Göbek Bağı Kanaması Nedenleri ve Tedavi Yolları

Göbek Bağı Düştükten Sonra Kanama Normal mi Neden Olur

0 77

Göbek Bağı Düştükten Sonra Kanama Neden Olur?

Göbek kordonu veya göbek bağı, anne ile bebek arasındaki bağlantıyı sağlayan bir yapıdır. Bebek, doğuma kadar göbek bağındaki kan damarları vasıtasıyla beslenir. Bebeğin doğumunun ardından, besin sağlamak için artık göbek kordonuna gerek kalmaz ve doktor tarafından bu kordon kesilip bağlanır. Göbek bağının bakımı oldukça önemlidir. Göbek bağı ne zaman düşer? Sorusuna ise 2-3 hafta arasında diye cevap verilebilir.

Bebekte Göbek Bağı Düştükten Sonra Kanama Nedenleri

Göbek bağının düşmesiyle beraber sızıntı biçiminde hafif kanama görülebilir. Bu durumda bebeğin göbeğine hafifçe baskı uygulanmalıdır, kanama 10 dakika içerisinde kesilecektir. Fakat kanamanın durmaması hâlinde doktora danışılmalıdır.

Göbek kordonu kuruyup düştüğünde çoğu zaman kanama olmamaktadır. Ancak göbek bağının tamamen kurumadan düşmesi iltihaplanmaya ve kanamaya yol açabilir.

Kanamaya göbeğin etrafında kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler de eşlik ediyorsa, kokulu akıntı geliyorsa bebeğinizi muhakkak bir doktora muayene ettirmelisiniz. Zira bunlar göbek kordonu iltihabının meydana geldiğini gösterir.

Bebek bezi veya kıyafeti de göbek deliği bölgesini tahriş edebilir ve kanamaya neden olabilir.

Bazı bebeklerde göbek bağı zamanından önce düşebilir. Bunun sonucunda enfeksiyon ya da kanama görülmesi muhtemeldir.

Göbek kordonu gevşek veya yanlış bağlandıysa, kanın pıhtılaşmasından sorumlu maddeler yetersizse, doğumda bebeğe K vitamini verilmediyse yahut bebek herhangi bir nedenle enfeksiyon kaptıysa göbeğinde kanama olma riski yüksektir. Kanama görüldüğü takdirde hemen doktora başvurulmalıdır.

Göbek bağı vakti gelince kendi kendine düşmektedir. Bu doğal bir süreçtir ve daha çabuk düşsün diye müdahale etmeye çalışmak kanama oluşturabilir. Göbek bağının kuruyup kendiliğinden düşmesini beklemek en sağlıklısıdır. Bebeklerin bazılarında göbek bağı düşerken kanama olabilir. Eğer kanama günler boyu sürüyorsa derhal bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Yenidoğan bebeklerin vücudunda K vitamini bulunmaz. Onun için bebekler doğduklarında K vitamini iğnesi yapılmaktadır. K vitamini iğnesi yapılmaması da göbek bağının kanama yapmasına neden olabilir.

Göbek bağı yeteri kadar kurumadan düştüğü zaman göbek deliğinde yumuşak, pembe renkte granülom adı verilen bir kitle ile karşılaşılabilir. Çünkü göbek bağı tamamen ayrılmamış, bir parçası kalmıştır. Bu kitle işte odur. Göbek bağı düşmesine rağmen kanama dinmiyorsa, pis kokulu yeşil akıntı gözlemleniyorsa, göbek çevresinde de kızarıklık mevcutsa bu problemler iltihaplanma olduğuna işaret eder. Bebeğinizin iç çamaşırı devamlı bir akıntıyla kirleniyorsa onu vakit kaybetmeden doktora götürmelisiniz.

Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Göbek bağının düşmesi bebek dünyaya geldikten sonraki 5-15 gün içinde gerçekleşir. Fakat bundan daha erken veya daha geç düşmesi de mümkündür. Bebek sezaryen ile doğduysa bu süre yaklaşık 20 günü bulabilir, endişelenmeye gerek yoktur. Bu dönemde göbek bağı düşene kadar her gün göbek bölgesini batikon ile silerek bakım yapmalı, göbek bağı düştükten sonra da buna bir müddet devam etmelidir. Batikon kullanarak bakımını düzenli bir şekilde yaparsanız herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

Göbek bağı normalden daha erken düşerse enfeksiyon veya kanama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bir de bazen orada küçük bir parça kalabilmektedir. Bu, granülom olarak isimlendirilir. Granülom oluşumu doktor tarafından değerlendirilmeli ve gerekiyorsa uygun bir tedavi düzenlenmelidir.

28 gün geçtiği halde göbek bağı hâlâ düşmediyse doktora müracaat edilmelidir. Bebeğin anatomisi veya bağışıklığı ile ilgili bir problem olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.