Hamilelikte Şeftali Yemenin Faydaları ve Zararları
Şeftali, vücudun gereksinim duyduğu liflere, vitaminlere ve mineralere sahip olan bir meyvedir. Ayrıca şeftalinin içerisindeki yağ ve kalori miktarı da düşüktür. Şeftali, hem annenin hem de bebeğin sağlığına son derece yararlıdır. Hamileler, beslenme programlarına şeftaliyi gönül rahatlığıyla ekleyebilir ve zaten eklemeleri de gerekir. Gebelikte şeftali tüketiminin sağladığı büyük avantajları bu makalede aktaracağız.
Hamilelikte Şeftali Yemenin Faydaları Nelerdir?
Hamile Kadının Vitamin İhtiyacını Karşılar
Şeftali, hamilelikte alınması gereken bütün besin maddelerini barındırır. Şeftali tam anlamıyla potasyum, demir ve C vitamini deposudur. Aynı zamanda şeftali, diyet lifi bakımından da zengindir. Kısaca, gebelikte şeftali tüketimi güvenlidir ve anne adayları için oldukça faydalıdır. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için C vitaminine ihtiyaç vardır. Bundan dolayı şeftali tüketmek çok önemlidir. Bebeğin kemik, diş ve benzeri yaşamsal dokularının düzgün bir şekilde oluşması ve büyümesinde, C vitamini etkin rol oynamaktadır. Öte yandan şeftalinin içerisinde yer alan diyet lifi, gebelikte sindirim faaliyetlerini düzenler. Potasyum ve demir ise, her anne adayının ihtiyaç duyduğu minerallerdir.
Hamile Kadının C Vitamini İhtiyacını Karşılar
Demir eksikliği, gebelikteki en yaygın sorunlardan biridir. C vitamini demir emiliminin artmasını sağladığından, hamilelerde anemi (kansızlık) riskinin azaltılmasında son derece mühimdir. Nitekim rahim içerisindeki bebeğin dokuları oluşurken C vitamini de bu sürece destek olur. C vitamini; kasların, kemiklerin, kıkırdakların, kan damarlarının ve dişlerin meydana gelmesinde görev alır.
Hamile Kadının Potasyum İhtiyacını Karşılar
Şeftalinin yapısında potasyum minerali bulunmaktadır. Bu mineral, hamilelikte sıklıkla oluşan şişliklere, kramplara, yorgunluğa ve benzeri problemlere etkili bir çözümdür. Bunun yanı sıra şeftalinin içerdiği potasyum, gebelik sırasında ruh halinde yaşanan değişikliklerin, anksiyete ve depresyon gibi durumların hafifletilmesine yardımcıdır.
Kabızlığı Önler
Gebelikte anne adayları çoğunlukla hazımsızlık, kabızlık ve benzeri gastrointestinal şikayetlerle karşı karşıya kalırlar. Her şeftali 100 gram başına, 5 gram ve hatta daha çok diyet lifi içermektedir. Faydalı bağırsak hareketlerinin korunması için düzenli olarak şeftali tüketilmesi gerekmektedir. Bunun sonucunda kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlar minimum seviyeye inecektir.
Hamile Kadının Fosfor İhtiyacını Karşılar
Fosfor, hem annenin hem de bebeğin daha dayanıklı ve sağlıklı kemiklere sahip olmasında etkilidir. Bebeğin kemik yapısını güçlendiren şeftalinin faydası bununla sınırlı değildir. Bu yararlı meyve, gebelikte ve gebelik haricinde kadınların kemik sağlığını da muhafaza etmektedir. Her 100 gram şeftalide ortalama 20 miligram fosfor bulunur.
Hamile Kadının Magnezyum İhtiyacını Karşılar
Magnezyum, gebelikte alınması gereken minerallerden biridir. Şeftali, magnezyum bakımından da zengindir. Bu özelliğiyle şeftali; gebelikte oluşabilecek kramplar, kabızlık ve erken uterus kasılmaları için önemli bir tedbirdir.
Hamile Kadının Folik Asit İhtiyacını Karşılar
Hamileliğin ilk evreleri, embriyonun beyin ve omurga gelişiminin gerçekleştiği bir süreçtir. Bu dönemde anne adayının folik asit alması şarttır. Her 100 gram şeftalide 4 gram folik asit vardır. Bu meyve, en güçlü folik asit kaynakları arasındadır.
Hamile Kadının Beta Karoten İhtiyacını Karşılar
Beta-karoten, hem annenin hem de bebeğin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için gereklidir. Şeftali ise, beta-karoten yönünden iyi bir besindir.
Hamilelikte Ne Kadar Şeftali Yemelidir?
Gebelikte şeftali tüketmenin faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Ancak hamilelerin günlük şeftali tüketimi, 500 gramı geçmemelidir. Hamile kadınların günde en çok 2 adet şeftali tüketmesi normaldir.
Hamilelikte Şeftali Yemenin Zararları Nelerdir?
Hamilelikte aşırı miktar şeftali tüketmek ishal, karın ağrısı, gaz sancısı gibi sorunlara neden olabilir. Fazla miktarda şeftali ayrıca ciltte leke, cilt kaşıntısı gibi problemler oluşturabilir.