Hamilelikte Sağ Tarafa Yatmak Zararlı mı Faydalı mı?
Anne adayı için uyku çok önemlidir . Annelerin çoğu ilk trimesterda yani gebelikte ilk üç ayda rahat bir şekilde uyur ve ikinci trimestere (Gebeliğin 4.,5. Ve 6. Aya) girdiklerinde veya bebek büyümeye başladığında uyumakta zorluk çeker. Daha sonra uyumak için rahat bir pozisyon bulmakta zorlanabilir ve hangi pozisyonda uyumanın bebek için güvenli olduğu konusunda endişelenebilirler. Uzmanlar gebelikte sırt üstü yatmanın sakıncalı olduğunu, sağ tarafa yatmanın ise güvenli olduğunu bildirmektedir. Gebelikte uzun süre sırt üstü uyumak fetüse giden kan dolaşımını kısıtlayabilir ve ayrıca sırt ağrısı , hemoroit ve sindirim sorunlarına neden olabilir .
Hamilelikte Sağ Tarafa Yatıp Uyunabilir mi?
Uzmanlar hamilelik sırasında kadınların yan yatarak uyumalarını önermektedir. Op. Dr. Ayşe Daram bu konuda şu bilgileri vermektedir; “Gebelikte sağ veya sol yana yatılabilir, gebelikte ilerleyen aylarda yan yatmak önemli, sırt üstü yatmayınız” Prof. Dr. Mehmet Cem Turan ise şöyle demektedir; “Sırt üstü yatmayınız. sağ yan ya da sol yan yatış pozisyonu uygundur.”
Hamilelikte Hangi Pozisyonda Yatmalıdır?
Hamilelik döneminde sırtüstü yatmak bebeğe daha az kan gitmesine yol açabilir. Onun için anne adaylarının sağ veya sol tarafına dönerek uyumaları tavsiye edilir. Nitekim rahmin büyümesine ve organların yer değiştirmesine bağlı olarak belli bir pozisyonda sabit kalmak mümkün değildir. Hamileler kendini rahat hissetmek için tabii ki bir o yanına, bir bu yanına dönmek zorunda kalacaktır. Fakat şu var ki sırtüstü yatışta kalbe ulaşan kan miktarı azalır. Bunun sonucunda rahim bölgesine giden kan akımı da yavaşlar. O yüzden hamilelikte sırtüstü yatış tercih edilmemelidir. Sağ veya sol tarafa dönerek yatmak bir problem teşkil etmez.
Eğer sol yanınıza doğru yatınca kendinizi daha rahat hissediyorsanız büyük olasılıkla erkek bebek taşıyor olabilirsiniz. Sola yatmaya meyilli olmak böyle yorumlanır ve bu tahminin doğru çıktığı defalarca tecrübe edilmiştir. Genelde sağ tarafınıza dönüp uyuyorsanız bu da yüksek ihtimalle kız bebek sahibi olacağınıza işarettir.
Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Tehlikeli mi?
Gebelikte sırtüstü uyumak tansiyon düşüklüğü, hemoroid, sindirim sistemi rahatsızlıkları, nefes almakta zorluk, sırt ağrısı gibi durumlara sebebiyet verebilir. Ayrıca kalbe ve bebeğe giden kan miktarının azalmasına da neden olabilir.
Gebeliğin 2. trimesterinden (4. ayından) itibaren sırt üstü yatmamaya daha çok dikkat edilmelidir. Aksi takdirde ‘vena kava’ bölgesindeki kan akışı azalır. (Bu, kanın kalbe taşınmasını sağlayan damardır. Kan vücudun alt tarafından bu damar vasıtasıyla kalbe ulaşır.) Ancak 3. aydan sonra rahim iyice büyüdüğü için sırtüstü yatmak, rahmin bu damara baskısını artırır ve kan dolaşımı olumsuz etkilenir.
Yeni Zelanda’lı bilim insanları konuyla ilgili bir çalışma yapmıştır. Buna göre gebeliğin 6. ayından sonra sırtüstü uzanarak yatmanın bebeği strese sokabileceği belirlenmiştir. Ayrıca araştırmaya göre sürekli bu pozisyonda yatmak, maalesef bebeğin ölü doğma ihtimalini güçlendirebilir.
Auckland Üniversitesi’nde görev yapan bir grup araştırmacı, sağlıklı bir hamilelik geçirmekte olan 29 kişiyi hem sırtüstü, hem de sağa ve sola dönük vaziyette yatarken takip etmiştir. (Çalışma, hamileliğinin 35-38 haftaları arasında olanlarla gerçekleştirilmiştir.) Yarım saatlik bu uygulamanın ardından, sırtüstü yatıldığı zaman bebeğe daha az kan gittiği anlaşılmıştır. Öte yandan bu durumda bebeklerin kalp atım hızında nasıl bir değişiklik olduğu da gözlemlenmiştir. Sırtüstü uzanmanın bebek nabzını da olumsuz etkilediği, kalp atış hızını düşürdüğü tespit edilmiştir.
Bu konudaki hassasiyet gebeliğin 15. haftasından başlamalıdır. Çünkü artık annenin rahmi belirgin şekilde genişlemiş, kan akımını sekteye uğratabilecek hâle gelmiştir. ‘İVC’ (inferior vena cava’), üretilen kanı gövdenin alt ve orta bölümünden kalbe götürmekle vazifeli büyük bir damardır. Söz konusu damar omurganın sağ yanında uzanmaktadır. İşte bu damarın rahim ağırlığı nedeniyle sıkışma riski mevcuttur. Sırtüstü yatmak kalbe normal biçimde kan gelmesini önleyebilir. Bundan dolayı annenin kalbinde çarpıntı ortaya çıkabilir veya soluk alıp-verirken sıkıntı çekebilir.