Hamilelikte Kayısı Yenir mi Zararlı mıdır?
Kayısı yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerindendir ve hamileler için çok faydalıdır. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için demir, folik asit, protein, kalsiyum, ve iyodin gibi önemli minerallere ihtiyaç vardır. Kayısı, bu besinlerin çoğundan oluşan harika bir besindir.
Hamile Kadınlara Kayısının Faydaları Nelerdir?
Kabızlığı Önlemeye Yardımcı Olur
Kayısının lif içeriği yüksektir ve bundan dolayı gebelikte kayısı tüketmek, kabızlıktan kurtulmayı sağlar. Aynı zamanda kayısı tüketimi, gebelikte sindirim faaliyetlerinin düzenlenmesine ve organların sindirim sistemindeki görevini yerine getirebilmesine de katkıda bulunur.
Gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınlar, metabolik değişimler yaşarlar. Düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik gibi faktörler da hamilelikteki kabızlık sorununun en yaygın sebepleri arasındadır. Kuru kayısı, vücudun ihtiyaç duyduğu oranda su içermektedir ve lif bakımından da iyi bir kaynaktır. Kuru kayısı ve buna benzer yiyeceklerin tüketilmesi, sindirim problemlerine karşı alınabilecek önemli tedbirlerin başında gelmektedir.
Anemi (Kansızlık) Tedavisinde Yardımcı Olur
Kayısı, bol miktarda demir ve bakır mineraline sahiptir. Kandaki hemoglobin düzeyinin artmasında kayısı ve benzeri gıdaların rolü büyüktür. Bu yüzden gebelikte anemi (kansızlık) hastalığına engel olmak ve iyileştirmek için kayısıdan yararlanılmaktadır. Hamilelikte anne adayının kan hacminde %50 artış olmaktadır. Bu ise, demir içerikli besinlerin daha fazla tüketilmesini gerektirmektedir. Kuru kayısının demir oranı, annenin ihtiyacını karşılayabilecek seviyededir ve bu hususta faydalı olmaktadır.
Anemi rahatsızlığında uygulanabilecek en etkili tedavi yöntemi, demir yönünden zengin yiyeceklerle beslenmektir. Kuru kayısı ise tam anlamıyla bir demir deposudur. Öte yandan kuru kayısının yapısında C vitamini de yer almaktadır. Bu sebeple demir emiliminin daha fazla olmasını sağlamaktadır. Yarım fincan kuru kayısıda ortalama 3,5 miligram demir bulunmaktadır. Ancak günlük demir ihtiyacının giderilmesinde, yalnızca kayısı tüketimi yeterli gelmeyebilir. Bunun için diyet programında fasulye, mercimek ve ıspanak gibi demir açısından güçlü olan başka besinlere de yer verilmesi tavsiye edilir.
Enerji (Kalori) İhtiyacını Giderir
Gebelikte anne adayları, vücudunun günlük ihtiyacına ek olarak 300 kalori daha fazlasına gereksinim duymaktadır. Bebeğin büyümesinde ve gelişmesinde ekstra kalori alınmasının önemi büyüktür. Bu ihtiyaç, yarım bardak kayısıyla sağlıklı bir şekilde giderilebilir.
Anne Ve Bebeğin Göz Sağlığını Korur
Kayısı mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Beta-karoten, annenin ve bebeğin göz sağlığı için çok güçlü bir koruyucudur. Bu açıdan muhakkak düzenli kayısı tüketimi önerilmektedir.
Anne Karnındaki Bebek Sağlığını Korur
Gebelikte kayısı yemek, anne karnındaki bebeğe son derece iyi gelir. Kayısıdaki folik asit, bebeğin spina bifida gibi anormal bir bozukluk ile doğmaması için etkili bir önlem niteliğindedir. Bunun yanı sıra kayısının içerisinde, fetal büyümeyi destekleyen besin maddeleri de mevcuttur.
Folik Asit İhtiyacını Karşılar
Kayısı, hamilelerin sağlığı için çeşitli faydaları olan bir meyvedir, fakat bu faydaların en önemlisi folik asit bulundurmasıdır. Folik asidin hamilelikteki işlevi oldukça mühimdir. Bu bileşen, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini destekler. Spina bifida başta olmak üzere nöral tüp kusurları ve gelişimsel kusur riskini en aza indirir.
Kan Şekeri Seviyelerini Dengede Tutmaya Yardımcı Olur
Kayısı, hamilelikte kan şekerini kontrol altında tutmak için çok etkilidir. Kan şekeri seviyesini kontrol altında tutarak hamilelikte gestasyonel diyabet (hamilelikte şeker hastalığını) önleyebilirsiniz.
Hamilelikte Kayısının Zararları Nelerdir?
Hamilelikte fazla miktarda kayısı tüketmek ishal, şişkinlik, mideye kramp girmesi gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.