Bebeklerde Temre Neden Olur Nasıl Geçer Bitkisel Tedavisi
Temre, bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Temre, ciltte kırmızı renk, kabarık ve genellikle oval şekilde lekelere neden olur. Bebeklerde ve çocuklarda temre sorunu ile karşılaşınca ilk yapılması gereken Cildiye doktoruna gitmek olmalıdır. Halk arasında bebeklerde ve çocuklarda temrenin bir nedenin de çocuğa nazar değmesi olduğuna inanılır.
Bebeklerde, Çocuklarda Temre Nedenleri
Bebeklerde ve çocuklarda temrenin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Peki bebeklerde, çocuklarda temre neden olur?
Bebeklerde, çocuklarda görülen temrenin sebepleri şunlardır;
- Bebekleri temizlerken kullanılan banyo ürünlerinin yani bebek şampuanın, bebek duş jelinin bebekte alerji yapması.
- Cilt temizliğinin doğru yapılmaması veya ihmal edilmesi
- Kalitesiz bebek yağı kullanılması
- Özellikle ek besine geçişlerde bir besinin alerji yapması
- Kullanılan kimyasal çamaşır deterjanının bebeğin cildini tahriş etmesi
- Bebeğin bağışıklık sisteminin düşük olması
- Bebeğin etrafa elleri ile çok temasta bulunup çevredeki bakterilerle çok temas etmesi
Problemin temel sebebi, hijyene dikkat edilmemesi ve zararlı kimyasallar içeren ürünlerin kullanılmasıdır. Bu faktörlere karşı dikkatli olmak, bebeğin cilt temizliğine ve onun için doğal ürünler kullanmaya özen göstermek gerekir. Her zaman tedbirli olmak şarttır. Aksi takdirde hastalık tekrar nüksedebilir.
Bebeklerde Temre Belirtileri Nelerdir?
- Ciltte kırmızımsı veya pembe renkli lekeler
- Küçük, kabarık lekeler
- Bazen bu lekeler daha büyük olabilmektedir.
- Vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilir. (Çoğu zaman ellerde, kollarda, bacaklarda, yüz ve boyun bölgelerinde meydana gelmektedir.)
- Dokunulduğu zaman pütür pütür olduğu hissedilir.
- Sert bir tabaka gibi görünür.
Anne ve babalar, tüm bu belirtileri dikkate alarak bebeğinin cilt problemi hakkında fikir yürütebilir. Ancak bebekte buna benzer durumlarla karşılaşıldıysa, rahatsızlığın kesin tanısı için hiç vakit kaybedilmeden bir cildiye uzmanından yardım alınmalıdır. Sorunun ne olduğu, bu sayede netlik kazanacaktır.
Bebeklerde, Çocuklarda Temre Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde ve çocuklarda temre sorunu için Cildiye doktoruna gitmelidir. Doğru tedavi için bir uzmana başvurmak gerekir. Bebeklerde temre tedavisi rastgele krem ve merhem sürerek uygulanmamalıdır. Bebeklerde ve çocuklarda temre sorunu için anne-babaların yaptığı ilk şey evde bulunan krem ve merhemleri kullanmak olur. Bazen de antibiyotik verilir. Özellikle kaşıntının hafiflemesi için sıklıkla merhemlerden faydalanılır. Kabarıklıklar bazen merhem uygulamasıyla iyileşebilmektedir fakat problem mantar ve bakterilerden kaynaklanıyorsa antibiyotik kullanımı gerekir. Ancak ilaçların doktor kontrolünde kullanılması şarttır. Temre için antibiyotik kullanımının gelişigüzel yapılması daha büyük sorunlara yol açabilir.
Temre İçin Bitkisel Çözümler Nelerdir?
- 1 tutam dulavrat otu 1 litre suda kaynatılıp 12 saat bekletilir. Ardından süzülür ve kalan su, problemli bölgeye uygulanır.
- Sirke ve kuzu kulağı otunu karıştırıp lapa hazırlayarak çocuğunuzun cildine sürmeniz iyi gelecektir.
- Bir miktar balı ve ezilmiş sarımsağı karıştırarak yaraların üzerine sürmeniz faydalıdır.
- Ispanak yaprağı ve süt karıştırılıp temreye uygulanabilir.
Temre tedavisi için halk arasında bu bitkisel yöntemler sıklıkla uygulanmaktadır. Son derece pratik olsa da bu gibi yöntemlerin doktora danışılmadan tercih edilmemesi gerekir. Yoksa bebeğinizin cildi tahriş olabilir, lekeler çoğalabilir ve hastalığın tedavisi daha da zorlaşabilir.
Bebeklerde Temrenin İyileşmesi Ne Kadar Sürer?
Temre bir deri hastalığıdır. Bu hastalık bebekte ortaya çıkınca anne-babalar haliyle endişeye kapılmakta ve bebeklerde temre ne zaman geçer? diye merak etmektedir. Bu sorunun cevabı, kabarıklıkların ciddiyetine ve uygulanan tedavi yöntemine göre değişir. Bebeğiniz temre için antibiyotik ya da antifungal alıyorsa ilacın kullanılmasından kısa bir süre sonra iyileşme belirtileri görülebilir. Fakat hastalığın tam olarak iyileşmesini sağlamak ve tekrarlamasını önlemek için doktorun verdiği ilaçlar belirtilen süre boyunca ve reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde maalesef bebeğinizin iyileşmesi daha çok zaman alacaktır. Tedavinin yanı sıra bebeğinizin cildini temiz tutmaya ve bitkisel deterjanlar, kimyasal içermeyen, hipoalerjenik ürünler kullanmaya özen göstermelisiniz. Böylelikle tedavi süreci hız kazanacaktır.