Deri mont bakımı nasıl yapılır, Kuru temizleme yapılır mı?
Deri her ne kadar diğer malzemelere göre dayanıklı olsada, gerekli özeni ve doğru bakımı yapmadığınız zaman zarar görebilir. Hem kullandığınız derinin ilk günkü gibi ışıltılı ve yeni görünmesi, hemde verdiğiniz paranın zayi olmaması için deri mont bakımı nasıl yapılır bilmeniz gerekir. Acaba deri kuru temizleme yapılır mı ? hepsini burada bulacaksınız.
Deri mont bakımı nasıl yapılır, daha çok bilgi edinmek, ceketinizi esnek ve çekici tutmak ve en iyi deri mont bakımı tekniklerini öğrenmek için ara sıra yapılması gereken tedavi yöntemlerini uygulayın.
Deri Mont Bakımı
Deri ceketinizi suya dayanıklı hale getirin
Birçok “deri koruyucu” veya “deri su geçirmezlik” ürünü var, ancak satın almadan önce etiketini dikkatli bir şekilde okuyun. Silikon polimer veya akrilik kopolimer spreyler deriyi koruyacak ve ışıltılı bir görünüme kavuşmasını sağlayacaktır. Yağ bazlı veya mum bazlı ürünler daha koruyucudur, ancak ceketler üzerindeki potansiyel renk, kalıcılık, parlaklık ve koku etkileri nedeniyle önerilmez. Su direncinin ne kadar süreceğini öğrenmek için koruyucu ürünün üzerindeki etikete bakın. Genellikle, birkaç haftada bir veya ayda bir kez tekrar uygulanması gerekir.
Bu işlem deri ceketi su hasarına karşı dirençli kılacaktır fakat ürün aksini iddia etse bile tamamen su geçirmez olmayacaktır. Asla bir deri ceketi suya batırmayın veya çamaşır makinesine yıkamaya kalkmayın.
Sertleşmiş deri mont nasıl yumuşatılır? Deri kremi uygulama
Deri mont bakımı nasıl yapılır bir başka önemli konu ise sertleşmiş deri mont için aşırı kuruluk ve çatlamayı önleme amaçlı, deri kremi kullanımıdır, bu derinin yitirdiği yağın geri yüklenmesini sağlar, ancak çok fazla yağ uygulamak gözenekleri tıkayabilir ve ceketin rengini veya ömrünü etkileyebilir. Sadece ceketinizi kuru ve sert hissetmeye başladığınızda deri kremi uygulayın.
Sertleşmiş deri mont nasıl yumuşatılır? Hangi deri kremini kullanmalısınız ? İpuçları:
- Derinin türüne uygun bir ürün seçtiğinizden emin olmak için ürün etiketini kontrol edin. Bu süet veya nükse ceketler için çok önemlidir.
- İdeal olarak, saf vizon yağı, sığır yağı veya diğer doğal hayvan yağlarını kullanın, ancak bunun deriyi koyulaştırabileceğini unutmayın.
- Balmumu veya silikon içeren ürünler deriyi kurutabilir, ancak daha az renk değişikliğine sebep olur ve maliyeti daha ucuz bir seçenektir.
- Madeni yağ veya petrol içeren, önemli hasarlara neden olabilecek ürünleri asla kullanmayın.
Deri ceket bakımı vazelin
Sertleşmiş deri mont yumuşatma konusunda vazelin hep merak edilir, vazelin madeni bir yağ olması sebebi ile yukarıdaki yazılanları doğrulamasa da birçok deri ustası vazelini öneriyor. Bu işlem için önce deri montu sabunlu bir bezle dikkatlice temizleyin daha sonra vazelin sürün. Badem yağı deri için işe yarar fakat vazelin kadar etkili olmaz. Deri için vazelin güvenle kullanılabilecek bir yağdır. Vazelin deri ömrünü uzatır ve aynı zamanda vazelin derinin yumuşak bir yapıya sahip olmasını sağlar.
Deri cilası kullanımı
Deri cilası ceketinize parlaklık kazandıracaktır, ancak dikkatli kullanmalısınız deri yüzeyini renksizleştirebilecek, kurutacak veya tıkayabilecektir. Bunu nadir olarak özel günler için kullanın ve yeni bir ürünü kullanmadan önce derinin görünmeyen bir noktasında mutlaka test edin. Parlak bir yüzey elde edilinceye kadar bir bezle yumuşakça ovun.
Süet veya diğer yumuşak tüylü derileri cilalamayın. Tüylü dokuyu tamamen ortadan kaldırmadan süet parlaklığı elde etmek mümkün değildir. Aynı türde deri ayakkabı için bile olsa cila kullanmayın.
Tuz lekelerini temizleme
Tuz birikintilerini nemli bir bezle çıkarın. Nemli ve kış koşullarında, deri üzerinde beyaz tuz birikimleri oluşabilir. Kuru lekeler ve çatlaklardan kaçınmak için tuzu nemli bir bezle derhal silin. Deriyi havalandırarak kurumaya bırakın, sonra etkilenen bölgeye deri kremi uygulayın.
Islak deri mont bakımı
Ceketiniz ıslanırsa, oda sıcaklığında kurutmak için eşitçe askıya asın. Islak derinin gerilmesini önlemek için ceplerini boşaltın ve radyatör veya sıcak hava üfleyen ortamlar gibi doğrudan ısı kaynaklarının uzağında tutun. Deri tamamen ıslanmışsa, kuruduktan sonra deri kremi uygulayın.
Kırışan deri mont nasıl açılır
Deri mont üzerinde oluşan kırışıklıklar nasıl giderilir, kırışan deri mont nasıl açılır. Genelde ceket bir elbise askısına asılması, küçük kırışıklıkları önler ve düzelmesini sağlar. Fakat büyük kırışıklıklar için aynı şey geçerli değil. Büyük kırışıklıklar sizi rahatsız ediyorsa, ceketi profesyonel bir deri temizleyicisine verebilirsiniz. Alternatif olarak, kırışan deri mont için ütünüzü en düşük ısıyı gerektiren kumaş türüne göre ısıyı ayarlayın bu genelde “rayon – kuru ütüleme” olarak adlandırılır, deriyi bir bezin altına yerleştirin ve bezi çabucak ve kısa bir süre ütüleyin.
Deri mont temizleme – Deri mont nasıl temizlenir?
Talimatlar için ürün etiketini okuyun
Mağazalarda satılan hemen hemen tüm deri ceketler ceketin nasıl temizleneceğini gösteren bir etiket içerir veya satın alırken müşteri temsilcisi sizi bu konuda bilgilendirmiş olmalıdır. Çıplak gözle ayırt edilemesede çok çeşitli deri türleri vardır, mümkün olduğunca etiketteki talimatları uygulamaya çalışın. Aşağdaki adımlar genellikle en ince detayına kadar uygulandığında güvenlidir, ancak herhangi bir yöntemin tüm deri üzerinde güvenle çalışacağı garantisi yoktur.
Deri mont tozu alma
Deri ceketiniz bir süre dolabın içinde kaldıysa, tozlanmış olabilir. Deri yıpranmasını veya zarar görmesini önlemek için kuru pamuk bezi, nubuklu bez veya deve tüyü fırçası kullanın.
Nemli bezle temizleyin
Tozunu aldığınız deri montun üzerine bir damla su damlatarak test edin. Su yüzeyde kalırsa, kirli deriyi hafif nemli bir bezle silin. Deri suyu emer ve rengi koyulaşırsa, su uygulamayın.
Süet deride fırça veya kuru sünger kullanımı
Süet deriyi temizlerken özel bir fırça veya kuru bir süngerle ile temizleyin. “Süet fırçalar”, süetteki hafif kiri giderir, ancak diğer deri malzemeleri çizebilir. Daha ucuz bir seçenek olarak kuru sünger kullanmayı deneyebilirsiniz. Süet olmayan derilerde veya tanımlanamayan deri üzerinde bu yöntemi kullanmayın. Süetinizi buharlı bir banyoya asmanız en iyi sonucu verebilir. Isı hasar verebileceğinden buharı doğrudan ütüyle veya su ısıtıcısı ile sakın uygulamayın.
Pis ve kirli alanlar için süet silgisi kullanımı
Bu yöntem süet deriler üzerinde iyi sonuç verir, ancak kullanılmadan önce görünmeyen bir bölgede test yapmanızı öneririz. Kir lekelerini süet deriden temizlemek için silgiyi pis ve kirli bölgeye sürtün. Silgi kalıntısı deriye yapışırsa, hafif bir elektrikli süpürge veya hava üfleme ile çıkarın.
Deri temizleme ürünlerini dikkatle seçin
Deri türünüze uygun deri temizleme ürünü kullanın, ideal olanı deri montunuzun üretici firması tarafından üretilen veya tavsiye edulen bir ürünü kullanmanızdır. Deri mont temizleme spreyi ürününü derinin görünmeyen bir bölümünde test ederek renk değişikliği veya hasar vermediğinden emin olduktan sonra kullanın, daha sonra deriyi en az beş dakika havalandırın ve temiz bir bezle silin. Herhangi bir zarar gelmezse, ceketin etkilenen kısmını ürün talimatlarına uygun şekilde temizleyin.
Süet veya nubuk türleri için özel olarak üretilmiş deri mont temizleme spreyi ürünü uygulanması gerekir. Anilin, yarı anilin veya pigmentli deri, genel amaçlı bir deri temizleyici ile temizlenebilir, ancak her zaman dediğimiz gibi önce derinin görünmeyen bir bölümünde test ederek renk değişikliği veya hasar vermediğinden emin olun.
Deri için mürekkep lekesi giderici satın alabilirsiniz, ancak mürekkep kurumuşsa %100 etkili olmayacaktır.
Küflü deri temizleme
Deri ceket genellikle beyaz veya gri bir tüy gibi görülen küf ile kaplıysa, eşit miktarda su ve alkolü karıştırın. Bu çözeltiyle nemlendirilmiş pamuklu bir bez batırarak bununla hafifçe silin. Eğer bu başarısız olursa, bunun yerine su ile karıştırılmış yumuşak, mikrop öldürücü bir sabun deneyin. İşiniz bittiğinde fazla miktardaki sıvıyı kuru pamuklu bir bezle silerek yok edin.
Deri mont kuru temizleme yapılır mı?
Evet deri mont kuru temizleme yapılır, fakat dikkatli olmalısınız. Ceketinizi deri konusunda uzmanlaşmış bir kuru temizleyiciye götürün. Yukarıdaki yöntemler ceketinizdeki lekeyi çıkarmazsa, özellikle deri temizleme hizmeti veren bir kuru temizleyiciye götürün. Kuru temizleyiciye ceketinizi vermeden önce derideki lekeyi nasıl temizleyeceğini bilip bilmediğini mutlaka sorun. Asla deri mont ve deri giysilerinizi bir çamaşır makinesinde veya elde yıkamayın.
Deri Montu Muhafaza Etme
Yastıklı bir elbise askısı kullanın
Geniş, dolgulu bir elbise askısı, kırışıklıkları azaltmak ve esnetmek, ayrıca omuzlarının düzgün kalmasını sağlamak için en iyi seçenektir. Birden fazla ceket ile üst üste asmayın.
Doğrudan güneş ışığından ve ısıdan uzak tutun
Doğrudan güneş ışığı derinin rengini soldurabilir veya noktalı renk değişimlerine neden olabilir. Isı ise kuruluk ve çatlamaya neden olabilir, bu nedenle ceketi klima, radyatör, fancoil, soba ve diğer ısı kaynaklarından uzakta serin bir yerde saklayın.
Derinin nefes alabileceğinden emin olun
Deriler kuru havada, özellikle hafif kuru havada muhafaza edildiğinde daha uzun ömürlü olur. Deriyi plastik bir torbanın içinde veya plastik kaplamalı bir ortamda maruz bırakmayın. Deriyi bir torbada geçici olarak saklarken, torbayı uygun olduğunda hava alması için açın. Çok sıcak veya nemli olmadıkça ceketinizi bir dolap içine muhafaza etmek iyi olur.
Deriyi zehirli maddelerden uzak tutun
Deri böcek ilacı gibi zehirli maddeleri emebilir. Bu gerçekleşirse, deriden kokuyu ve toksini çıkarmak mümkün olmayabilir. Buna ek olarak, naftalin topları ve benzer ev böcek ilaçlarının bulunduğu ortamlarda deriyi muhafaza etmeyin.
Deriyi uzun süreli depoya kaldırmak
Deri uzun süre saklanacaksa, depo olarak kullandığınız yeri haşerelerden ve kokudan gidermek için önce temizleyin. Bu, zararlı haşeratların deri montunuza saldırma ihtimalini azaltır, ayrıca haşereler için düzenli olarak deponuzu kontrol edin.