Kereviz Bebeklere Verilir mi Bebeklerde Gaz Yapar mı?
Kereviz, zengin besin içeriğiyle sağlığımız için oldukça yararlıdır. Hem pişirilerek hem de çiğ halde yenilebilir. Kereviz salatası da, tıpkı yemeği gibi son derece nefis bir tada sahiptir. Kereviz, çoğu kişi tarafından sevilerek tüketilse de, birçok kişi de bu sebzeden pek hoşlanmamaktadır. Kerevizin bir özelliği de maalesef bebekler dahil her yaş grubunda gaz ve şişkinliğe sebep olabilmesidir.
Bebeklere Kereviz Ne Zaman Verilir?
Kerevizin içerisinde bolca vitamin ve mineral bulunur. Bundan dolayı bebeklerin beslenmesindeki yeri son derece önemlidir. Bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren kereviz, böylece onların hasta olma riskini azaltır, büyüme ve gelişiminin sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Bebeklere kerevizi 6. aylıktan itibaren çorbalarına katarak verebilirsiniz.
Kereviz Bebeklere Ve Yetişkinlere Gaz Yapar Mı?
Kereviz gaz oluşumuna yol açan bir besindir. Gaz problemi, sindirim sistemiyle ilişkilidir. Şeker ve posa yani lif bakımından zengin olan gıdalar, gaz probleminin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Esasen, herhangi bir rahatsızlığı olmayan bireyler dahi gün boyu yaklaşık olarak 10 kez gaz çıkarmaktadır. Fakat gıdalar midemizde tam anlamıyla sindirilemeden bağırsaklarımıza geçerse, o zaman bu durum sıkıntı vermeye başlayacaktır. Buna bağlı olarak, bağırsaklarımızın çalışması artacağından, daha fazla gaz çıkarma sorunu baş gösterecektir.
Kerevizin yapısındaki lif miktarı oldukça fazladır. Bundan dolayı, kereviz tüketirken aşırıya kaçmamalı ve iyice çiğneyerek yemeye özen göstermelisiniz. Kısaca, sindirimin ilk bölümünü en iyi şekilde atlatmalısınız. Bunun yanı sıra, gaz yapıcı diğer gıdaları da kereviz ile birlikte tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
Kerevizin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç Anlatıyor
Uzman diyetisyen Pınar Enç; konuyla ilgili açıklama yaparak şu bilgileri verdi:
“Kerevizin besin değeri oldukça fazladır ve içerisinde A, B, E ve C vitaminleri yer almaktadır. Aynı zamanda kereviz, özellikle fosfor bakımından da zengin bir sebzedir. Buna ek olarak kerevizin yapısında bakır, selenyum, mangan ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır ve protein, demir ve kalsiyum yönünden de iyi bir kaynaktır. Yani kereviz, besin içeriği ve saymakla bitmeyen yararları ile, olmazsa olmaz bir yiyecektir.”
Kerevizdeki kalori oranının az olduğundan ve bu itibarla diyet listelerinde de güvenle yer verilebileceğinden bahseden Pınar Enç, devamında şu açıklamalarda bulundu:
“Kerevizin, sakinleştirici bir özelliği vardır ve sinirlere faydalıdır. Bilhassa her şeye çabuk öfkelenen, devamlı stres içinde yaşayan kişiler için bulunmaz bir nimettir.
Ayrıca idrar söktürücü etkisi vardır ve kanın temizlenmesini sağlar. Böbreklerdeki taşların ve kumun atılmasına katkıda bulunduğundan, böbrek sağlığını olumlu etkiler.
Romatizma, gut ve benzeri rahatsızlıkların tedavisinde rol oynar.
Afrodizyak ve uyarıcı etkileri mevcuttur.
Sinir yorgunluğuna birebirdir.
İştah açıcıdır ve ağız kokusuna doğal bir çözümdür.
Sivilcelerin azalmasına yardımcı olduğundan, cilt sağlığı üzerinde pozitif etki gösterir.
Cildinize daha parlak ve tâze bir görünüm kazandırır, böylece genç görünmenizi sağlar.
Anne sütünü artırıcıdır.”
Kerevizin Gaz Yapması Nasıl Önlenir?
Kerevizi kaynatırken suyuna limon eklenilmesini tavsiye eden ve böylece gaz yapıcı etkisinin kaybolacağını söyleyen Pınar Enç şöyle konuştu: “Kereviz suyu, son derece yararlıdır. Kerevizin suyunu içmek, kaybettiğimiz suyu tekrar kazanmamızı sağlayacak ve vücudumuz, kendini daha hızlı yenileyecektir. Aynı zamanda kereviz, tansiyonun dengelenmesine yardımcı olmakta, kolestrolün düşmesine katkıda bulunmaktadır. Bu açıdan, şeker hastalarının da mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Vücudu güçlendirir, sarılık hastalığının tedavisine destek olur. Midenin güçlenmesini sağladığından sindirim sistemi için de çok önemlidir.”