Döllenme Ne Zaman Olur Döllenme Sırasında Vücuttaki Değişiklikler
Yumurta hücresinin ve sperm hücresinin rahimde döllenmesiyle gebelik gerçekleşmektedir. Dişi hücrenin erkek hücreyle birleşmesiyle döllenme söz konusu olmaktadır. Uzmanlar cinsel ilişkiden 36 saat sonra döllenmenin başladığını bildiriyor.
Döllenmenin Gerçekleştiği Nasıl Anlaşılır?
Döllenme gerçekleştiği takdirde kadında birtakım değişimler yaşanacaktır. Bu belirtilerden bazıları kolay bir şekilde fark edilebilmektedir.
Vücut Sıcaklığının Artışı
Yumurta döllendikten sonra rahme yerleşebilmek için belli bir ısı düzeyine ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla anne adayının vücut ısısı günden güne artacaktır.
Alt Karında Görülen Ağrı
Birçok kadın, yumurtlamanın gerçekleştiği evrede kramp ve ağrılar hissetmektedir. Yumurtanın döllenmiş olması da rahim yolunda bu gibi kramp ve ağrılara yol açabilmektedir.
Bulantı, Halsizlik ve Yorgunluk
Döllenen yumurta, hamileliğin ilk haftalarında anne adaylarını farklı şekilde etkileyebilmektedir. Yumurtanın rahme yerleşimine bağlı olarak uyku ihtiyacı, halsizlik ve güçsüzlük hissedilebilmektedir. Kadınların büyük bir kısmının yaşadığı ilk belirti ise mide bulantılarıdır.
Servikal Akıntı
Hamilelik hormonun artmasıyla beraber, akıntı da fark edilebilir değişiklikler meydana gelmektedir. Bu dönemde servikal akıntının normalden daha beyaz yahut koyu renkte gelmesi mümkündür.
Döllenme Ne Zaman Belli Olur?
Cinsel ilişkiden 36 saat geçmesinin ardından döllenme gerçekleşmektedir. Döllenmenin gerçekleşmesindeki temel esas, döllenmeye elverişli dönemde cinsel birlikteliğin yaşanmasıdır. Ek olarak cinsel ilişkinin korunmasız bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Erkeğin sperm hücrelerinde bir problem olmaması da bu noktada büyük önem teşkil etmektedir. Tüm bu şartlar sağlandığında cinsel ilişkiden 36 saat sonrasında döllenme başlamaktadır.
Bireyin adet takvimindeki gecikmeler, döllenmenin gerçekleştiğine işaret edebilmektedir. Belirtilen şartların sağlandığı bir cinsel ilişkiden sonra adet gecikmesi dikkate alınmalıdır. Adet bozukluğu olmayan birey, ilişkiden sonra 5 gün kadar adet gecikmesi yaşamışsa, bu döllenmenin gerçekleştiğine işaret olabilmektedir. Kesin tanı için gebelik testine başvurulabilmektedir. En kesin tanıya kanda gebelik testi ile varılmaktadır. Beklenen adetin 10 gün kadar gecikmesinde ise ev tipi gebelik testine başvurulabilmektedir.
Hamile Kalmak İçin Ne Zaman İlişkiye Girmelidir?
Gebelik, anne adayının ve baba adayının üreme hücreleriyle birleşmesiyle gerçekleşmektedir. Rahim içerisinde gerçekleşen bu birleşmeye döllenme denilmektedir. Kadının adet takvimine bağlı olarak her ay bir yumurta hücresi ortaya çıkmaktadır. Bir müddet sonra olgunlaşan bu yumurta, tüplerin içerisine yerleşmektedir. Bu tüplerde yer alan yumurta, sperm hücresiyle birleşmez ise vücut dışına atılmaktadır. Bu da adet kanamasıyla gerçekleşmektedir. Fakat ilişkinin ardından yumurta sperm hücresiyle birleşirse, döllenecek ve rahim yatağına ilerleyecektir. Belirtildiği üzere ilişki için en doğru zaman, kadının adet döngüsü takip edilerek belirlenmektedir. Bu şu anlama gelir; kadının yumurtlama günlerinde korunmasız cinsel birliktelik yaşanırsa gebelik sağlanabilir. Yumurtlama gününüzü öğrenmek için eczaneden yumurtlama testi satın alabilirsiniz.