Çoçuklarda Ağız İçi Yarası Neden Olur? Çocuklarda Ağız, Dil Yarası Doğal Çözüm

Çoçuklarda Ağız İçi Yarasına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

0 46.497

Çocuklarda Ağız Yarası

Ağız yarası gibi çocuklarda sık karşılaşılan sağlık problemleri doğal yöntemlerle kolayca tedavi edilebilirler. Ağrıya neden olan bu durum çocukların yemesini ya da içmesini engelleyici bir soruna neden olabilir ve bazen de konuşurken de rahatsızlık verebilir. Çocuklarda ağız içi yarası çok ciddi bir problem değildir ve genellikle iç dudağı ya da yanağı yanlışlıkla ısırmak, stres, yüksek ateş,  belirli ilaçların yan etkisi olarak, belirli virüsler ve hastalıklar, vitamin eksikliği ve bazen de alerjik besinler gibi ağız yaralanmalardan dolayı meydana gelmektedir. Çocuklardaki ağız yaraları doğal yöntemler kullanarak tedavi edilebilirler.

Bunlar genellikle yanakların, dudakların içinde, diş eti tabanında ya da dilin altında görülmektedir. Bu ağız içi yaralar oldukça acı verir. Yemek yerken, bir şeyler içerken, dişleri fırçalarken oldukça acı vermektedir. Hatta ağız içi boşluğundaki yerine bağlı olarak, konuşurken bile acı vermektedir.

Çocuklardaki Ağız Yaralarının Nedenleri

Vitamin Eksikliği

Çocuklardaki ağız içi yaraları, genellikle vücuttaki önemli besinlerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. B vitamini, çinko, demir eksiklikleri ağızda yara oluşturmaktadır. Folik asit ve demir eksiklikleri, siyanokobalamin gibi B12 vitamini de ağızdaki ülser oluşumunun genel nedenlerindendir. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerin (RBCs) üretiminde kullanılan demir emilimi için gereklidir. Hasar görmüş yerde, yara bulunan bölgedeki RBC sayıları, bölgedeki dokulara verilen oksijen miktarına ve iyileşme oranını belirler.

El-Ayak-Ağız Hastalığı

Çocuklardaki ağız yarasının bir nedeni de el ayak hastalığıdır. Bu durum genellikle çocukta dilde ve ağız kenarlarında yaraya yol açmaktadır. Coxsackie virüsü el ayak ağız hastalığına neden olan virüstür.Birçok çocuğun Coxsackie virüsünden dolayı avuç içi ve tabanlarında küçük, derin kabarcıklar vardır. 1 ila 5 yaş arası yaygın görülmektedir.

Besin Alerjisi

Limon, portakal, ananas, elma, incir, domates ve çilek (turunçgiller) ve çikolata, kahve, fıstıklar, bademler, peynir çeşidi süt ürünleri gibi besin maddelerine alerjisi olan çocuklarda ağız yarası çıkma olasılığı daha yüksektir.

Çölyak Hastalığı

Buğday, çavdar ve arpada bulunan protein olan gluten ince bağırsakları iltihaplandırabilir. Bu durum çölyak hastalığı olarak adlandırılmaktadır ve yetişkinlerde,çocuklarda ağız içi yaralarına neden olmaktadır.

Diğer Nedenler:

  • Ağız içi yaralarının bazı yaygın nedenleri aşağıda sıralanmıştır:
  • Stres
  • Yorgunluk
  • Alerji
  • Enfeksiyon
  • Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması)
  • Çölyak hastalığı
  • Tıbbi ilaçların yan etkileri
  • Ağız içi temizliğe riayet etmemek
  • Sıcak yemeklerin tüketilmesi
  • Demir eksikliği
  • Protein eksikliği
  • Vitamin eksikliği
  • Kalıtsal faktörler
  • Folik asit eksikliği
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • B12 vitamini eksikliği
  • Ağızda yaralanma
  • İnflamatuvar bağırsak hastalığı
  • Mide ülserine neden olan bakteriler
  • Başta ve boyunda radyasyon tedavileri
  • Sodyum loril sülfatlı diş macunu ve ağız çalkalama suyu
  • Adet döngüsünden önceki hormonal değişiklikler

Çocuklarda Ağız Ülseri için Doğal Tedaviler

Bal

Çocuklarda ağızda yara olan yere biraz bal sürün. Bal, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir ve bu yüzden yarayı iyileştirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, dehidrasyonu önler ve bölgenin nemli kalmasına yardımcı olan doğal nemlendirici özelliği görmektedir. Yeni doku oluşumunun sürecini hızlandırır ve yara izi kalmasını önler. Çocuklar bu doğal tedaviyi seveceklerdir.

Zerdeçal

Zerdeçal, ağız yarasının hızlı şekilde iyileşmesine yardımcı olan diğer doğal tedavi yöntemidir. Bal, antiseptik, iltihap önleyici ve antibakteriyal özelliklerine sahiptir. Bal ile zerdeçalı karıştırılabilir ve bu macunu yaranın üzerine kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi  Yağı

Hindistan cevizi yağı de çok iyi doğal bir yöntemdir. Günde 2 veya 3 kez yaranın üzerine biraz katı halde olan Hindistan cevizi yağından sürün. Mantar önleyici, iltihap önleyici ve antimikrobiyal özellikleriyle kısa sürede ağız içindeki yarayı iyileştirecektir.

Meyankökü

1 tatlı kaşığı meyankökünü birkaç saat 2 bardak suyun içinde bekletin ve çocuklar bu meyanköklü suyla günde 5 veya 6 kez ağızlarını çalkalasınlar. Toz biçimini de biraz bal ya da zerdeçal macunuyla ile karıştırarak iyi sonuçlar almak için ağız ülserine uygulayınız.

Meyankökleri yatıştırıcı işlevi görür ve ağız yaralarını tedavi etmeye yardımcı olacak antimikrobiyal ve iltihap önleyici özelliklerine sahip bileşenler içerir. Aynı zamanda mukus zarında tahrişe dirençli ve açık lezyonları rahatlatan koruyucu bir kaplama oluşturur.

Aloe Vera

Aloe vera, tıbbi yararları olan muhteşem bir bitkidir. Aloe vera bitkisinden elde edilen jel, ağızdaki yaranın üzerine uygulanarak daha hızlı iyileştirmeye yardımcı olur. 2 tatlı kaşığı aloe vera jeli hızlı sonuçlar sağlamak için günde 2 kez kullanın. Aloe vera jeli suyla karıştırılıp ağız çalkalama suyu olarak da kullanılır ve işe yarar.

Sallama Çay

Kullanılmış sallama çayını buzluğa atıp dondurun. Ağız yarasının üzerinde 5 dakika bekletin. Bu yaraların kurumasına yardımcı olacaktır.

Hint Fesleğeni

Çocuğunuzdan günde 5 veya 6 tane hint fesleğeni çiğnemesini ya da 5 veya 6 kez hint fesleğeni yapraklarıyla kaynatılmış suyu içmesini sağlayın. Ağız yaralarının tedavisi için etkili bir yöntemdir.Hint fesleğeni yaprakları ayrıca ağızda bir daha yara çıkmamasını sağlayan koruyucu bir etki sağlamaktadır.

Karanfil Yağı

Direkt yaranın üzerine uygulanan karanfil yağı acıyı rahatlatır ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.

Buz Küpleri

Buz küpleri çocuklar için ağız yaralarının hızlıca tedavisini sağlamak için etkilenen bölgeye uygulanabilir. Buzun etkilenen bölgeye uygulanmasıyla acıyı azaltacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.