Gebelikte Sızıntı, Suyun Gelmesi
Bebek anne rahminde amniyon kesesi içerisinde sıvıda yaşar. Bu sıvıya amniyon sıvısı denir. Amniyon kesesinin çeşitli nedenlerden yırtılıp amniyon sıvısının akmasına gebelikte suyun gelmesi denir. Bu durum doğumun 24 saat içerisinde olabileceğinin bir belirtisidir. Amniyon kesesinin yırtılması sonucunda bazı kadınlarda amniyon sıvısı sızıntı şeklinde, bazılarında ise fışkırarak hamilelik suyu gelir.
Hamilelikte Sızıntı Şeklinde Suyun Gelmesi Neden Olur?
Bebek, amniyon kesesi denilen sıvı dolu bir kesenin içinde korunur. Bu kese her gebe kadının rahminde vardır. Amniyon kesesinde bulunan sıvı amniyon sıvısı olarak adlandırılır. Bu sıvı bebeğin darbelerden zarar görmesini engeller. Yani bu kese, bebek için bir koruma kalkanıdır. Onu hava değişimlerinin ve fiziksel darbelerin etkilerinden muhafaza eder. Ancak bazen aşırı zorlanmaya veya yukarıdaki sebeplere bağlı olarak amniyon kesesi yırtılır ve amniyon sıvısı akar. Bu durum toplumda ‘suyun gelmesi’ diye bilinir.
Her kadının vücut yapısı ve hamileliği birbirinden farklıdır. Suyun ne zaman ve ne kadar geldiği de kişiden kişiye göre değişir. Bazı kadınlarda amniyon sıvısı aniden boşalır, bazılarında ise hafif ıslaklık şeklinde gelir. Zar fazla yırtıldıysa amniyon kesesinden sızan su da fazla olacaktır. Rahmin üzerindeki zar çok yırtılmadıysa sızıntı şeklinde az miktar su gelir. Öyle ki anne adayı bunu vajinal akıntı zannedebilir ve amniyon sıvısı olduğunu fark etmeyebilir.
Özetle şunu diyebiliriz ki hamilelikte sızıntı şeklinde suyun gelmesi rahmin üstündeki zarın ne kadar yırtıldığı ile alakalı bir durumdur. Az yırtıldıysa su sızıntı şeklinde, çok yırtıldıysa fışkırarak gelir.
Gebeliğin 37. haftasına girdikten sonra ansızın doğum başlayacakmış gibi daima hazırlıklı olmanız gerekir. Zira minik afacanın işi hiç belli olmaz! İyisi mi siz, 37. haftadan itibaren doğumu beklemeye başlayın. Ancak beklediğiniz o büyük anın gelmesi 41. haftayı da bulabilir. Siz ne olur ne olmaz diyerek 37. hafta olunca -deyim yerindeyse- kendinizi doğum moduna alın, suyunuzun birdenbire gelebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Fakat su gerek damla ya da sızıntı şeklinde; gerek fışkırarak yani nasıl gelirse gelsin; ‘Eyvah! Doğum başladı!’ diyerek kendi teşhisinizi kendiniz koymayın, çabucak doktorunuza başvurun. Böyle yapmak sizin ve bebeğinizin sağlığı için en doğru olandır.
Hamilelikte Su Gelmesi İle İdrar Arasındaki Fark Nedir? Dr. Bülent Tıraş Anlatıyor
Gebelikte suyun gelmesi bazen damlama ya da sızıntı biçiminde hafif olmaktadır. Bu da idrar ile karıştırılmasına yol açmaktadır. Bu gelen amniyon sıvısı mı yoksa idrar mı; bunun tespit edilebilmesi için doktorun muayene etmesi lazımdır. Suyunuz gelince çamaşırınızın ıslak yerini koklayın. Eğer kokusu idrara benzemiyorsa ve tatlımsı bir kokusu varsa şüphelerinizde haklı olabilirsiniz. Amniyon sıvısının rengi solgun saman rengidir.
Çoğunlukla gelen sıvının kokusu yoktur ve sarı renktedir. Fakat beyaz renkteki vernixcaseosa parçalarının da bu sıvıya dahil olabileceği unutulmamalıdır. (Bebeğin cildini saran koruyucu özelliğe sahip kremsi tabakaya vernixcaseosa denir.)
İdrarın keskin bir kokusu vardır. Eğer bu idrar değilse ve suyunuz geldiyse çamaşırdaki ıslaklığın tatlımsı bir kokusu olur.
Sıvının belirli aralıklarla gelmeye devam etmesi de şüpheleri doğrular niteliktedir.
Ayrıca bu durumda annenin pelvik taban kaslarını kasarak sıvı akışının durup durmadığına bakması gerekir. Eğer hâlâ akıyorsa bu gelen amniyon sıvısıdır.
Buna ilaveten yatar pozisyona geçince sıvı akışı artacaktır. Şayet membranlar (zarlar) rahim ağzının yakınında bir bölgeden yırtıldıysa ayaktayken ve otururken daha az sıvı gelir. Zira bebek baş aşağı duruyordur ve rahim ağzını bir kapak gibi kapatmış olacaktır. Bu nedenle sıvı miktarı azalacaktır. İdrar ile amniyon sıvısını birbirinden ayırmak için ayakta mı yatarken mi daha fazla sıvı geldiğine dikkat etmelisiniz.