Hamileyim Rahimde Sancı, Ağrı Var Ne Yapayım?
Rahimde ağrı ve sancılar gebelikte en yaygın görülen problemlerdendir ve çoğu kadın için bu durum çok tedirgin edicidir. Çünkü rahimde meydana gelen ağrı gebe kadınlara düşük yapma korkusu yaşatabilir. Hamilelikte rahim ağrısı hamile kaldıktan 1-2 hafta sonra başlayabilir. Belirtiler, leğen kemiği tarafında keskin bir ağrıdan başlayıp da bel bölgesinde hafif bir ağrı arasında değişir. Bazı kadınlarda bu ağrı adet dönemi öncesinde hissedilen ağrıya eşit olsa da, diğer kadınlarda bunun çok üstünde ‘ağır’ olduğu bilinmektedir. Çoğu vakada, rahim ağrısının etkileri tamamen zararsızdır ve endişe yapacak bir durum değildir. Bu ağrının en yaygın nedeni ise rahmin bebeğe yer açmak için büyümesidir. Eğer bu ağrı hafifse ve başka sorunlar baş göstermiyorsa, kendi kendine geçecektir ve korkulacak bir şey değildir.Rahim ağrısı hamilelikte görülebilen belirtilerdendir.
Hamilelikte Rahim Ağrısının Nedenleri
Gebeyken rahim ağrısı çekmenin bazı sebepleri şunlardır:
Hormonel Değişikler:
Gebelikte değişen hormon düzeni; hazımsızlık, kabızlık, gaz, şişlik ve reflü gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bunlar aynı zamanda karında ağrı ve sancılara da yol açabilir.
Bebeğin Baskısı:
Gebeliğin son aylarında, bebeğin leğen kemiği bölgesine baskısı son raddeye geldiğinden, karın ve rahimde sancılar yaşanabilir.
Simfisiz Pubis Disfonksiyonu:
Bu durum hamilelikt relaksin hormonunun fazla salgılanması durumunda ortaya çıkan bir hormon bozukluğudur. Bu rahimde sancıya sebep olabilecek eklemlerin gevşemesine sebep olur, kemik ve bağların hareketi anında meydana gelen bir ağrıdır.
Yuvarlak Bağ Ağrısı:
Bu durum, gebeliğin ortalarında meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Kasıkta veyahut alt karın bölgesinde hissedilen hafif ya da şiddetli bir ağrıya sebep olabilir. Büyüyen bebeğe rahimde yer açmak için gerilen bağların gerilmeye başlamasıyla bu ağrı meydana gelir. Ani hareketler veyahut yorucu aktiviteler bu ağrıyı şiddetlendirebilir. Eğer bu ağrı hiç durmadan devam ederse, doktorunuza başvurun.
Yalancı Doğum Sancıları:
Bu sancılar gebeliğin ortalarında başlayabilir. Rahim zaman zaman kasıldığında biraz ağrı hissedilebilir. Çoğu vakada, bu sancılar geçicidir ve katlanılamaz derecede değildir. Eğer düzenli olarak kasılmaların yanında bel ağrısı da hissedilirse doktora başvurulmalıdır çünkü bu tür durumlar erken doğumun habercisi olabilir.
Genişleyen Rahim:
Gebeliğin 8 ve 12. haftaları arasında regl ağrısına benzer ağrılar hissedilebilir. Büyüyen bebeğe yer açmak adına rahmin genişleyip diğer organ ve kaslara baskı yapmasıyla bu ağrı yaşanır.
Yumurtalık Kistleri:
Gebelikte, yumurtalıkların genel yumurtlama düzeni değiştiğinden yumurtalıklarda kist oluşabilir. Bu kistler iyi huylu ve zararsızdır. Bu kistler gebelik süresince büyüyebilirler. Büyüyen rahmin yumurtalıklara da baskı yapmasında dolayı leğen kemiği ve rahim ağrıları bu kistler nedeniyle oluşabilir.
İdrar Yolları İltihabı:
Çoğu vakada, idrar yolları iltihabı; leğen kemiğindeki ve rahimde oluşan ağrının hatta bununla birlikte idrar yaparken sızı ve iltihaplanma rahimdeki ağrının sebebi olabilir.
Hamilelikte Rahim Ağrısının Tehlikeli Nedenleri
Dış Gebelik:
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın döl yatağı dışında oluşup gelişmesidir. Bu durum eğer müdahale edilmezse, ölümcül olabilir. Karındaki ağrıyla birlikte rahimdeki ağrı da gittikçe kötü hale gelecektir. Eğer rahim ağrısı ile birlikte karında hassasiyet, vajinal kanama veya lekelenme, omuzda şiddetli ağrı olursa hemen doktora başvurulmalıdır.
Düşük Yapmak:
Gebeliğin 4. ayında düşük yapma ihtimali, 5. ayına göre daha fazladır. Vajinal kanamalar veya lekelenmeler, karında sancılanma, leğen kemiğinde devamlı baskı ve şiddetli karın ağrıları ve rahim ağrısı düşük yapma ihtimalinin belirtileridir. Ve bu durumlar yaşandığında hemen doktora başvurulmalıdır.
Erken Doğum:
Erken doğum, gebeliğin 37. haftasından önce rahim ağzının erkenden açılmaya başlaması ve kasılmaların artmasıdır. Erken doğumun bazı belirtileri de şunlardır: vajinal kasılmalar, karında ağrı, leğen kemiğinde sancı ve alt karında sancı.
Plasentada Ayrılma:
Bebek doğmadan önce plasentanın (bebeğin eşi) rahimden ayrılması hayati tehlike oluşturan bir durumdur. Bu durumun belirtileri kişiden kişiye değişse de rahim ağrısı, rahim kasılmaları, vajinal kanamalar ve şiddetli bel ağrıları yaygın belirtilerdendir.
İdrar Yolları Enfeksiyonu:
Gebelikte vücutta idrar yolları iltihabı oluşması büyük olasılık dahilindedir. Sık idrar yolu enfeksiyonları alt karında ağrıya ve idrara çıkarken ağrıya sebep olabilir.
Gebelikte karın ve rahim ağrısını diğer sebepleri ise yemek zehirlenmesi, miyom, yumurtalıkta kist, böbrekte taş, pankreatit ve safra kesesi rahatsızlıkları olabilir.
Hamilelikte Rahim Ağrısı İçin Evde Doğal Tedavi Yöntemleri
Rahim ağrısı dayanılmaz hale gelirse, iyi gelebilecek ve kolay bazı yöntemler şunlardır:
- Alt karındaki ve leğen kemiğindeki ağrıları ve sancıları gidermek için ağrıyan bölgeye sıcak su torbası koymak iyi gelebilir. Sıcak bir duş almak da iyi bir çözüm olabilir. Bu yöntemler hem ağrıyı azaltmaya yardımcıdır ve günlük aktivitelere devam etmek için vücudu yenileyip rahatlamış hale getirecektir.
- Eğer ağrı ısrarla devam ederse, istirahat etmek iyi olacaktır. Bol bol yatıp dinlenin.
- Günde en az 8 bardak su tüketilmelidir çünkü eğer vücut susuz kalırsa; rahim kasılmalarına ve ağrılarına daha yatkın hale gelecektir.
- Yüksek topuklu giymek de leğen kemiğinde ve bacaklarda baskıya yol açacağından, rahim ağrısından mustaripseniz topuklu giymeyi bırakmanız sizin için iyi olacaktır. Hamilelikte rahim ağrısının önüne geçmek için her zaman alçak topuklu ve ortopedik ayakkabılar giymelisiniz.
- Sırta ve bacaklara yumuşak yastık ve minderleri koyarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Bu yöntem; gebelikte rahat uyumaya ve iyi bir duruş sağlamanın yanında leğen kemiğindeki ve rahimdeki ağrılara engel olacaktır.
- Hafif egzersizler yapmak: Dokularda ve kaslarda ağrının genel sebebi hareketsiz kalmaktır. Büyüyen rahimin leğen kemiği kaslarına baskı yapması durumunda, kasların gerilmesini engellemek için hareket etmek çok önemlidir. Bu kaslar, hafif egzersizlerle gevşetilebilir. Yürümek, esneme hareketleri yapmak gibi hafif egzersizler kasları gevşetip rahatlatır. Her gün yarım saat yürüyüş yapın.
- Leğen kemiğini destekleyici giysiler giymek: Tıbbi malzeme satan yerlerde leğen kemiği ağrısına iyi geldiği kanıtlanan birçok kemer mevcuttur. Karna takılan bu kemerler, leğen kemiği ve bel ağrılarına iyi gelip iyi bir duruş kazanmaya ve kasılan kasların gevşemesine imkan verir. Rahim ağrısının geçmesi için doktorunuza danışarak bunları kullanabilirsiniz.
- Ağrı Kesiciler: Sonuncu ama en önemlisi ise; eğer ağrı çok şiddetlenirse, ibuprofen, asetaminofen gibi reçetesiz satılan ilaçları deneyebilirsiniz. Ancak, gebelikte bu tür ilaçlar doktora danışılmadan asla alınmamalıdır.