Enginar dolması nasıl yapılır?
Enginar dolması nasıl yapılır merak ediyorsanız, öncelikle çok kolay olduğunu söyleyelim. Çoğumuzun bildiği enginar faydaları saymakla bitmiyor, ayrıca tarifimizde kullanacağımız yapraklarıda oldukça faydalı. Bu nedenle tarife ilk başından yani enginarı pazardan veya marketten olduğu gibi yani soyulmamış şekilde alarak işe başlıyoruz.
Enginar nasıl seçilir?
Parlak renkli ve sıkıca kapalı yaprakı olan enginarları seçin. Enginar seçerken elinize aldığınızda boyutlarına göre ağırlığının daha fazla olduğunu hissettiklerinizi alın.
Enginar Dolması
Enginar dolması nasıl yapılır merak ediyorsanız, öncelikle çok kolay olduğunu söyleyelim. Çoğumuzun bildiği enginar faydaları saymakla bitmiyor.
- 4 Adet Enginar
- 1 Çay Bardağı Pirinç
- 100 Gram Dana Kıyma (Orta Yağlı)
- 1/2 Demet Maydanoz
- 1/2 Demet Deteotu
- 1 Adet Kuru Soğan
- 1 Adet Domates
- 1 Dal Kereviz Sapı
- 1 Adet Limon
- 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- Tuz, Karabiber
-
Kendiniz temizlemek isterseniz sap kısmını kesin, enginarın türüne göre dıştaki kalın 2 sıra yaprakları koparın ve körpe yapraklar kalacak şekilde koparın.
-
Sap kısmını bıçak yardımıyla ve göbek kısmındaki tüyleri kaşıkla kazıyarak düzeltin ve orta kısmını limonla ovun, tuz serpin.
-
Pirinci güzelce yıkayın. Yeşillikleri ve kereviz sapını ince doğrayın ve soğanı rendeleyin. Domatesi küp şeklinde doğrayın. Bir başka kapta kıyma, doğradığınız yeşillikler, domates ve soğanı tuzu ve karabiberi ilave ederek karıştırın. Pirince 4 yemek kaşığı ılık su ilave ederek harca ekleyin.
-
Düz bir tencereye enginarları dizin. Hazırladığınız harcı enginarların uzerine ve yaprakları arasına dolacak şekilde paylaştırın. Enginarların yarısına kadar gelecek şekilde tencereye su ekleyin, tuz ve yarım limon ekleyin. Enginarların üzerine zeytinyağını gezdirerek ekleyin.
-
Pişme esnasında enginarlar ve malzemeler dağılmaması için uzerine ağırlık yapacak düz porselen tabak yerlestirin. Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra en kısa ateşte pilav yapıyor gibi 30 dakika boyunca pişirin.
Enginar çoğunlukla pazar veya marketlerde soyulmuş olarak satılıyor. Bu şekilde de kullanabilirsiniz fakat bütün yapraklarını soyduklarından vitaminin bir kısmını kaçırmış olacaksınız.