Brakisefal Kafa Nedir?
Birçok bebeğin kafatası, genellikle sırtüstü uyumalarından dolayı birkaç aylıkken düzleşir. Bebeklerde düz kafa sorunu brakisefal olarak adlandırılır. Bu durum çoğu zaman, zaman içinde düzelir ve endişelenecek bir şey değildir. Bebeklerin kafatası, bebek büyümeye başladıkça güçlenmeye ve birleşmeye başlayan kemik plaklarından meydana gelir. Bebek büyüdükçe kafatası sertleşir ve şekil alır.
Brakisefal, yani bebeklerde kafa düzleşmesi genellikle sadece görsel bir sorundur. Herhangi bir belirtiye yol açmaz ya da bebeğin beynini etkilemez yani bebeğin beyin gelişimi bu durumdan etkilenmez.
Brakisefal Kafa Belirtileri Nelerdir?
- Kafa normalden daha geniştir.
- Kafa normal olmayan biçimde uzundur
- Kafanın arka tarafı kıvrımlı değil düzdür
- Yüz, kafanın büyüklüğüne oranla küçük kalır
- Kafanın en geniş kısmı kulakların hemen üstüdür
- Kulakların ucu dışa doğrudur
- Kafanın şekli, üstten bakıldığında bir yamuğa benzer
Bazı örnekler referans için aşağıda verilmiştir.
Bebeklerde Düz Kafa Sendromu: Brakisefal ve plagiyosefali
Bir bebeğin kafasının düzleşmesinde iki temel neden vardır:
Brakisefal– kafanın arkası düzleşir, kafanın genişlemesine sebep olur ve bazen alın ileri çıkar. Brakisefal, bebeğin kafasının orantısız olarak geniş olması durumudur.
Plagiyosefali–Kafanın bir tarafının düzleşerek kafanın asimetrik ve bozuk gözükmesine sebep olur (örneğin kulakların aynı seviyede olmaması gibi). Bu tip plagiyosefali olarak bilinir.
Brakisefal Kafa Yapısı Neden Olur?
Brakisefal kafa yapısının asıl nedeni, bebeğin uyku pozisyonudur yani bebeğin devamlı sırt üstü yatmasıdır ancak, başka faktörler de etkili olabilir. Bunlar aşağıda belirtilmiştir.
Brakisefalin sebepleri arasında şunlar bulunur:
- Erken doğum, çünkü erken doğan bir bebeğin kafatası, zamanında doğan bir bebeğe göre daha yumuşaktır.
- Anne karnındaki bebekte düşük amniyotik sıvı hacmi (oligohidramniyoz)
- İkiz, üçüz bebek gibi çoğul doğumlar
- İri bebek doğurma
- Genellikle bir hastalık sebebiyle doğumdan sonra çok uzun süre sırtları üzerinde yatan bebekler
- Kraniyosinostosiz yani kafatasının kemikli yerlerinde meydana gelen erken doğum komplikasyonu
Brakisefalinin Diğer Nedenleri:
Uyku pozisyonu
Brakisefali, genellikle bebeğin her gece sırtüstü uyumasından dolayı meydana gelir. Bebeğin kafasının arkası ya da bir tarafı (eğer uyuduktan sonra kendiliğinden yana yatıyorsa) uzun süre baskı altında kaldığı için ezilir ve kafatasındaki yumuşak kemiklerin düzleşmesine sebep olur.
Rahimdeki etkenler
Kafatasının düzleşmesi bazen ana rahminde gerçekleşebilir. Rahmin içinde, bebeği kaplayacak yeterlilikte amniyotik sıvı bulunmayabilir (oligohidramniyos olarak da bilinir). Bunun anlamı, bebeğin kafasının doğum kanalındayken geçici olarak deforme olabileceğidir. Bu durum aynı zamanda, ikizlerin rahimde birbirlerinde baskı uygulamaları durumu gibi çoklu doğumlarda daha fazla gerçekleşir.
Kas Problemleri
Bazen bir bebeğin boynunda kafalarını bir yöne dönmelerini engelleyen kas problemleri olabilir. Bu durum, bebeklerin kafalarını hep diğer tarafa yatırmasına ve bu tarafın düzleşmesine sebep olur.
Kraniyosinositosiz
Düzleşmiş bir kafa bazen, bebeğin kafasındaki kemiklerin anormal şekilde erken birleşmesinden dolayı da meydana gelebilir. Buna kraniyosinositosiz denir. Bebeğin doğal kafatası şeklini bozabilir ve ameliyatla düzeltilmesi gerekir.
Brakisefal Kafa Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif brakisefal durumları için bir tedavi gerekmez. Eğer düzleşen tarafın üzerindeki baskıyı azaltmak için farklı pozisyonlarda uyumalarını sağlarsanız, kafatası kendisini zaman içinde düzeltecektir.
Kraniyosinositosiz, yani bebeğinizin kafatası kemiklerinin erken birleşmesi durumunda, kemiklerin arasının açılması için ameliyat gerekecektir.
Brakisefali için en doğru tedavi, bebeğin durumunun ciddiliği ve yaşına göre değişir. Plagiyosefalide olduğu gibi, ortotik kask tedavisi de bu durumda uygulanacak tedavi yöntemlerindendir.