Sezeryan Doğumdan Sonra Rahim Ne Zaman Toplanır

Doğum Sonrası Rahim Görüntüsü Nasıldır?

0 65

Doğum Sonrası Rahim Görüntüsü Nasıldır?

Gebelik döneminde anne adayı hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok değişiklik yaşar. Bunların başında, rahmin bebeğe yer açmak için hızlı bir şekilde büyümesi gelir. Rahmin büyüklüğü zamanla giderek artar. Nasıl bir balon içine nefes verildiğinde şişiyorsa; bebek geliştikçe rahim de genişler. Hamilelikten evvel rahmin büyüklüğü bir portakal kadardır ve pelvis içerisindedir. Doğumdan sonra rahmin nasıl bir şekil aldığını merak edenler yazımızın sonunda bulunan resme bakabilirler.

Hamileliğin 4. ayından 6. ayın sonuna kadar olan döneminde yani 2. trimesterde rahmin boyutu ufak bir kavun kadar olmuştur. Hâliyle pelvis rahme dar gelmeye başlar. Bu süreçte rahmin üst sınırı göğüs ve göbek arasındadır. Yani rahim oraya ulaşacak derecede büyüme göstermiştir. Rahmin hacmi arttıkça organlar baskı altında kalarak sıkışır. Bağların ve kasların etrafında gerilme oluşur ve ağrı ortaya çıkar.

Üçüncü trimesterde (Gebeliğin 7.,8. Ve 9. Ayında) rahim artık bir karpuz boyutuna varır.

Hamilelik Sonrası Rahim Ne Zaman Küçülür Rahim Ne Zaman Toparlanır?

Doğum gerçekleşinceye dek rahmin büyümesi devam eder. Bebek dünyaya geldikten sonra süt hormonları salgılanır ve rahim eski durumuna döner. Bu çok fazla zaman almaz. En geç 40 gün içinde rahim önceki şeklini kazanır. Toplumda ‘lohusalık/nifas’ olarak adlandırılan 40 günlük süre, rahmin toparlanması için yeterlidir.

Emzirmek rahmin daha çabuk küçülmesine yardımcı olur. Bebeğinizi emzirdiğiniz esnada sanki adet olmuş gibi ağrı duyabilirsiniz. Bu normaldir; rahim kasılmasına ve küçülmesine işaret eder.

Rahmin doğumdan sonraki ağırlığı 1000 gramdır. Lohusalık hâli sona erince gebelikten evvel olduğu gibi 50-100 grama iner.

Anne doğum yaptığında rahmin toparlanma süreci başlar. Bu dönemde rahim kasılmaları meydana gelir. Doktor muhtemelen bazı ilaçlar yazacaktır. Bunları önerildiği gibi kullanmalıdır.

Doğum Sonrası Rahim Tamamen Eski Haline Döner mi?

Rahim ağzının doğumdan sonra tam olarak önceki hâline gelmesi mümkün değildir. Kadının doğum yapıp yapmadığı jinekolojik muayenede belli olur. Çünkü bir bebek dünyaya getiren kadının rahmi ile hiç doğum yapmamış bir kadının rahim yapısı aynı olmaz. Ancak doğum planlı sezaryenle gerçekleştirilirse rahim ağzı açılmayacağı yani rahim kasılmaları olmayacağı için muayene ile tespit edilemeyebilir.

Doğum Sonrası Rahim Sarkması Nasıl Önlenir?

Doğumun ardından rahim sarkmasını engellemek amacıyla istirahat etmeye özen göstermelidir. Yeterince dinlenmesi için vücuda zaman tanınmalı; ağır ve yorucu işlerden kaçınılmalıdır. Lohusalık dönemi boyunca bu hususta çok dikkatli olunmalıdır. Alt taban kaslarını güçlendiren kegel egzersizleri yapılmalıdır. Bunlar vajina kaslarını kuvvetlendirir, idrar kaçırmanın ve rahim sarkmasının önüne geçer. Doğum sonrası kegel egzersizleri yapmaya başlayabilirsiniz, bunun için belli bir müddet beklemeniz gerekmez. İdrarınız geldiğinde tutmak için kaslarınızı sıktığınız gibi; bu egzersizi yaparken de kaslarınızı sıkıp bırakmanız lâzımdır. Her bir kasılma sırasında 10’a kadar saymalı ve kasları yavaş yavaş serbest bırakmalıdır. İşte bu hareket her defasında en az 10 kere tekrar edilmeli; günlük 3 periyot hâlinde uygulanmalıdır.

Doğum sonrası rahim görüntüsü aşağıdaki gibidir

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.