Kol Morarması Neden Olur, El Morarması İçin Hangi Doktora Gidilir?

El Morarması El Damarlarının Morarması Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

0 10.754

Ellerde Ve Kollarda Morarma Nedenleri Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Morarma, vücudun bölgesel darbe ya da zarar karşısında verdiği doğal bir tepkidir. Bu makalemizde ellerde ve kollarda morarmanın nedenlerinden ve bitkisel, doğal tedavi yollarından bahsedeceğiz. Ellerde ve kollarda morarma durumunda Dahiliye doktoruna gitmelisiniz.

Ellerde Ve Kollarda Morarma Neden Olur?

Anemi (Kansızlık)

Anemi yani kansızlık, kandaki hemoglobin düşüklüğüne yol açtığından ötürü elde ve kolda kolay morarmanın asıl sebeplerinden birisidir.

Vitamin Ve Mineral Eksikliği

K , B12 gibi vitamin eksiklikleri, demir ve folik asit eksikliği gibi besin yetersizlikleri elde, kollarda morarmaya sebep olduğu bilinmektedir.

Alerji

Vücutta herhangi bir sebepten meydana gelen alerjiler elde, kollarda morarmanın sebebi ve sonucu olabilir. Bu alerjiler içinde, kullanılan kozmetik ürünlerinin sebep olduğu, kıyafet maddeleri, yediğimiz besinler, aldığımız ilaçlar ve böcek ısırıkları sayılabilir.

Lösemi

Lösemi bir kan kanseridir ve ellerdeki , kollardaki morarmanın sebebi olabilir. Bu kanser kanda trombosit oranında ciddi düşüşlere sebep olduğundan ötürü ciltte kolayca morarmalara sebep olur.

Von Willebrand Hastalığı

Bu hastalık, kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir durumdur. Bu hastalığın en yaygın belirtisi ise ciltte morarmadır.

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Eğer cildinizde ve elinizde, kollarda bilinmedik sebeplerden ötürü morarma yaşıyorsanız, diyabet için kontrole gitmenizde fayda vardır. Bunun nedeni kan damarları çok zayıf olması nedeniyle olan iç kılcal kanamadır.

Kan Hastalıkları

Hemofili ve diğerleri gibi kanın cilde kolayca sızmasına yol açar ve ellerde, kollarda morarmaya neden olan çeşitli kan hastalıkları vardır.

C Vitamini Eksikliği

C vitamini, yara iyileşmesi ve kolejen yapımı için büyük öneme sahiptir. C vitamini eksikliği kılcal damarların yırtılmasına ve bunun sonucunda da ellerde, kollarda morarmaya sebep olur. Bu önemli viaminin eksikliği de morarmanın asıl sebeplerinde biri olabilir.

Trombosit Fonksiyon Bozukluğu

Trombosit fonksiyonları vücut için çok önemlidir. Vücut yeterince trombosit üretmediğinde ya da iyi trombositler üretmediğinde morarmaya sebep olur. Benzer şekilde, lösemi gibi vücutta trombosit sayısının düşmesine ve vücudun kolay morarmaya karşı duyarlı olmasına neden olan diğer bazı kronik hastalıklar da vardır.

İlaçların Yan Etkileri

Eller, kollar ve diğer vücudun kısımlarını morarmaya sebep olabilen çeşitli ilaç formları vardır. Ayrıca bazı ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar da morarma sebebi olabilir. İşte kolay morarma yapabilecek bazı ilaç formları: steroidler (Prednizon, Hidrokortizon, Deksametazon),ağrı kesiciler (İbuprofen, Aspirin Naproksin) Antikoagülanlar (Heparin ve Warfarin) antidepresanlar astım ilaçları, doğum kontrol hapları

Yaşlanma

Diğer bir önemli sebep ise yaşlanmadır. Yaşlandıkça vücudumuzdaki kılcal damarlar da yaşlanır, bu da ellerde ve kollarda kolay morarma ve kanamaya neden olabilir. Bu özellikle yaşlı kadınlarda görülür. Yaşlanma ile kılcal duvarlar giderek daha hassas hale gelir. Aynı zamanda, kan damarlarını çevreleyen dokular zayıflar ve böylece yaşlı insanları kolay morarmalara daha duyarlı hale getirir.

Hassas Cilt

Bazı insanlar hassas cilde sahiptir ve bu da kan damarlarının yırtılmasına ve dolayısıyla morarmaya neden olabilir. Bu durumda yapılabilecek çok fazla şey yoktur.

Hastalık Durumları

Ellerde ve kollarda kolay morarmaya neden olabilen sağlık durumları arasında; karaciğer hastalıkları, hepatit, trombosit bozuklukları, marfan sendromu, von willebrand hastalığı, kemik iliği bozuklukları, anti-FVIIIc sendromu ve cushing sendromu bulunur. Ayrıca kan kanseri veya lösemi gibi altta yatan tıbbi durumların bir göstergesi olarak morarma yaşanabilir.

K Vitamini Eksikliği

K vitamini kan pıhtılaşmasında önemli role sahip olan ve eksikliği ellerde morarmaya sebep olur. Yenidoğan veya küçük çocuklarda, vücuttaki trombosit sayılarını etkileyebilen genellikle K vitamini eksikliği yaşanır. K vitamini alımı ile tedavi edilebilir. Bazen yeme bozukluğu olan yetişkinlerde  de K vitamini eksikliği görülür. Bu durumda, çok sayıda yeşil yapraklı sebze beslnemeye dahil edilmeli ve gerekirse K ve C  vitamini takviyesi alınmalıdır.

Ellerde Ve Kollarda Morarma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ellerinizde veya kollarınızda morluk sorunu yaşıyorsanız Dahiliye doktoruna gitmelisiniz. Doktorunuz kan testi yapıp bu durumun nedenini tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum kansızlıktan kaynaklanıyorsa size kan ilacı reçete edebilir, yahut bu durumun nedeni vitamin eksikliği ise eksik olan vitamin ilacını kullanmanızı tavsiye edebilir.

Ellerde Ve Kollarda Morarma İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Lahana

Morarmalar için en etkili besinlerden birisi lahanadır. Morarmaları azaltmasının yanı sıra içinde iltihap sökücü özellikler bulundurur. Kullanım şöyledir:

  • 400 gram lahanayı temizce yıkadıktan sonra küçük parçalara bölünür.
  • Bu küçük parçalar blendera atılır.
  • Ardından içine biraz su ekledikten sonra biraz pamuk yardımıyla moraran bölgede 4-5 dakika bekletilir.

Yeşil Soğan

Küçük ve hafif morarma durumunda, iyileşmesi için yeşil soğan kullanılabilir. Morarmış deride dilimlenmiş yeşil soğan kullanımı çok etkilidir. Ancak bu yöntem, açık yaralarla birlikte oluşan morluklarla kullanılmaz.

  • 200 gram taze yeşil soğanı yıkadıktan sonra beyaz kısmını alın.
  • Bu beyaz soğanı ezip moraran bölge üzerinde 15-20 dakika beklettikten sonra morarma hızla yok olacaktır.

Çinko

Çinko, sağlıklı hücreleri geliştirmeye, yaraları iyileştirmeye yardımcı olur ve şişliği önler. Uzmanlar günde yaklaşık 50 ila 100 mg çinko takviye alımını tavsiye ediyor.

Aloe Vera ve Maydanoz

Aloe Vera me maydanozda bulunan etkili antibiyotik özellikler; yaraları iyileştirir, içinde bulunan vitaminler sayesinde de morarmalrı geçirir şişliği azaltır.

Kullanımı şöyledir:

  • 200 gram aloe vera ve 200 gram maydanozu yıkayın.
  • Maydonozu küçük parçalara ayırın ve aloe verayı da yapraklarından jelini çıkarın.
  • Bunları karıştırın.
  • Bu karışımı moraran bölge üzerinde direkt olarak günde 3 kez uygulayın.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.