Yeni Doğan Bebeği Uyandırmak İçin Annelerden Altın Öneriler
Bebek Nasıl Uyandırılır? Farklı Etkili Yöntemler
Bebeğiniz uyuyor ve bebeğinizi beslemek gibi çeşitli nedenlerden dolayı onu uyandırmak istiyorsanız bu makalemizde bebeği uyandırmak için annelerden tavsiyelere ve doktor tavsiyelerine yer verdik.
Uyuyan Bebek Nasıl Uyandırılır? Doktor Önerileri
Bebeğinizi uyandırmak için ona seslenmek yerine vücut sıcaklığınızı hissettirin. Bilhassa yenidoğan bebekler için bu husus daha da önemlidir. Onu uyandırmak için yavaşça kaldırın ve göğsünüze temas ettirerek vücut sıcaklığını fark ettirin. Bu sayede bebeğiniz kolayca uyanır ve afiyetle emmeye başlar.
Temasın yanı sıra bebeğinizin ayaklarına nazik bir masaj yapabilirsiniz. Bebeğiniz gözlerini açınca ona yavaşça güzel sözler fısıldamayı da ihmal etmemelisiniz.
Bebekler emzirilirken, altı değiştirilirken, vücuduna masaj yapılırken, kendilerine bir şeyler söylenirken uyanır. Ancak tüm bunlar bebeğinizi uyandırmak için yeterli gelmediyse, ona banyo yaptırabilirsiniz. Fakat su da bebeğinizin uykusunu pek açmadıysa, bebeğinizin bir rahatsızlığı olabilir. Hemen doktoruna başvurmanız gerekir.
Uyuyan Bebeği Uyandırmak İçin Annelerin Önerileri
Bebeğinizi uyandırmak için omzuna yavaşça masaj yapın. Bu yöntem benim bebeğimde çok işe yarıyordu.
Topuğunu okşayın, kesin uyanacaktır. Yeni doğan bebekler muhakkak 2-3 saat arayla uyandırılıp emzirilmelidir. Kaşığın üzerine sağarak içirebilirsiniz. Eğer sütünüz az ise mama takviyesi yapabilirsiniz. Bilhassa doğumdan sonraki ilk haftalar bebeğin iyi beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Bebeğiniz kilo kaybetmeye başlarsa bu durum çeşitli hastalıkları da beraberinde getirebilir. Sık aralıklarla emzirirseniz bebeğinizin kan şekeri düşmez, sarılık olmaz ve ideal kilosunu muhafaza eder. İlk haftalarda biraz dişinizi sıkın, sonra beslenmesi düzene girecektir. İyi beslenemiyorsa bir çocuk doktorundan yardım alınması şarttır.
Bebeğin ayalarına (ayak parmaklarının dibine) baş parmağınızla baskı uygulayın ve bebeğinizi kollarından tutup yavaşça yukarı doğru kaldırın. Böyle yapmak gerektiğini bebeğimin doktoru söylemişti, beyne giden sinirler uyarılıyormuş. Aynı zamanda el ayalarını sıvazlamak da bebeğin uyanmasına yardımcıdır.
Yenidoğan bebekler 3 saatten fazla anne sütünden mahrum bırakılmamalıdır. İmkanı olanların 2 saat arayla emzirmesi daha iyidir fakat bu süre 3 saati geçmemelidir. Aksi takdirde kan şekeri azalır ve uykudan kafasını kaldıramaz. Bebeğin kan şekeri normale dönmedikçe bu böyle sürer. En sonunda mazallah bebek ölümle burun buruna gelebilir. Hele ki yenidoğan döneminde çok temkinli olmak gerekir. Doktor bebeğimi uyandırmak için önce ıslak mendille silmemi tavsiye etmişti, öyle yapınca hafiften gözlerini açardı, uyku-uyanıklık arasında emerdi. Bebeğimi uyandırırken zorlanıyordum fakat öyle ya da böyle uyandırıp besliyordum. Mamalar daha fazla tok tutar ancak çok uyuduğu zaman siz yine de uyandırın.
İlk doğum yaptığımda yenidoğan bebek nasıl uyandırılır diye hemşireler bana bilgi vermişlerdi. Kucağınıza aldığınız zaman altını açın, poposunu ve ayaklarını sıvazlayın, uyanır. Elinin üzerine parmağınızla tık tık diye dokunarak uyanmasını sağlayabilirsiniz. Emzirme sırasında uyuduğu zaman da bunu yapın. Memeyi daha ağzından bırakmadıysa çenesini yukarı doğru hafifçe iterek uyarabilirsiniz. O zaman tekrar emmeye başlayacaktır. Kızımı emzirirken yorulup uyuyunca öyle yapıyordum. Kan şekerinin düşmemesi için yeni doğan bebekler 2 saat arayla uyandırılıp emzirilmelidir. Yoksa bu durum sağlığını olumsuz etkiler.
Kızlar benim yavrum yenidoğan dönemindeyken sarılık oldu. İki saatte bir altını açıyordum ve bu sırada uyanıyordu. Poposunu sildiğim zaman ıslak mendilin etkisiyle çabucak kalkıyordu. Bir de hemşire “bebeğinizi uyandırmak için hafifçe burnunu sıkabilirsiniz.” demişti.
Bebeğim sürekli uyuyor ve doğru düzgün emmiyordu. Sarılık yüzünden böyleymiş. Top patlasa yine uyanmıyordu, öyle söyleyeyim. Burnunu sıkmak, altını açmak vb. hiçbir yöntem işe yaramıyordu. Doktorumuz sarılıktan kurtulmak için kaka yapması gerektiğini söyledi. İki gece boyunca sütümü şırıngayla zar zor verdim. Neredeyse çenesi kıpkırmızı olmuştu.
Yeni doğduğu sıralarda bebeğimi uyandırmaya çalışırken güçlük çekiyordum. Sadece altını açmak yetmeyebilir, poposunu ve yüzünü ıslak bir pamuk ile silin. Ben ağlayana kadar poposuna vuruyordum ve ayaklarını sıkıyordum. Buna mecburdum çünkü başka türlü uyandırmayı başaramıyordum. Ne çektiğimi anlatamam.