Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü Neden Olur?
Hamilelerde tansiyon düşmesi sorunu ile sık sık karşılaşılır. Bu dönemde kan hacmi artar. Bunun nedeni bebeğin daha fazla oksijen ve gıda almasını sağlamaktır. Damarlar ise kan hacmindeki âni artışa bağlı olarak genişler. Neticede kan basıncı düşer. Hamilelikte düşük tansiyon (hipotansiyon) sebepleri arasındaki temel faktör budur. Öte yandan hamilelik sürecinde meydana gelen hormonal değişiklikler, bebeklerin ikiz olması, hipoglisemi, geçmişte düşük tansiyon rahatsızlığı geçirmiş olmak, susuz kalmak (dehidratasyon), endokrin sorunları, kansızlık ve çeşitli kalp bozuklukları da gebelikte tansiyon düşüklüğü yapabilir.
Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
- Bulanık görme
- Baş dönmesi
- Aşırı halsizlik
- Depresyon
- Göğüs ağrıları, nefes alma problemleri, nabız hızında artış ve kusma
- Tekrarlayan bayılma ve aşırı baş dönmesi atakları
- Aşırı susuzluk çekme
- Odaklanmada güçlük
- Soluk veya nemli cilt
- Yavaş veya hızlı nefes alma
Hamilelikte Düşük Tansiyon Bebeğe Zarar Verir mi?
Gebelikte düşük tansiyonun bebekler üzerindeki etkileri konusunda birçok araştırma bulunmaktadır. Çalışmalar göstermiştir ki hamilelikte düşük kan basıncı bebeğin normalden daha düşük kiloda veya ölü olarak doğmasına sebebiyet verebilir.
Hamilelikte Düşük Tansiyon Kız Bebek Mi Erkek Bebek mi Belirtisidir?
Araştırmalara göre hamilelikte yüksek tansiyonu olanların erkek bebek doğurma ihtimali kuvvetlidir. Tansiyonu düşük kadınların ise kız bebek dünyaya getirme olasılığı fazladır.
Hamilelikte Tansiyon Düşmesi Neden Olur?
Kan basıncı, kalbimiz kan pompaladığında kanın arter damarlara uyguladığı kuvvet demektir. Hamilelikte düşük tansiyon yani düşük kan basıncının ana nedeni gebelikle vücuttaki hormonal değişiklikler sebebiyle dolaşım sistemindeki kan damarlarının genişlemesinden kaynaklanır.
Gebelikte düşük tansiyona neden olabilecek bazı nedenler aşağıda belirtilmiştir:
İlk üç aylık dönemde düşük kan basıncının arkasındaki nedenlerden biri, gebelikte kan damarlarının genişlemesine neden olan hormonal değişikliklerdir.
Dehidrasyon, yani az su içme yahut sık sık kusma nedeniyle vücudun susuz kalması, kan basıncını düşürür ve bu durum baş dönmesine de neden olabilir.
Rahmin genişlemesi kan damarları üzerinde baskı oluşturur ve hipotansiyona neden olabilir. Hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü) çoğunlukla hamilelikte sırtüstü uzandığınızda yaşanır.
Postural hipotansiyon, beyne giden kan akışını etkileyen bacaklarda kan birikmesinden kaynaklanır. Genellikle oturma pozisyonundan veya yatma pozisyonundan ayağa kalkarken olur.
Hamilelik sırasında düşük kan basıncının nedeni anemi ve hipoglisemi (düşük kan şekeri seviyelerine neden olan bir durum) olabilir.
Kalple ilgili herhangi bir rahatsızlığınız varsa, bu durum tansiyon seviyenizde de önemli bir düşüşe neden olabilir.
Hamilelikte tansiyon düşüklüğüne neden olan diğer faktörler arasında B12 vitamini ve folik asit eksikliği bulunur. Fetüs, anneden besinleri emer. Dolayısıyla, daha az vitamin veya folik asit alımı varsa anne anemiye yatkındır çünkü bu eksiklik kan dolaşımını yavaşlatabilir ve kan basıncının düşmesine neden olabilir.
Hamilelikte Tansiyon Düşmesi Ne Zaman Görülür?
Kan basıncının düşmesi gebelikte yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir. Hamilelerin büyük bir kısmı ilk 3 aylık dönemde yani ilk trimesterde bu durumu yaşamaktadır. Tansiyon düşüklüğü ikinci trimesterde ilerleyebilir. Hamilelikte düşük tansiyon çoğu zaman anne ve bebek için tehlike oluşturmaz. Bununla beraber ciddi boyuta varırsa ikisinin hayatını da tehdit edebilir.
Hamilelikte Düşük Tansiyon Nasıl Anlaşılır?
Büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8 çıkıyorsa tansiyon normal demektir. Bu değerlerin altında olursa düşük tansiyon şeklinde değerlendirilir. Gebelik döneminde 90/60 mmHg altındaki tansiyon değerleri hamilelikte düşük tansiyon sorunu yaşandığını gösterir. Başka bir deyişle 9’a 6’dan daha düşükse hipotansiyon var demektir. Fakat bu oranlar kişinin genel sağlık durumuna ve tıbbi öyküsüne göre farklılık gösterebilir.
Hamilelikte Düşük Tansiyonu Olanlar Ne Yapmalıdır?
- Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın
- Hamileyken dengeli bir beslenme çok önemlidir. Az az ve sık sık yiyin.
- Otururken veya uzanırken çok hızlı ayağa kalkmaktan kaçının.
- Aşırı sıcak suyla banyo yapmaktan kaçının.
- Düzenli olarak günde 2-3 bardak tuzlu ayran içmek de tansiyon düşmesini engelleyecektir. Tuzdaki sodyum içeriği kan basıncını yükselttiği için genellikle tansiyonu düşük olan hastalar için önerilir.
- Kuru üzüm hipotansiyonu tedavi etmenin geleneksel ama mükemmel bir yolu. Bir gece kuru üzümleri suda bekletin ve sabah aç karnına tüketin. Kuru üzümlerin ıslatıldığı suyu da içebilirsiniz. Bunu birkaç hafta hatta bir ay takip edin.
- Yaklaşık bir hafta boyunca günlük olarak bir bardak pancar suyu içebilirsiniz.
- Zencefil, kan basıncı seviyelerindeki değişiklikleri önleyebilen shogaol, gingerol ve zingerone gibi kimyasalların yanı sıra belirli bileşikler ve antioksidanlar içerdiğinden, düşük ve yüksek kan basınçlarıyla baş etmede etkilidir.
- Taze havuç suyu kan dolaşımını iyileştirmeye ve dolayısıyla kan basıncı seviyelerini korumaya yardımcı olabilir. Her sabah balla taze havuç suyu tüketebilirsiniz.