Hamilelikte Akıntı
Gebelikte akıntı olması çok normal bir durumdur. Bu akıntılar gebelikte kadınların vücudunda gerçekleşen hormon seviyesinin artışının bir sonucudur. Akıntıların miktar ve renginde değişikliğin en büyük sebebi östrojen hormonudur. Eğer akıntınız şeffaf ise bunda bir problem yoktur. Ancak akıntı yeşilse ve kuvvetli bir kokusu varsa bu kişinin vücudunda enfeksiyon olduğu ve doktora başvurulması gerekir.
Hamilelikte yeşil akıntı gelmesi gebelik belirtisi değildir. Gebelikte yeşil akıntı yaşanması bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Eğer akıntı yeşilse ve kötü kokuluysa bu vajinada kaşıntı ve kötü kokuya sebep olan Bakteriyel Vajinozis gibi bir vajina enfeksiyonun belirtisi olabilir. Yeşil akıntıya sebep olan diğer enfeksiyonlar arasında cinsel yolla bulaşan Trichomoniasis, gonore and Chlamydia sayılabilir. Gebelikte enfeksiyon yaşanması gebeliğin her dönemi için tehlikeli ve riskli bir durumdur. Gebelikte yaşanan enfeksiyon eğer tedavi edilmezse doğum esnasında bebeğe geçebilir. Akıntının yeşil ya da sarımtrak olduğu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yeşil akıntı tedavi edilmezse erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğumu gibi sorunlara yol açabilir.
Gebeyken Vajinal Akıntının Yeşil Olması Normal Midir?
Gebelikte yeşil akıntı normal bir durum değildir. Hamileyken akıntısı normaldir ancak bu gibi akıntılar genellikle ince, şeffaf ve hafif kokuludur. Lödoore olarak bilinir ve gebelik sırasında normal kabul edilir.
Enfeksiyon durumunda yeşil akıntı ile birlikte aşağıdaki belirtilerle karşılaşılabilir.
- Vajinada ağrı veya yanma hissi
- Koku
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Vajinal kaşıntı
- Vajinal lekelenme (hafif kan)
Gebeyken Yeşil Akıntının Sebepleri Nelerdir?
Çoğu vakada gebelikte yeşil akıntı gelmesi bazen “trich” olarak adlandırılan Trichomonas vaginalis olarak bilinen bir parazitin varlığından dolayı gerçekleşir. Bununla birlikte, yeşil akıntı çıkışına yol açabilecek başka hastalık veya nedenler de vardır.
İdrar Yolları Enfeksiyonu
Gebelikte yeşil akıntı gelmesinin yaygın bir sebebi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Gebe olunduğunda vücut bu tür enfeksiyonlara karşı daha hassas hale gelir çünkü rahim büyür ve bu da üreterlere baskı yapar. Bu da idrar kesesinde idrar birikimine sebep olabilir ve bu da idrar yolları enfeksiyonuna sebep olabilir. Bu gibi durumlarda görülen belirtiler arasında, yeşil akıntı, kötü koku ve idrara çıkarken yanma hissi yer alır.
Trichomonas Vaginalis
Trichomonas, cinsel yolla bulaşan ve trichomonas olarak adlandırılan bir parazit sebebi oluşan bir hastalıktır. Gebelik döneminde Trichomonas, zarın erken yırtılması (37. haftadan önce başladığında) gibi bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Trich ayrıca bebeğin düşük kiloda olması gibi bir soruna da sebep olabilir. Trichomonas belirtileri şunlardır: Sarı-yeşil vajinal akıntı, kötü koku, vajinal kaşıntı ve ağrı, cinsel ilişki ve tuvalet sırasında yanma hissi.
Bakteriyel Vajinozis
Bakteriyel vajinozis, vajinada bulunan iyi ve kötü bakterilerin arasında dengesizlik olması sonucu oluşan vajinal bir enfeksiyondur. Laktik asit bakterileri vajinadaki iyi huylu baktirelerdir. Bu iyi bakteriler azaldığında Bakteriyel Vajinozis hastalığı gelişir. Bu hastalığın yaygın belirtileri arasında, akıntıda; kötü koku, sarımsı-yeşilimsi renk vardır.
Chlamydia
Chlamydia, trachomatis bakterisi kaynaklı oluşan, cinsel yolla geçen bir tür hastalıktır. Bu, rahim, fallop tüpü ve diğer üreme organlarının iltihaplanmasına neden olabilir. Bu sebeple bebek için tehlikeli bir durumdur. Eğer gebelik süresince tedavi edilmezse, doğum esnasında Chlamydia bebeğe geçebilir. Bu da bebekte göz enfeksiyonuna ve zatürreye sebep olabilir. Gebelikte Chlamydia belirtileri: vajinal akıntıda artış, cinsel ilişki esnasında ağrı veya kanama, cinsel ilişki sonrası kanama.
Vajinada Yabancı Cisim
Vajinada tampon gibi yabancı maddelerin uzun süre vajinada kokulu,sarı ve kahvemsi akıntılara sebep olabilir. Bu da vajinada kaşıntı ve kırmızılığa sebep olabilir.
Gonore
Gonore, bakteri gonorrhoeae’nin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Gonore pelvik inflamatuar hastalıklara, 20 haftadan önce bebeğin düşmesine, zarın erken yırtılmasına neden olabilir. Gonore belirtileri şunlardır: yeşilimsi sarı vajinal akıntı, alt karın ya da pelvik ağrı, cinsel ilişkiden sonra leke.
Pelvik İnflamatuar Hastalıklar
PID bir kadının üreme sisteminde görülen kronik bir enfeksiyondur (uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıklarda) Pelvik İnflamatuar hastalık gonore ve klamidya bakterilerinin sebep olduğu çok ciddi bir hastalıktır. Belsoğukluğu veya klamidyası olan biriyle cinsel ilişkide bulunduğunda bulaşır.
Gebelik döneminde pelvik inflamatuar hastalık dış gebelik riskini artırır. PID belirtileri: alışılmadık sarı veya yeşil akıntı, alt karın ağrısı veya kramp, anormal vajina kokusu, ateş, ilişki sırası ve sonrasında ağrı.
Gebelikte Yeşil Akıntının Tedavisi
Gebeyken eğer yeşil akıntı yaşıyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz bu akıntının vücutta sebebini bulacaktır. Bu da vajinadan alınan bir akıntı örneğiyle olacaktır. Alınan bu akıntı örneği laboratuvara test için gönderilecektir.
- Trichomonas enfeksiyonu genellike antibiyotik olan metronidazole ya da tinidazole ile tedavi edilir. Bu antibiyotikler bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonu bitirir. Bu tür ilaçlar enfeksiyon ve hastalık tedavisinde kullanılır.
- Bakteriyel vajinozis gebelik döneminde antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
- Gonore ve Chlamydi da antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.
Yeterli Su Tüketin
Yeşil akıntı için uygulanacak doğal yöntemlerin başında yeterli oranda su tüketimi yer alır. Su tüketimi; vücudunuzdaki sistemlerin iyi çalışmasını sağlar ve vajinal enfeksiyonları kontrol altında tutar.
Yoğurt
Gebelikte enfeksiyonlardan kurtulmak için çok etkili besinlerden ilki yoğurttur. İçinde bulunan iyi bakteriler sindirim yollarını enfeksiyonlardan korur. Yoğurdu beslenmenize mutlaka katmalısınız.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi vajinadaki doğal pH seviyesini dengeler. Asidik yapısı sayesinde iyi bakterilerin varlığı için iyidir. Bu aynı zamanda akıntıda kötü kokunun gelmesini de engeller.
İhtiyacınız olan malzemeler: Elma sikresi ve temiz su. Eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırın. 3 gün boyunca vajinanızı bu karışımla günde 2 kez yıkayın. 1 bardak su içine 1 yemek kaşığı elma sirkesini koyun ve günlük olarak tüketin.
İncir
Uzmanlara göre incir; gebelikte vajinal enfeksiyonlardan kurtulmak için oldukça etkilidir. Güçlü bir laksatif olması sebebyile vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar ve akıntıyı azaltır. 2 veya 3 inciri bir gece boyunca suda bekletin. Ertesi sabah incirleri ayırıp suyu aç karnına tüketin.
Merhabalar 29 yasında bır cocuk annesiyim vajinamdan siyah akıntı geliyo dr gıttım enfeksıyon ve mantar var dedı ilac kullandın 3 ay gecmedı yıne gıttım hormonlarıma baktı hersey normal dedı neden olabılır acaba
Merhabalar ben 18 yaşındayım geçen ay hasta oldum bu ay ise siyah kan mı desem leke mi desem o şekilde oluyor neden olduğunu bilmiyorum çok korkuyorum daha önce cildiye geçit tipinde hormonşarında sorun olabilir demişti sizce nedeni nedir