Aft Nedir
Çocuklarda aft, çocuğun ağzının içinde dilde, diş etinde, dudağın ya da boğazın içinde oluşan acı veren yaralardır. Genellikle karıncalanma hissi ile birlikte oluşurlar. Ardından bu durum, beyaza dönen kırmızı noktaya veya şişliğe dönüşür. Bu yaralar, çocuğun konuşmasını, yemesini ve içmesini zorlaştırır.
Çocuklardaki Aft Neden Olur?
Çocuklarda aft oluşumunun kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat çocuklarda aft oluşmasına neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar:
- Beslenme yetersizliği: Yapılan araştırmalarda demir, folik asit, çinko ya da B12 vitamini gibi belirli vitaminlerin eksikliği olan çocuklarda sıklıkla aft oluştuğu gözlemlenilmiştir. B12 vitamini, folik asit ya da demir eksikliği bu yaraların oluşmasının genel nedenidir. Bu yüzden, çocukların beslenmesi B12 vitamini, folik asit ya da demir içeriği zengin gıdalar olmalıdır.
- Stres. Stres altında olan çocuklarda aft ile daha sık karşılaşılır.
- Besin alerjileri: Çikolataya, yumurtaya, portokallar ve limonlar gibi turunçgillere, kızartmalara ve baharatlı yiyeceklere, süt ürünleri gibi besinlere alerjisi olan çocuklarda bazen ağız içi aftlar görülmektedir.
- Çocuklarda aft oluşumunu, çocuğunu diş fırçalarken veya bir şey çiğnerken, katı gıdaları ısırırken neden olduğu ağızdaki küçük yaralanmalar tetikleyebilir.
- Bazen de bu durum genetik olabilir. Ailenizde sık sık aft sorunu yaşanıyorsa çocuğunuzda genetik olarak aft oluşumundan pay alabilir.
- Zayıf bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda her an aft çıkabilir.
- Viral enfeksiyon: Viral enfeksiyonlardan yeni iyileşen çocuklarda aft çıkması için risk grubudur.
- İlaç reaksiyonu: Bazı ilaçların yan etkisi de çocuklarda afta yol açabilir.
- Diş macunu ve ağız çalkalama suyu: Sodyum loril sülfat (SLS), diş macununda ve ağız çalkalama suyunda olan bir malzemedir. Bu madde çocuklarda aft oluşma nedenlerinden biridir ve ayrıca iyileşme sürecini de artırabilir.
- Sert fırçalama: Hassas ağız tabanına zarar verecek kadar dişleri aşırı sert fırçalamak, çocuklarda aft oluşmasını tetiklemektedir.
- Crohn hastalığı: Bu durum ağızla anüs arasındaki hassas sindirim sistemi astarının iltihaplanmasına neden olan iflamatuvar bağırsak hastalığıdır (IBD). Çocuğunuzda bu hastalık varsa, bazen aft çıkması da muhtemeldir.
- Behçet hastalığı: Vücuttaki kan hücrelerin iltihaplanmasına neden olan nadir görülen bir hastalıktır. Ağız içi yaraların, Behçet hastalığının nedenlerinden biri olduğu raporlanmıştır.
- Ağız yaralanmaları: Kazayla ağız içindeki bir yeri mesela yanak içini ısırmak gibi bazı yaralanmalar da aft oluşmasına neden olur.
- Yetersiz beslenme
- Belirli ilaçların yan etkileri
- Vitamin eksikliği de ağız içi yaraların nedenlerindendir.
- Bazen de bu durum nedeni ne kadar araştırılsa da bilinmemektedir.
- Çok sıcak besinlerin yenilmesiyle de çocuklarda aftın oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden çocuklara besinlerin dikkatli verilmesi daha iyidir.
Çocuklardaki Aft İçin Doğal Tedavi Yolları
Çocuklarda aftın geçmesi için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler küçük çocuklar için uygun değildir.
Adaçayı
Adaçayı bakterileri ve virüsleri öldürür ve iltihabı temizler aftın hızlı geçmesinde etkili rol oynar. 1 bardak kaynamış suya 2 tatlı kaşığı kurumuş adaçayı koyun, demlenmesini bekleyiniz. Günde 2 veya 3 kez ağızınızı bu suyla çalkalayınız. Bu yöntem, ağız içi yarasının tedavisinde etkilidir. Ağızdaki aft bulunan bölgeyi çalkaladığınızdan da emin olunuz.
Sallama Çay
Sallama çay da çocuklarda aft için doğal tedavi yöntemlerindendir. Çay alkalidir, bu yüzden yarayı tahriş eden asitleri nötralize edecektir. Aynı zamanda çay, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek bileşenler içermektedir. Rahatlamak için ıslak sallama çayının paketini aft üzerinde 5 dakika bekleterek uygulayınız.
Yoğurt
Ev yapımı doğal yoğurt çocuklarda aftın hızlı geçmesine yardımcı olur. Yoğurtta bulunan probiyotiklerin içinde yer alan iyi huylu bakterilerin ağız yoluyla geçişi, aftın rahatlamasına ve iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Buz
Çocuklarda aftın iyileşmesi için aft olan yerine üzerine küçük buz küpleri koyun. Buzun soğukluğu yaradaki kan akışını yavaşlatacaktır, böylece acı ve şişlik gidecektir.
Karbonat
Karbonat, alkalidir ve yarayı tahriş eden asitleri nötralize edecektir. Aynı zamanda aftın hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olarak bakterileri de öldürecektir. Bu tedavi için, yarım bardak suya 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin ve ağzınızı çalkalayın.
Tuzlu Su
Çocuklarda aft tedavisi için, aftın iyileşmesine yardımcı olmak için tuzlu suyu 30 saniye boyunca ağzınızda çalkalayınız. Tuzlu su aftın hızlı geçmesinde etkili olacaktır.
bilgileriniz icin tesekkurler