Yumuşak Doku Zedelenmesi Ne Demektir?
Yumuşak doku zedelenmesi, kas, bağ,miyofasiyel ve liflere alınan hasar sonucu ağrı yaşanmasına denir. Yumuşak dokudan kasıt; vücudumuzdaki kas, bağ ve liflerdir. Eğer vücutta bu ismi geçen dokular hasar görürse, bu durum yumuşak doku zedelenmesi olarak adlandırılır. Zarar gören bölgede kızarılık, şişlik ve ağrı bu durumun yaygın belirtileridir. Zedelenmenin ciddiyetine bağlı olarak doktorunuz gerekli tedavileri uygular.
Yumuşak doku zedelenmesi vücutta yumuşak dokuların (kas, bağ,lif ve sinirler) hasarı ile ilgilidir. En sık görülen yumuşak doku zedelenmeleri; gerilme, çürük, tenopati ve kesecik iltihabı gibidir. Yumuşak doku zedelenmeleri, genellikle spor aktivitilerinde yaygın yaşanan bir durumdur, ancak düşme nedeniyle de olabilir.
Yumuşak Doku Zedelenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Yumuşak doku zedelenmesinde yaşanan belirtiler, zedelenmenin yaşandığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Yaygın belirtiler ise şunlardır:Ağrı, şişlik, hareket etmede zorluk ve tutulma. Vücutta yumuşak dokular zarar gördüğünde, hemen ya da gecikmeli olarak yaşanan şişlik ardından ağrı yaşanır (aşırı şişlik iyileşme sürecini yavaşlatabilir). Travma ve şişme sonucunda sertlik de çok yaygın olarak görülür. Morarma ise 24-48 saat sonra da gelişebilir.
Kas, lif ve bağların zarar görmesi durumunda özellikle kalça, diz ve ayak bileği gibi ağırlık taşıyan eklemlerde dengesizlik yaşanabilir.
Yumuşak Doku Zedelenmesi Ne Kadar Sürede İyileşir?
- derece yumuşak doku zedelenmesi iyileşme süresi 1 ila 2 hafta, 2. derece yumuşak doku zedelenmesi için iyileşme süresi ise 3 ila 4 hafta sürmektedir. 3.derece yumuşak doku zedelenmesi hemen değerlendirmesi ve tedavi edilmesi gerekir ve iyileşme süresi daha uzundur. İyileşme süreleri de yaş, genel sağlık durumu ve uğraşılan mesleğe bağlı olarak değişebilir.
Yumuşak Doku Zedelenmesinin Nedenleri
- Spor yaralanmaları: Aşırı kilo, ısınmadan spor ve eğitimsiz egzersiz yapmak bu riski artırır.
- Motorlu araç kazaları
- Yüksekten düşmek, ani dönüşler, kontrolsüz hızlanmalar ve çarpışmalar
- Uzun mesafeli koşu gibi süreklilik içeren egzersizler
Yumuşak Doku Zedelenmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Yumuşak doku zedelenmesi durumunda Ortopedi doktoruna gidilir.
Yumuşak Doku Zedelenmesi Doğal Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Soğuk Kompress
- Soğuk kompress, ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcıdır ve aynı zamanda etkilenen kasların da rahatlamasını sağlar.
- Birkaç tane buz parçasını havluya sarın.
- Bunu etkilenen bölge üzerinde 10 ila 15 dakika bekletin.
- İhtiyaç duydukça günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Ağrı Kesici Kullanın
Eğer gerekli olursa, reçetesiz satılan ağrı kesici kullanabilirsiniz, ağrıyı dindirdiği gibi zedelenmenin iyileşmesi için de yardımcı olur.
Kırmızı Biber
Kırmızı biberde bulunan doğal bir bileşik olan kapsaisin, doğal bir kas gevşetici olarak çalışır ve kas ağrıları, sertlik ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan analjezik ve iltihap sökücü özellikler vardır.
İngiliz Anestezi Dergisi’nde 2011 yılında yayınlanan bir çalışmada, ağrı tedavisi için kapsaisin kreminin bölgesel uygulanmasınin çok etkili olduğu belirtilmektedir.
2 yemek kaşığı sıcak sızma zeytinyağına 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ekleyin. Bu karışımı etkilenen bölgeye uygulayın ve 30 dakika bekletin. Gerektiğinde bu uygulamayı tekrarlayın.
Yumuşak Doku Zedelenmelerinde Bölge Yüksekte Tutulmalıdır
Yumuşak doku zedelenmesi yaşanan bölge, olabildiğince yüksekte tutulmalıdır. Etkilenen bölge, kalp seviyesinden yukarıda tutulduğunda bölgede şişlik oluşmasının önüne geçilecektir.. Yumuşak doku zedelenme tedavisi için kullanılan 4 element için bir kısaltma olan ‘RICE’ harflerinden birisi yüksekliği ifade etmektedir. RICE dinlenme, soğuk kompress ve yükseklik anlamına gelir. Parmağınızda sıkışma varsa, etkilenen parmağı göğüs seviyesinin üstünde tutun. Bu, bölgede kan dolaşımını arttırıp şişlik, iltihap ve ağrı gibi rahatsızlıkları azaltacaktır.
Yükseklik ayrıca vücuttaki atıkların giderilmesini kolaylaştırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Yumuşak Doku Zedelenmesi Durumunda Uzak Durulması Gereken Şeyler Nelerdir?
Sıcaklık: Sıcaklık, şişlik ve kanamayı tetikler. Isı torbaları, sıcak banyo ve saunalardan uzak durmalısınız.
Alkol: Alkol kullanımı şişliği ve kanamayı arttırır. Buna ek olarak, iyileşmeyi geciktirir.
Yürüyüş veya Egzersiz: Yürüyüş ve egzersiz yapmak bölgedeki ağrı, şişlik ve kanamayı tetikler. Egzersiz planınızı ayarlarken mutlaka bir sağlık uzmanından yardım almalısınız.
Masaj: Masaj yapmak bölgedeki şişliği ve kanamayı arttıracaktır. Zedelenmiş bölgeye direkt olarak yapacağınız masaj, dokuların zarar görmesini tetikleyeğinden, en iyisi ilk 48 ila 72 saat arası masajdan kaçınılmalıdır.Zedelenen bölgeden uzağa masaj yapmak faydalı olabilir. Zedelenme durumunda en doğru tavsiyeler için lütfen sağlık uzmanınıza danışın.