Hamilelikte Geniz Akıntısı Neden Olur Nasıl Geçer Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik döneminde, kadın vücudunda hormonel olarak büyük değişimler meydana gelir. Bunlardan birisi de artan östrojen hormonudur ve bunun sonucunda geniz akıntısı da görülür. Hamilelikte anne adaylarının yaşadığı geniz akıntısının diğer sebepleri şunlar olabilir: soğuk algınlığı, alerjik reaksiyonlar, grip, solunum yolunda oluşan bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, çok baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi ve östrojen içerikli ilaçların kullanımı.
Hamilelikte Geniz Akıntısı Neden Olur?
- Hamilelikte östrojen hormonundaki artış
- Astım alerji ve vazomotorrinit
- Soğuk algınlığı (viral solunum yolu enfeksiyonu)
- Burun kemiği eğriliği
- Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum enfeksiyonları
- Mantar enfeksiyonu
- Grip
- Nazal polipler gibi burun geçişlerinde tıkanma
- Sinüzit (sinüslerin iltihabı)
- Üst solunum yolu enfeksiyonu
- Viralenfeksiyon
Hamilelikte Geniz Akıntısı Nasıl Teşhis Edilir?
Kadınların hamilelikte geniz akıntı yaşadığı durumda ilk olarak uzman bir Kulak-Burun-Boğaz (KBB) doktoruna gitmelidir. Doktor hastayı muayene edip gerekli testleri yaparak önce geniz akıntısının sebebini bulacaktır. Geniz akıntısının sebebine göre de hastaya uygun tedaviye başlayacaktır.
Hamilelikte Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?
Doktor, hamilelerde görülen geniz akıntısının nedenini ortaya çıkardıktan sonra tedaviye başlar. Tedavide dikkat edilecek en büyük husus, anne karnındaki bebeğin sağlığıdır. Öncelikle bebeğin sonra da annenin sağlık durumuna uygun tedaviden sonra geniz akıntısı ortadan kalkacaktır.
Hamilelikte geniz akıntısının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin üst solunum yolu enfeksiyonu bu soruna neden olduysa doktor gebelikte kullanımı uygun olan bir antibiyotik reçete eder. Alerjik rinit problemin sebebi ise alerji ilaçları, nazal spreyler kullanılır.
Hamilelerde geniz akıntısının sebebi eğer burun kemik eğriliği gibi burunda şekil bozukluğu ise tedavi için doğumun beklenmesi gerekmektedir. Çünkü bu tür şekil bozukluğunun tedavisi için cerrahi operasyon gerekmektedir ve bu tür operasyonlar hamilelikte yapılmamaktadır.
Hamilelikte geniz akıntısı doktorun vereceği uygun ilaçlar veya eczanelerden temin edilecek tuzlu su kullanılarak engellenebilir.
Hamilelikte Geniz Akıntısına Bitkisel Çözüm
Malzemeler
- 150 ml su ( 1,5 çay bardağı su )
- 1 tatlı kaşığı adaçayı
Hazırlanışı
İlk olarak 1,5 çay bardağı hazır, klorsuz sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı adaçayını katın ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Adaçayının faydasını azaltmamak adına çayı kaynatarak değil de bu şekilde sıcak su içinde dinlendirerek hazırlamak daha iyi olacaktır. Çay demlendikten sonra ılımasını bekleyip süzün. Hazırladığınız adaçayıyla 2 hafta boyunca her kahvaltıdan sonra ve geceleri yatmadan önce gargara yapın.
Hamilelikte Geniz Akıntısı Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamilelik süresince annenin yaşayacağı geniz akıntısının bebeğe zararı olup olmayacağı önemli bir konudur. Şunu bilmek gerekir ki geniz akıntısının bebeğe bir zararı yoktur ama annenin yaşam kalitesini düşürecektir. Fakat eğer geniz akıntısı annede solunum problemlerine kadar giderse bu durum hem anne hem de bebek için tehlikeli hale gelebilir. Bu durumda tedavi daha büyük önem taşımaktadır.