Hamilelikte Ne Kadar Günde Kaç Saat Yürümeli?

Hamilelikte Yürüyüşün Faydaları Hamilelikte Yürümek İyi mi Zararlımı?

0 16.618

Gebelikte Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?

Hamile kadınlara yürüyüş yapmanın pek çok faydası vardır; Gebelikte aşırı kilo almanızı önler, kabızlığı giderir, stresi önler… İşte hamilelere yürüyüşün faydaları;

Kabızlığı Geçirir

Kabızlık hamilelikte sık karşılaşılan bir durumdur. Gebelikte yürüyüşün birçok faydasından birisi de kabızlığı geçirmesidir. Gebelikte günlük 15-20 dakikalık bir yürüyüş bağırsakların temizlenmesine yardımcıdır ve kabızlığı önler.

Gebelikte Halsizliğe Devadır

Kadınların büyük birçoğu gebelikte ilk 3 ayda güçsüz ve yorgun hissederler. Gebelikte yeterince istirahat etmek iyi olacaktır ancak aşırıya kaçmak düşünülenin aksine sonuçlar doğurur. Çok fazla istirahat etmek kendinizi daha da yorgun hissettirebilir. Kısa yürüyüşler yapmak bitkinlikleri ortadan kaldırıp anneye enerji verir.

Normal Doğum Yapma Şansını Arttırır

Gebelikte yürüyüşler yapmak vücudun esnekliğini geliştirip kalça kaslarını güçlendirir. Güçlenen bu kaslar daha sorunsuz ve ağrısız bir doğum yapmaya yardımcı olur. Sabah erken yapılan yürüyüşler güne başlamanın en iyi yoludur. Bu hem sabah bulantılarını azaltacak hem de gün boyu enerjik hissettirecektir.

Tansiyonu Düşürür

Gebelikte tansiyonun yükselmesi çok yaygındır ancak çok yüksek tansiyon preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riski içerir. Günlük olarak yürümek tansiyonu kontrol altına alır. Gebelikte yürüyüşün en büyük yararlarından birisi de budur.

Fit Olmaya Yardımcı Olur

Yürüyüş vücudun canlı ve fit olmasını sağlaması açısından güzel bir spordur. Yürüyüş genel olarak kalorileri yakmaya yardımcıdır ayrıca gebeyken yürüyüş yapmak çok fazla kilo alınmasının önüne geçer. Yürüyüş hem annede hem de bebekte kilo kontrolü sağlar. Bebeğin aşırı kilolu olması normal doğumda problemlere yol açabilir. Bu yüzden günlük yürüyüşler bebeğin doğumda uygun kiloda olmasına yardımcı olur.

Preeklampsi Riskini Azaltır

 Preeklampsi idrarda fazladan protein ve tansiyonun yüksek olmasından dolayı kaynaklanır. Yürüyüş kolesterolü ve tansiyonu kontrol altında tutar. Bütün bunlar da normalde preeklampsinin tetiklediği erken doğumu engeller.

Stresi Azaltır

Çoğu gebe kadın depresyon ve ani ruh hali değişimleriyle sonuçlanan hormonel değişimler yaşarlar. Yürüyüş stresi azaltıp, ruh halinin kötü olduğu durumlarda enerjik hissettirir.

Gebelik Şekeri Yaşama Riskini Azaltır

Birçok gebe kadın kan şekeri yüksekliği yaşar ve bu da erken doğum veya bebeğin büyük olması gibi doğumla ilgili problemlerin yaşanma riskini arttırır. Yürüyüş, gebelikte şeker hastalığı yaşama ihtimalini düşürür.

Ağrıları ve Rahatsızlıkları Geçirir

Gebelikte; ağrı acı, rahatsızlıklar yaşamak çok normaldir. Yürüyüş bu tür sorunların geçmesi için mükemmel bir çözümdür. Diğer faydaları: Yürüyüşün diğer faydaları içinde; kabızlığı, bulantıları, yorgunluğu ve damarla varise iyi gelmesi vardır.

Gebelikte Yürüyüş Ne Kadar Olmalı?

Uzmanların çoğu gebelikte günlük yürüyüşün 30 ila 60 dakika olması gerektiğini ifade ediyor. Bu süre her kadın için değişmektedir. Eğer düzenli bir yürüyüşçüyseniz, önceki rutininize devam etmelisiniz. Ancak eğer bu ilk olacaksa, 10 dakikalık yürüyüşlerle başlayıp kademe kademe 30-60 dakikalık yürüyüşlere kadar haftada 5 gün çıkmalısınız.

Gebelikte Yürüyüş Yapmak Doğumu Kolaylaştırır Mı?

Yürüyüş sancıları dindiren doğal bir yoldur. Bebeğin hareketlerini kolaylaştırıp rahmin ağzına gelmesine yardımcı olur. Yürüyüş rahim girişinde bebeğin başına ritmik olarak baskı yapılmasına yardımcıdır. Aynı zamanda rahim ağzında kasılmaları tetikleyen oksitosin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.

Aynı zamanda yürüyüş bebeğin doğru pozisyona gelmesi için yardımcı olur. Bu da doğumun kendi kendine başlaması anlamına gelir. Bunun yanında, eğer doğuma girdiyseniz yürüyüşler doğum için etkili olacaktır.

Gebeyken Çok Yürümek Kötü Müdür?

Gebelikte çok yürümek kötü değildir. Aslında gebelik sırasında yapılacak en iyi şey yürümektir. Anne ve bebeğin sağlığı için aktif kalmak önemlidir. Gebelikte düzenli egzersiz programlarına başlamak gebelikten önceki fiziki yapınıza bağlıdır. Gebelikte başlayacağınız herhangi bir program için doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.