık büyük ihtimalle mantar rahatsızlığının sinyallerinden biridir. Bebeklerdeki pişik, mantar enfeksiyonunu ortaya çıkarabilir. Bilhassa antibiyotik tedavisi uygulanan bebekler, kortizonlu krem uygulandıktan sonra mantar enfeksiyonuyla daha fazla karşılaşır. Nem ve sıcaklık da enfeksiyon riskinde artışa yol açar. Pişik durumunda mantar enfeksiyonu oluşursa nemli ve parlak kırmızı renkteki pişik bölgesinin etrafında minik, kırmızı serpinti biçiminde çevre döküntülerine rastlanır. Yani o alanda ufak kırmızı benekler meydana gelir ve pişikler etrafa doğru yayılma gösterir. Pişikler için bilinçsizce antibiyotik ilaç kullanılması zararlıdır ve kimi zaman yan etkilere de sebep olabilir. İçerisinde kortizon bulunan kremlerin ve mantar kremlerinin mutlaka doktor kontrolünde kullanılması şarttır.
Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?
Bebeğin cildi her zaman kuru ve temiz tutulmalıdır. Bebeğinizdeki pişiği gidermek için Panthenol içerikli pişik ilacını ya da yapısında çinko oksit bulunan pişik kremlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca pişik tedavisi için vazelin de uygulanabilir. 2 gün içinde bu tedavilerin etkisi görülmezse, bebeğinizde mantar olması muhtemeldir.
Bebeklerde Pişik Nedenleri Nelerdir?
İdrar ve dışkı, cildi tahriş ederek pişik oluşumuna yol açabilir.
Alerjik reaksiyona sebep olan sabunlar, temizlik malzemeleri, bazı yiyecekler, kremler ve ilaçlar, pişik sorununu beraberinde getirir.
Nem ve sıcaklık da bebeklerde pişiğe neden olan faktörlerdendir. Örneğin hava nemliyse, bebeğiniz terlediyse veya bezini sık aralıklarla değiştirmiyorsanız, pişik meydana gelebilir.
Bakteriyel enfeksiyonlar ya da mantar enfeksiyonları, bebeklerin pişik olmasına sebebiyet verebilir.
Kalıtsal sistemik hastalıklardan bazıları ve çinko eksikliği de bebeklerde pişik görülmesinin diğer nedenlerindendir.
Bebeklerde Mantar Nasıl Geçer?
Bebeklerdeki mantar sorunu, genellikle mantar kremleriyle tedavi edilmektedir. Bu kremler, Candida mantarına engel olur ve mantarların çoğalmasını sağlayan nemi giderir. Bebeklerde kullanılan mantar kremlerinden bazıları şöyledir:
- Nystain (Mycostain)
- Clotrimazole (Lotrimin)
- Miconazole (Micatin)
- Econazole (Spectazole)
- Ketoconazole (Nizoral)
Kremlerin ne zamana kadar uygulanması gerektiği, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman mantar lekesi tam olarak geçinceye dek tedaviye devam edilmesi tavsiye edilir. Tedavi müddeti yaklaşık 4-7 gün arasındadır.
Bebeklerdeki mantar hastalığının tedavisinde çoğunlukla ağız yoluyla hap verilmesine ihtiyaç yoktur. Fakat süregelen ve ileri boyutta bir rahatsızlık söz konusu ise, yaygın olmasa da bazen mantar engelleyici haplar reçete edilebilir.
Bebeklerde Mantar Tedavisi Bitkisel
Çay Ağacı Yağı: Bir damla çay ağacı yağının, bir su bardağı suyun içinde çözülmesi sağlanır. Bu karışım her gün 5 defa (ya da bebeğin altı her değiştirildiğinde) cildine sürülür. Bu uygulama, pamuk parçaları kullanılarak yavaş bir şekilde yapılmalıdır. İşlem bittiğinde mutlaka kurulanmalıdır.
Hindistan Cevizi Yağı: Mantarları öldüren bu yağ, bebeklerin cildinde kullanılmaya uygundur. Aynı zamanda bir bebeğin hindistan cevizi yağına dokunması ve o elini ağzına götürmesi dahi herhangi bir risk oluşturmaz. Hatta bebeğiniz katı gıdaya geçtiyse dilerseniz ona biraz hindistan cevizi yağı içirebilirsiniz.
Sarımsak Suyu: 1 çay bardağı suyun içerisine ezilmiş 2-3 diş sarımsak suyu ilave edilir. Mantar lekesi iyice temizlenir ve kurulanır.