Hamileler Kol Ve Omuz Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer?
Omuz ve kol ağrısı gebe kadınlarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden biridir. Gebe kadınların yaklaşık %40’ında bu ağrı yaşanır ve çoğu vakada tıbbı müdahale veya ağrı kesiciye ihtiyaç duyulur. Kol ve omuzlar çok kullanıldığı için bu durum çok şaşırtıcı da değildir. Gebelik döneminde kadınların vücudu; duruş, kilo ve fizyolojik olarak birçok değişimi hızlı olarak yaşar. Gebelikte kilo artışı sebebiyle; vücut üst sırt kaslarına çok fazla baskı uygulanmakta ve bu da omuz ve kol kaslarını gererek ağrıya neden olmaktadır. Fazla kilo alımı ve gebelikte hormonlardaki artış hamilelikte kol ve omuz ağrısının en sık karşılaşılan nedenidir.
Hamilelikte Kol Ve Omuz Ağrısı İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Soğuk Kompress
Soğuk kompress; gebelikte kol ve omuz ağrısından kurtulmak için yardımcıdır. Soğuk hissi, ağrılı bölgeyi uyuşturup dokuyu rahatlatır, dolayısıyla ağrıyı hafifletir. Ayrıca iltihabı da azaltmaya yardımcı olur.
- Temiz bir havlu alın ve içine buz parçaları koyun.
- Bunu etkilenen bölge üzerinde 10-15 dakika bekletin.
- Bu işlemi birkaç gün boyunca günde birkaç kez uygulayın.
- Havluyu soğuk su içine koyup fazla suyu sıkıp bunu da ağrılı kola, omza uygulayabilirsiniz.
Sıcak Kompress
Soğuk kompress gibi sıcak kompress de kol ve omuzdaki ağrıyı geçirmeye yardımcı olur. Sıcak hissi; bölgeye kan akışını hızlandırır ve böylece ağrı ve sertliği giderir.
- Sıcak su torbasına sıcak su koyun ve bunu ağrıyan kolda, omuzda 10-15 dakika bekletin. Tamamen rahatlayana dek bu işlemi günde birkaç kez uygulayın.
- Aynı zamanda; sıcak banyoda yapıp kolunuzu, omzunuzu hafif sıcak su altında 5-10 dakika kadar bekletebilirsiniz.
Masaj
Masaj yapmak etkilenen bölgedeki ağrıyı dindirmeye yardımcı olur. Masaj kan dolaşımını hızlandırır ve böylece zarar görmüş dokunun daha hızlı onarılmasına yardımcı olur.
- Etkilenen bölge üzerinde hafif hareketlerle masaj yapın.
- Bir cezvede; susam, hardal, hindistan cevizi yağları veya zeytinyağını hafif ısıtın.
- Bu ılık yağ ile ağrıyan kolunuza, omzunuza nazikçe masaj yapın.
- Bunu birkaç gün boyunca tekrarlayın.
Zencefil
Zencefil içinde barındırdığı iltihap sökücü ve antioksidanlar sayesinde kol ve omuz ağrılarını geçirmek için çok etkilidir. Her çeşit iltihabı azaltır. Kan dolaşımını arttırarak iyileşmeyi hızlandırır.
Ağrı Dergisinde 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada, günlük olarak zencefil tüketiminin egzersize bağlı bir kas yaralanmasını takiben kas ağrısının azalmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir.
- Günlük olarak 1 bardak zencefil çayı içebilirsiniz. Zencefil çayını hazırlamak için: 1 tatlı kaşığı ezilmiş zencefili 2 bardak su içine atın, karıştırın ve 5-10 dakika kadar demleyin. Ardından süzün ve içine biraz bal katıp ılık olarak tüketin.
- Dış kullanım için, bir parça tülbente 3 yemek kaşığı taze rendelenmiş zencefili sarın. Bunu 30 saniye boyunca sıcak suda bekletin. Soğuduktan sonra ağrılı alanda 15 dakika bekletin. Bu işlemi rahatlayana kadar günde birkaç kez tekrarlayın.
Zerdeçal
Zerdeçal da kol ve omuz ağrısı için etkili bir diğer doğal yöntemdir. İçinde kurkumin olarak bilinen bileşik sayesinde güçlü bir antioksidan ve iltihap sökücü görevi görerek ağrı ve şişliği azaltır.
Dış kullanım için: 2 yemek kaşığı toz zerdaçal ile 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağını karıştırıp cezvede ılıtıp macun kıvamına getirin. Bunu; ağrıyan kol, omuz üzerine sürün ve kurumaya bırakın. Ardından ılık su ile durulayın. Bu yöntemi günde iki defa uygulayabilirsiniz.
Diğer kullanım yöntemi:1 tatlı kaşığı toz zerdeçalı 1 bardak su içine katıp kaynatın. İçine biraz bal ekleyip günlük olarak tüketin.
Kırmızı Biber
Kırmızı biber kol ve omuzdaki ağrıları geçirmek için bir diğer etkili yöntemdir.İçinde bulunan kapsaisin bileşiği, ağrı, şişlik ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan analjezik ve iltihap sökücü özelliklere sahiptir.
- Yarım tatlı kaşığı kırmızı biberi 1 yemek kaşığı ılık zeytinyağıyla karıştırın. Bu karışımı etkilenen kol, omuz üzerine hafif masaj yaparak 20-30 saniye uygulayın. 10 dakika beklettikten sonra bölgeyi ılık su ile durulayın. Ağrı geçene kadar bu uygulamayı günde iki kez uygulayabilirsiniz.
- Alternatif olarak; reçetesiz olarak satılan ve içinde kapsaisin bulunan kremleri de etkilenen bölge üzerinde kullanabilirsiniz.
Merheba benim iltihabim var adetime daha var kahverengi akıntı geliyo hamilemiyim yoksa iltihaptan mı?