Bebeklerde, Çocuklarda Yeşil İshal, Yeşil Kaka Neden Olur?
Bebeklerde ve çocuklarda yeşil kaka, yeşil ishal soğuk algınlığından, kullanılan demir ilaçlarının yan etkisine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Böyle bir şeyle karşılaşıldığında panik yapmamalıdır, çünkü genellikle bu durum ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmaz.
Yeşil İshal, Yeşil Kaka Nedenleri ?
Soğuk Algınlığı
Çocuklarda ve bebeklerde meydana gelen yeşil kakanın, yeşil ishalin en sık karşılaşılan nedeni grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarıdır. Bakteriyel enfeksiyon kakanın rengini değiştirip yeşile çevirebilir. Ayrıca kakanın sümüksü hale gelmesine de yol açabilir. Doktorun vereceği ilacı düzenli olarak kullanmak bir süre sonra enfeksiyonu geçirip kakanın normale dönmesini sağlayacaktır.
Diş Çıkarma
Bebekler dış çıkarma döneminde iken fazla miktarda ortaya çıkan tükürük yutulması sonucu ince bağırsak rahatsızlığına yol açabilmektedir. Bağırsaktaki bu rahatsızlık sonucu yeşil mukuslu ishal veya kakaya yol açabilmektedir.
Kullanılan İlaçların Yan Etkisi Olarak
Demir tedavisi alan çocuklar ya da demirden zengin gıdalar ile beslenen çocuklarda da çocukların kakasının rengi yeşile dönebilmektedir. Ayrıca fruktoz ve sorbitol içeren suni olarak renklendirilmiş gıdalar, vitaminler veya demir alan çocuk ya da bebeklerin kaka renkleri de yeşile dönebilmektedir. İndometazin benzeri iltihaplanma karşıtı ilaçlar kullanan çocukların dışkılarının yeşil olmasına yol açabilmektedir.
Gıda Zehirlenmesi
Çocuklarınızın sindirim sistemi değişik gıda türlerine karşı çok hassastırlar. Çocuklardaki gıda zehirlenmesinin belirtileri ateş ve karın krampları ile birlikte görülen açık yeşil renkli kaka yapmalarıdır.
Bulaşıcı Enfeksiyonlar
Bebeklerde bulaşıcı enfeksiyon veya mide nezlesi ile karşılaşabilir. Bunları takiben sulu yeşil renkli ishal meydana gelebilir. Bu durumdaki anne sütü alan bebeklerinizi düzenli olarak anne sütü ile besleyin çünkü anne sütü bebeğin bağışıklığını artıran antikorlar içerir. Eğer bebeğinizin hastalığı birkaç günden fazla sürerse, bebeğinizi dehidrate (sıvı kaybı) kalma riskine karşı, doktorunuza götürün, doktor ihtiyaç duyarsa serum takacaktır.
Yeşil gıdaları yemek
Bir dışkının yeşil olmasının bir diğer nedeni, yeşil gıdaları yemektir. Yeşil lifli sebzeler dışkını yeşil renkli olmasını sağlayan klorofil içerir. Yeşil gıda boyası içeren besinler tüketmek de dışkının yeşil olmasının sık nedenlerindendir.
Yeşil kaka, ıspanak, lahana, brokoli, pazı, roka, tere, pancar yaprağı gibi yeşil sebzeler içeren yemeklerin sonucu olabilir. Koyu yeşil lifli sebzeler kendilerine rengini veren pigment olan klorofil açısından zengindir.
Sonuç olarak klorofilden zengin herhangi bir bitkisel gıda, yeterince yerseniz, hafif yeşil dışkıya neden olabilir. Bunlar yeşil fasulye, bezelye, pancar yaprağı, kereviz, yeşil biber, brüksel lahanası, salatalık, kabak, marul gibi sebzeler ve avokado, yeşil elma, kivi, yeşil üzüm, kavun gibi meyvelerdir. Çamfıstığı gibi kuruyemişler, kenevir tohumu gibi tohumlar, maydanoz, fesleğen ve kişniş gibi otlar da klorofil yönünden zengindir.
Mekonyum
Bebeğiniz doğduğunda ve emzirme başladığında bebeğiniz ilk dışkısını mekonyum (yenidoğan bebeğin ilk dışkısını oluşturan koyu yeşil madde) formunda yapar. Bebeğiniz anne sütü ile beslenmeye başladıkça bu kaka siyah/yeşil/kahverengiden sarıya doğru değişir. Bu doğaldır ve endişeye gerek yoktur.
Annenin diyeti
Eğer siz bol miktarda yeşil sebzeler veya yeşil gıda boyası içeren soda veya spor içecekleri gibi yiyecekler yiyorsanız bu sizin sütünüzün rengini değiştirir ve anne sütü alan bebeğinizin dışkısının renginin değişmesine yol açar.
Alerjik reaksiyonlar
Eğer bebeğinizin anne tarafından veya direk bebek tarafından tüketilen herhangi birşeye karşı alerjisi varsa, bu durum yeşil dışkı ile sonuçlanabilir. Bu inek sütü veya herhangi bir ilaç olabilir. Bununla birlikte, alerjik reaksiyonların beraberinde deri döküntüleri veya hafif solunum problemleri olabilir. Öldürücü olmasa da en güzeli danışmak için doktora gitmektir
Sarılık
Bazı yeni doğanlar karaciğerleri yeterince gelişmediği ve vücut tarafından üretilen bilirübini işleyemediği için sarılık olur. Bu normaldir ve sıklıkla bir veya iki haftada kaybolur. Bundan uzun süren durum altta yatan bir karaciğer durumunun belirleyicisi olabileceğinden doktora gitmek önerilir. Sarılık durumunda da kaka yeşile dönebilir.
Bebeklerde, Çocuklarda Yeşil İshal, Yeşil Kaka Nasıl Geçer?
Bebeklerde ve çocuklarda yeşil kaka, yeşil ishal durumunda Çocuk doktoruna veya aile hekimine gidilebilir. Doktor çocuğu muayene eder, bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygular. Örneğin bu durum bakteriyel enfeksiyondan kaynaklıysa çocuğun yaşına uygun antibiyotik şurupları reçete edecektir.