Bebeklerin Atak Dönemleri Büyüme Atağı Haftaları Cetveli

Bebeklerde Atak Haftaları Bebeklerde Büyüme Atakları Nedir?

0 1.251

Bebeklerde Büyüme Atakları Nedir?

Bebeklerin dönem dönem emmek istememeleri ya da tam tersi sürekli emmek istemeleri, uyku düzensizlikleri ve asabiyetleri ebeveynleri çaresiz bırakabilir. Hiçbir neden yokken birden bire huy değiştiren bebeklerinizin hasta olduğunu düşünebilir, gerekli tetkikleri yapabilirsiniz. Ancak sonuç yine olumsuz ise nedeni büyük bir olasılıkla büyüme ataklarıdır.

İngilizce adı Growth Spurt olan büyüme ataklarını her bebek yaşamaktadır. Bunun altında yatan sebepler, bebeklerin 1 yaşına gelmeden kilolarının 3 katına ulaşması, boylarının ise yaklaşık 2 kat artmasıdır. Elbette bebeğinizin minik bedeni tüm bu değişimlere ayak uydururken bir taraftan da yürüme, konuşma ve merak etme gibi becerilerini içgüdüsel olarak geliştirirler. Dolayısıyla tüm bu değişiklikler ağlama krizleri, iştahsızlık ve aşırı iştahlı olma durumu büyüme ataklarının bir parçasıdır.

Bebeklerde Büyüme Atağı Ne Zamanlar Olur, Ne Kadar Sürer?

Büyüme ataklarının süresi bebeğin büyüme hızına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin küçük bir bebek için bu atağın süresi 2 ile 4 gün arasında değişirken, daha büyük bir bebek için bir haftayı bulabilmektedir. Ayrıca her dönem büyüme atağı yaşayabilen bebekler, ilk 1 yıl içinde, belli sürelerde bu ataklar ile daha fazla karşılaşıyor. Yani bebek 2, 5, 6, 12, 15, 23, 34, 42 ve 54 haftalarda büyüme atakları ile sık karşılaşabilmektedir. Ancak bunların yaklaşık süreler olduğu bilinmeli ve her bebek için değişiklik göstereceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde Büyüme Atağı Belirtileri Nelerdir?

İştahda ani değişimler: İştahta azalış olabileceği gibi, artışta görülen durumlar arasındadır. Eğer bebek daha fazla emmek istiyor ise emzirilmeli ya da katı gıda alıyor ise doyurulmalıdır. Bunun bebek için herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Beslenirken huzursuzluk: Büyüme atağı beslenme sırasında da bebeğinizin peşini bırakmayacaktır. Dolayısıyla beslenirken huzursuzluk yaşayabilir, sinirlenebilir, ağlama krizlerine girebilir.

Uyku: Bebekler büyürken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacaklarından, gün içinde ve gece de daha fazla uyuyacaktır. Özellikle gece uyku bölünmeleri daha az olacak ve gündüz günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirecektir. Çünkü uyuma sırasında bebeklerin beyni büyümeleri için gerekli olan HGH adındaki büyüme hormonunu salgılar. Ancak bu durum ebeveynleri yanıltmamalı ve bazı bebeklerin tam tersine uyku sorunu yaşadıkları unutulmamalıdır.

Davranışları değişebilir: Büyüme atakları sırasında bebeklerin her zamankinden daha fazla enerji kaybettiği biliniyor. Dolayısıyla bu durum bebekler üzerinde genel bir huzursuzluk hali ve davranışlarda değişiklik meydana getirebiliyor. Örneğin bebeğiniz kucağınızdan inmek istemeyebilir ve indirdiğinizde ağlama krizlerine girebilir.

Uyumak üzere olsa dahi onu rahat bir yere yatırdığınızda suratı ağlamaklı olabilir, genel bir huzursuzluk hali yaşayabilir. Ayrıca tedirginlik durumu da yine söz konusu davranış değişikliklerindendir.

Bebeklerde Büyüme Atakları Sırasında Aileler Neler Yapabilir?

Büyüme atakları söz konusu olduğunda ebeveynler ilk olarak bebeklerinin hasta olduğunu düşünebilir. Buna hazırlıklı olabilir ve sürekli ateşini ölçebilirsiniz. Gerekli olması durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Genel olarak büyüme ataklarını, bebeğinizin ihtiyaçlarına cevap vererek geçirmelisiniz. Örneğin kucak, emmek ya da yemek istiyor ise bunları onun için sağlamalısınız. Sütünün yetmeyeceğini düşünüp, endişeye kapılan anneler, birkaç gün içinde sütün yeterli miktara ulaştığını görebilirler. Elbette biraz daha dengeli ve takviye gıdaların alınması bu dönemde oldukça önemlidir.

Her şeyden önce annenin dinlenmiş ve sakin olması bu süreçte çok önemlidir. Dolayısıyla baba ya da yakın bir akraba anneye yardımcı olmalı, bu süreçte onun dinlenebilmesi için fırsat oluşturmalıdır.

Bebeklerde Büyüme Atağı Cetveli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.