Bebeklerde Parmak Emme
Bebeklerin parmaklarını emmesi 3-4 yaşına kadar normal kabul edilir. Bebeklerde ellerini emme durumu psikolojik sıkıntılardan bebeğin acıkmasına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Halk arasında elini parmağını emen bebek zeki olur diye yaygın bir inanış vardır, ancak maalesef bu doğru değildir.
Bebekler Parmaklarını Neden Emer?
Normalde ağızdan haz alındığı için bebeklerde parmak emme psikolojik doyum sağladığından 1 yaşındaki çocukların yarısı parmaklarını emer. 18.ayda parmak emme sıklaşır. 3-4 yaşına kadar parmak emme görülmesi normaldir. Parmak emmenin diğer sebepleri şunlardır:
- Bebekler karınları acıktıkları zaman parmaklarını emebilir.
- Bebekler uykuya dalmak ve rahatlamak için parmaklarını emebilir.
- Bebek memeden erken ayrılmışsa, psikolojik olarak etkilendiklerinden parmaklarını emebilir.
- Bebek diş çıkarma döneminde damağı kaşındığı için parmaklarını emebilir.
- Bebek kardeşi doğduğunda hem duygusal olarak stresi yüzünden hem de küçük kardeşi taklit için parmaklarını emebilir.
- Çocuklarda yaşanan bazı zorluklar sebebiyle iç dünyasına çekilir ve utanma belirtisi olarak parmaklarını emebilir.
- Anne babaların arasındaki problemler çocuklarda parmak emmeye neden olabilir.
- Çocuklarda yaşanan sevgi ve güven eksikliği yüzünden parmak emme görülebilir.
Bebeklerde Parmak Emme Zararlı mıdır?
Parmak emme çocukların ağızdaki kas ve kemiklere baskı yapmasına neden olmaktadır. Bu baskı da üst ön dişlerin öne, alt ön dişlerin ise arkaya doğru eğrilmesine yol açabilmektedir ki bunun sonucunda üst ve alt dişler arasında boşluk meydana gelmektedir. Parmak emme 3 yaşına kadar bırakıldığında dişler yerine oturur ve açıklık da ortadan kalkar. Fakat çocuk 3 yaşını geçmesine rağmen hala parmak emmeye devam ediyorsa dişteki hasarlar kalıcı olmaktadır. Hatta eğer çocuk gece gündüz parmaklarını emiyorsa üst çenede V şeklinde çene kavisi oluşmaktadır.
Bebeklerde Parmak Emme Psikolojik midir?
Bebekler el, ayak ve diğer nesneleri iç güdüsel olarak ağızlarına götürür. Bu şekilde bebekler rahatlamayı keşfetmektedir. Bebekler anneleri yanına değilken parmaklarını emerek psiklojik doyuma ulaşmaya çalışırlar. Bu durum gayet normaldir.
Çocuklarda bu alışkanlık 3 yaşına kadar bırakılmış olmalıdır. 3 yaşını geçmesine rağmen hala parmak emmeye devam ediliyorsa bu durum çocukta başka bir mutsuzluk, sıkıntı ve endişesi olduğuna işaret etmektedir. Bu yüzden bu tür problemlerin anlaşılması için ebeveynler çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaya çalışmalıdır. Bunun nasıl yapacağını bilemeyen ebeveynler psikologtan yardım almalıdır.
Bebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı Nasıl Önlenir?
Bebeklerde 3 yaşına kadar parmak emme çok normaldir. Fakat 3 yaşından daha büyük çocuklarda hala parmak emme görülmeye devam ediliyorsa şu önemler alınabilir:
Bebek memeden erken kesilmeye zorlanmamalıdır. 2 yaş bebeği memeden kesmek için ideal zamandır. Eğer bebek memeyi bırakmak istemiyorsa zorlamamak ve inatlaşmamak gereklidir.
Çocuklar yaşıtları diğer çocuklarla kıyaslanmamalıdır.
Anne ve baba çocuğa sevgi ve güven vermelidir.
Anne ve babalar çocuğu olumsuz olarak etkileyecek davranışlardan kaçınmalı, kendi hal ve hareketlerini sorgulamalıdır.
Çocuklarda parmak emme davranışına odaklanılmamalı ve parmak emmediği zaman ödül ile pekiştirilmelidir.
Çocuğa parmak emme alışkanlığı bırakacağı inancı kazandırılmalıdır.
Çocuklar korkutulmamalıdır ve olur olmaz herşeye cezalandırılmamalıdır.
Çocuklarda parmak emme alışkanlığı stres sebebiyle oluşma ihtimali de olduğundan çocuklarla iletişime geçilmelidir. Ayrıca çocukta strese yol açan durumlar anlaşılmalı ve çözülmeye çalışılmalıdır.
Çocuklarda ceza ve korkutma gibi eğitimler uygulanmamalıdır. Bu tür davranışlar çocukların psikolojisini bozar ve anne ve babaya olan güvenin kaybolmasına yol açar.
Çocuklarda ellerini kullanmasını gerektiren boyama, resim ve oyun gibi uğraşlarla ilgilenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca çocuklar bu tür uğraşları yaşıtları ile yapmalıdır.