Bebek Neden Sürekli Emmek İster Bebeğim Sürekli Emmek İstiyor Uyumuyor
Bebeklerde sürekli emme isteği, anne sütünün yetmemesi, bebeğin iştahlı olması vb gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bebeğiniz doymak bilmiyor, gece gündüz emmek istiyorsa onu bir Çocuk doktoruna götürmenizde fayda vardır.
Bebeklerde Sürekli Emme İsteği Nedenleri Nelerdir?
- Anne sütünün yetmemesi, sütün az gelmesinden dolayı bebeğin doymaması
- Sütün kalitesinin düşük olması nedeniyle bebeğin açlık ihtiyacını gidermemesi
- Bebeğin çok iştahlı olması. Genetik olarak siz veya eşinizin tarafı iştahlı ise bebek de iştahlı olacaktır.
- Anne baba ayrılığı, evde kavga olması gibi bebeği psikolojik olarak etkileyen nedenlerden dolayı bebek memeye düşkün hale gelebilir.
- Sizinle vakit geçirmek istemesi de bebeğin emme nedenlerindendir. Özellikle çalışan annelerde bu duruma sık rastlanır. Bebeğin uzun süre anneyi görmemesi bebekte anneye özlem meydana getirir. Anneye özlemini emerek giderir.
- Bebekler diş çıkarma dönemlerinde sürekli emme ihtiyacı çekerler. Meme emmek bebeklerde diş çıkarma döneminde meydana gelen yüksek ateş, diş eti kaşıntısı vb sorunları rahatlatmaya yardımcı olur.
Aç Olduğu İçin
Emme ihtiyacı genellikle bebeğin aç olmasından kaynaklanır.Bebek sürekli emmek istiyor ne yapabilirim? Diyorsanız bu sorunun ilk cevabı bebeğin karnının aç olması denilebilir.
Fiziksel Temas Kurmak İstiyor
Bebeğiniz sık sık emmek istiyorsa bu durum sizle fiziksel temas kurmayı sevdiği anlamına da gelir. Sürekli emmek isteyen bebek bu durumda daha fazla temasa ihtiyacında olabilir. Bu durum öellikle yenidoğan bebeklerde sık görülür.
Not: Bebeklerde sürekli emme isteği çeşitli fiziksel problemlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle bebeği doktora götürüp muayene ettirmeniz iyi olur.
Bebeğim Sürekli Emmek İstiyor Ne Yapayım?
Sual: Kızım 18 aylık ve anne sütü alıyor artık memeden ayırmak istiyorum çünkü sürekli emmek istiyor.büyükler meme ucuna bir şey sür bir daha emmez diyorlar bende kızımın psikolojisinin o şekilde bozulacağını düşünüyorum sizce ne yapmalıyım, psikolojisini bozmadan nasıl memeden ayırabilirim?
CEVAP
Psikolog Emin Okan Okyay’ın cevabı:(Emmek bebekler için dayanılmaz bir güdüdür ve etkisini yaklaşık 2 yaş civarı kaybeder… bu konuda kararlı ve soğukkanlı olmak çok işe yarar yani memeden ayırmaya karar verin ve bence kademeli olarak memeyi azaltın yani her meme istediğinde değil de artık sıklığını azaltalım yine de isteyecektir ve hırçınlık yapacaktır ama kararlı ve soğukkanlı olmak bu anlarda işe yarayacaktır daha sonra duruma göre meme sıklığını azaltıp en sonunda da hiç vermeyin.)
Sual: Kızım 12. ayına girdi. Beni gördüğü heran emmek istiyor.Emzirmek istemeyip yanından uzaklaşıyorum,unutturmak istiyorum ama o kadar çok ağlıyor ki bazen pes ediyorum.Geceleri halen saat başı uyanıyor ve ancak meme emerek uyuyor. Ne yapmalıyım bilmiyorum.Emzirmek istememem yada emzirmem hangisi sakıncalı ?Nasıl bir yol izlemeyelim?
CEVAP
Psikolog Emin Okan Okyay’ın cevabı:(Emmek bebek için dayanılmaz bir güdüdür ve etkisini 2 yaş civarı kaybeder… Emzirmenizin hiç bir sakıncası yok bu aylarda bir süre daha emebilir ve daha sonra (18. aydan sonra) bıraktırmak hem onun için hem de3 psikolojik olarak sizin için daha kolay ve sağlıklı olur… Bıraktırırken de son derece soğukkanlı davranmak gerekir…
Sual: Bebeğim 11 aylık sürekli emmek istiyor geceleri sabaha kadar emiyor göğüsümü azından çıkarmak istemiyor çıkarınca ağlıyor ne yapacağım içi acıyor göğüslerimin bana yardımcı olursanız çok sevinirim
CEVAP
Çocuk Gelişim Uzmanı İdil Şengöz Tosun’un:(Sizi emzik olarak kullanmaya başlamış yavaş yavaş azaltın sıklığı… Gece beslenmesine gerek yok zaten alışkanlık olmuş kademeli azaltmaya çalışın, emme aralarını azar azar açın)
Not: Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar pediatriportalı ve doktorsitesi web sitelerinden alınmıştır.