Bebek Yatağı Ve Yeni Doğan Bebek Yatağı Nasıl Olmalı
Vaktinin büyük bir bölümünü uyuyarak geçiren bebeklerin yatağıyla arası çok iyidir! Fakat onlara iyi bir yatak almak da çok önemlidir. Ortopedik açıdan herhangi bir sorunla karşılaşmamaları ve mışıl mışıl uyuyabilmeleri için alınacak yatağın bebek vücuduna göre özel olarak tasarlanmış, konforlu bir yatak olması gerekir. Uyku hepimizin olduğu gibi bebeklerin de hayatlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için ihtiyaç duydukları fizyolojik bir süreçtir. Bir bebeğin rahatça ve yeteri kadar uyuması büyüme ve gelişimi için son derece mühimdir. İyi uyku bebeklerin gün içinde de huzurlu olmalarında kilit rol üstlenmektedir. Uykusunu alamayan bebeğin devamlı huysuz olması çok normaldir. İşte onların sağlıklı bir uyku çekmeleri için bebek yatağı nasıl seçilir? sorusunun cevabını bilmemiz ve bu doğrultuda hareket etmemiz lâzımdır. Aşağıda, bebek yatağı seçimi ile ilgili püf noktalar yer almaktadır. Görelim bakalım, her şeyin en iyisine lâyık olan bebekler için en iyi yatak nasıl olur?
Bebek Yatağı Ölçüsü Ne Olmalıdır?
Bebek yatakları için ideal ölçüler genellikler, 70X140, 80X140 veya 60X120 ölçülerindedir. Yeni doğan bebekler için 60×120 cm boyutlarındaki bir yatak yeterli olurken +6 aylık bebekler için en iyi tercih 80×130 cm boyutlarıdır.
Bebeklerde Yatak Seçimi Önerileri
Yenidoğan ve 1-2 yaş bebekler için yatak aldığınızda yatak, her şeyden önce bebekler için özel üretilmiş olmalıdır. Yani bebeklerin vücut yapılarına göre tasarlanmış olması gerekmektedir. Bebek yatağı özellikleri arasında anti -bakteriyel ve esneklik gibi kriterler yer almaktadır. Ayrıca hava almasına dikkat edilmeli; aşırı yumuşak veya sert yataklardan kaçınılmalıdır.
Yatağın sertliği bebeğin rahatını doğrudan etkiler. Fazla sert yatakta bebek kendini yeterince huzurlu hissetmez ve sağlıklı uyku uyuyamaz. Gereğinden çok yumuşaksa bu defa bebeğin kas-iskelet sistemi bundan zarar görebilir. Bebeklerin kemikleri yavaş yavaş büyümekte; organlar ve dokular şekillerini, fonksiyonlarını zamanla kazanmaktadır. Sürekli normalden daha yumuşak bir yatakta yatan bebekte ortopedik problemler baş gösterebilir. Üstelik böyle bir yatakta uyuyan bebeğin uyku sırasında solunumu sekteye uğrayabilir, solunum yollarında geçici tıkanıklık oluşabilir. Uzun lafın kısası; ultra yumuşak bir yatak bebeklerin sağlığı ve rahatı için uygun değildir. Bu bakımdan yarı ortopedik yatakların kullanımı önerilir.
Büyüme özelliği olan yataklar bebekler için daha iyidir. Bebeklerin büyüme süreci oldukça hızlı ilerler. Bundan dolayı bebeğiniz büyüdüğünde yatağa sığmaması doğaldır. Fakat aldığınız yatağın boyutunu ayarlayabiliyorsanız, bebeğiniz için uygun bir büyüklüğe getirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Yüzeyi esnek olan yataklar tercih edilmelidir. Bunun için elinizle yatağın üstüne bastırıp çekerek deneme yapabilirsiniz. Çabucak eski hâline gelebiliyorsa esneme derecesi iyi demektir.
Bebek beşiği de yatağı da ağır ve taşınmaz özellikte olmamalıdır. Bu eşyaların yerini değiştirebilmek kullanım kolaylığı sunacaktır. O yüzden söz konusu ürünleri satın alırken hafif ve taşınabilir olmasına da özen gösterilmelidir.
Yatağın anti-bakteriyel olması da bir başka avantajdır. Bu sayede bakterilere karşı bir nebze olsun koruma sağlanacaktır.
Bebeğin yorganında ve yatağında pamuklu şeyler kullanılmalıdır. Şayet bebeğin ev tozuna alerjisi mevcutsa yün yorgan ve yataklardan uzak durulmalıdır. Çünkü yün yorganlar mayt adı verilen ev tozu akarlarını barındırırlar. Bu da çocuğunuzun yoğun bir şekilde öksürük atakları yaşamasına sebebiyet verebilir. Alerjik bebekler için seçimimizi elyaf ürünlerden yana kullanmalıdır. Nitekim bebeklerin yatağı sık sık kirlenir. Elyaf ürünler hem ev tozu akarları içermez hem de temizliği kolaydır. Yıkanabilir yatak sizin işinizi de kolaylaştıracaktır.
Yatak, bebeğin kendini rahat hissedeceği ebatlarda olmalıdır. Karyolanın çok büyük olması da çok küçük olması da yanlıştır. Yenidoğan bebek yatağı doğru ölçülerde olmazsa yukarıda da ifade ettiğimiz gibi hem sağlığı hem de uykusu bozulur. Bu dönemde bebek yatağının çoğunlukla 60×120 olması tavsiye edilir. Yeni doğan bebek yatak modelleri bakarken ideal boyutta olması da aranan ilk kriterlerden biri olmalıdır.
Bunlara ilâveten karyola sağlam ve ağır olmalıdır. Bebeğinizin uyandığı zaman ani hareketler yaparak karyolayı devirip yaralanma ihtimalini düşünmek bile korkunçtur! Fakat şu da bir gerçektir ki, bebek uyanır uyanmaz yattığı yerde tepinmeye başlar, kendini yataktan aşağı atıp özgürce hareket etmek ister. Karyolada korkulukların olması bu yönden faydalıdır. Ancak parmaklık aralarının çok geniş yahut çok dar olmaması şarttır. 2.5cm-6cm aralığında ise sorun yok demektir.
Bebek yatağı perdelere, pencerelerin kenarına yakın olarak konumlandırılmamalıdır. Aksi takdirde bazı kazalar meydana gelebilir veya bebek cereyandan etkilenerek üşütebilir.
Bebeğin yatağını temiz tutmak da hassas olunması gereken bir başka konudur. Yatağa koruyucu takmak temiz kalmasına yardım edecektir. Yatak ile çarşaf arasında sıvı geçişini engelleyen bir koruyucu bulunmalıdır. Böylece bebeğiniz kusunca veya altını ıslatınca yatak pislenmez. Bu sayede kötü koku ve bakteri de oluşmaz.
Yenidoğan Bebeğin Yatağı Nasıl Olmalı?
- Yenidoğan bebekler 6. ayını bitirene kadar her gece belli saatlerde uyanıp anne sütüyle beslenirler. Bu nedenle bebek yatağı başlangıçta annenin yatağıyla yakın olmalıdır.
- Yenidoğan bebeği için yatak alırken parmaklık aralarının 6 cm’den daha geniş olmaması gerektiği de unutulmamalıdır.
- Yenidoğan bebek yatağı ölçüleri yaklaşık 60×120 civarındadır.